Cancer la rinichi, progrese semnificative cu imunoterapie combinată. Analiză de studiu clinic

Dana Lascu |
Data publicării:
Un tratament com binat din clasa imunoterapie are rezultate mai bune ca terapia standard in cancerul renal
Un tratament com binat din clasa imunoterapie are rezultate mai bune ca terapia standard in cancerul renal

Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA) a aprobat o combinație foarte eficientă de imunoterapie pentru tratamentul cancerului de rinichi metastatic. Dr. James Brugarolas – director al Programului de cancer renal și dr. Hans Hammers, ambii doctori în medicină, analizează, într-un material dat publicității de Centrul Medical al UT Southwestern, efectele și reacțiile adverse ale acestui tratament combinat.

Rezultatele de la Checkmate-214, un studiu clinic internațional de faza a treia cu mai mult de 1.000 de participanți, au fost publicate în New England Journal of Medicine în aprilie 2018.

De această combinație de medicamente ar putea beneficia peste 50% din toți pacienții cu cancer renal metastatic. Pacienții din studiu au avut forme agresive de cancer, cu creștere rapidă - aproximativ 40% au fost considerate riscuri intermediare și 40% au fost considerate riscuri slabe, notează dr. James Brugarolas – director al Programului de cancer renal și dr. Hans Hammers, ambii doctori în medicină, într-un material dat publicității de Centrul Medical al UT Southwestern.

Datele de la Checkmate-214, care a fost co-coordonat de dr. Hans Hammers, doctor în medicină, au aratăt că această combinație de medicamente din clasa imunoterapie, ipilimumab și nivolumab, îmbunătățește ratele de răspuns de la 27% cu sunitinib, care este standardul actual de îngrijire, la 42%. În plus, 9% dintre răspunsuri au fost complete, eliminând toate urmele cancerului. Mai mult, tratamentul combinat a îmbunătățit calitatea vieții pacienților.

Detalii despre noua combinație de medicamente

Ipilimumab și nivolumab se administrează intravenos la fiecare trei săptămâni timp de patru cicluri. Apoi, pacienții trec la un singur medicament, nivolumab, care se administrează la fiecare două sau patru săptămâni timp de până la doi ani. Majoritatea pacienților din studiu au prezentat un răspuns pozitiv timpuriu, iar acești pacienți au tendința de a suporta bine tratamentul pe termen lung. La Checkmate-016, studiul precursor al Checkmate-214, condus de Dr. Hammers, s-a găsit o rată de răspuns similară și 40% din răspunsuri au durat doi ani.

Cei doi specialiști notează că este prea devreme pentru a considera că tratamentul combinat este curativ. „Cu toate acestea, putem spune cu încredere că are un potențial curativ - pacienții pot ieși din terapie și se pot descurca pentru perioade lungi de timp. Pe baza datelor inițiale din studiul precursor cu aproape 100 de pacienți cu doze diferite de combinație de medicamente, se pare că la aproximativ 10% dintre pacienți sau mai mulți boala poate să nu progreseze ani de zile".

Beneficii pentru calitate a vieții și riscuri

Pacienții care au primit tratamentul combinat au raportat o calitate superioară a calității vieții față de pacienții care au primit sunitinib. Interesant, calitatea vieții s-a îmbunătățit efectiv în timpul tratamentului și a fost mai bună după doi ani, față de momentul inițial.

Fiecare pacient din Checkmate-214 a primit o analiză privind calitatea vieții în ceea ce privește simptome precum durerea osoasă, diaree și greață, oboseală, tuse, scăderea apetitului și scăderea în greutate, febră, sindromul mână-picior, pierderea somnului, gustul metalic și slăbiciune. Pacienții care au fost tratați cu combinația de imunoterapie s-au simțit mai bine.

Acestea fiind spuse, există riscuri asociate cu imunoterapia combinată care necesită expertiză de la medici specializați, notează specialiștii. Sistemul imunitar poate ataca celulele normale, precum și celulele canceroase. Astfel de reacții includ:

- Inflamația colonului,

- Inflamația pulmonară,

- Inflamația ficatului,

- Probleme cu organele producătoare de hormoni (de exemplu, glandele tiroidiene sau hipofizare),

- Erupție cutanată.

Alte efecte adverse

Aproximativ 40% dintre pacienți au nevoie de doze semnificative de steroizi supresivi imuni pentru controlul acestor simptome. În timpul Checkmate-214, 22% dintre pacienți au trebuit să înceteze să mai ia tratamentul combinat din cauza efectelor secundare. Cu toate acestea, mulți dintre acești pacienți aveau încă beneficii în măsura în care tumorile lor au fost reduse chiar și după întreruperea tratamentului - adesea ducând la perioade prelungite care nu necesitau alte tratamente.

„Cu toate acestea, pot apărea alte reacții adverse rare și grave, incluzând neuropatia care duce la pierderea funcției nervoase, cardiomiopatia care duce la insuficiență cardiacă și chiar la deces. Este vital, în special la începutul tratamentului, ca pacienții să fie administrați de experți în imunoterapie. Efectele secundare trebuie tratate cu promptitudine atunci când apar. În plus, pacienții care doresc să încerce imunoterapia trebuie să aibă o înțelegere aprofundată a riscurilor, deoarece efectele secundare ale pacienților ar putea fi destul de grave sau ar putea în pericol viața, în cazuri mai grave", notează cei doi experți.

Studiul, integral (open acces), poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel