Cancer pancreatic. Descoperirea ar putea revoluționa tratamentul

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Celulele umane. FOTO: pexels.com
Celulele umane. FOTO: pexels.com

Enzima care se credea că produce tumori și se administrau medicamente pentru reducerea ei, s-a consatat că, de fapt, suprimă tumorile. Descoperirea ar putea fi baza pentru noi tratamente în cancerul pancreatic.

Enzimele protein kinaza C (PKC) sunt cruciale pentru o serie de activități celulare, inclusiv supraviețuirea celulară, proliferarea și migrația - funcții care trebuie să fie atent controlate pentru ca celulele să nu scape de sub control și să formeze o tumoare. Cercetatorii de la Universitatea din San Diego School of Medicine au descoperit că o altă enzima, numită PHLPP1, acționeaza ca un "corector" pentru a păstra nivelul PKC.

În cancerul pancreatic au descoperit că nivelurile ridicate de PHLPP1 conduc la niveluri scăzute de PKC, ceea ce este asociat cu supraviețuirea nesatisfăcătoare a pacienților.

Studiul, publicat la 20 martie 2019 în Molecular Cell, pregătește terenul pentru clinicieni ca într-o zi să utilizeze la pacienții cu cancer pancreatic nivelurile PHLPP1 / PKC ca predictor pentru prognoză, iar pentru cercetători, de a dezvolta noi medicamente terapeutice care inhibă PHLPP1 și să impulsioneze PKC ca un mijloc de a trata boala.

Pardigmă reinterpretată

Studiul a fost condus de Alexandra Newton, profesor la Departamentul de Farmacologie al UC San Diego School of Medicine, și Timothy Baffi, student în laboratorul ei. În 2015, echipa lui Newton a inversat o paradigmă de 30 de ani când a raportat dovezi că PKC de fapt suprimă, mai degrabă decât produce, tumori.

Timp de decenii înainte de această revelație, mulți cercetători au încercat să dezvolte medicamente care inhibă PKC, ca mijloc de tratare a cancerului. Studiul lor arată faptul că medicamentele anti-cancer ar trebui, de fapt, să facă opusul - respectiv să stimuleze activitatea PKC.

Ultimul studiu al lui Newton și Baffi duce investigația cu un pas mai departe, descoperind modul în care celulele reglementează activitatea PKC. Ei au descoperit că, oricând un PKC supra-activ este produs în mod inadecvat, PHLPP1 "corectorul" îl țintește pentru distrugere. "Aceasta înseamnă că cantitatea de PHLPP1 din celule determină cantitatea de PKC", a spus Newton.

Rezultatele confirmă teoria

Și cercetătorii au colaborat cu Gordon Mills, dr., La OHSU Knight Cancer Institute pentru a analiza o bază de date cu informații despre proteinele tumorale, care include, de asemenea, informații despre pacient, asociate cu fiecare tumoră.

Dintre cele 105 tumori pancreatice incluse în baza de date, cei cu niveluri ridicate de enzime PHLPP1 au avut niveluri scăzute de PKC. Mai mult, raportul - PHLPP1 ridicat și PKC scăzut a fost corelat cu prognoze slabe: niciun pacient pancreatic cu PKC scăzut în baza de date nu a supraviețuit mai mult de cinci ani și jumătate. Pe de altă parte, 50% dintre pacienții cu nivel scăzut al PHLPP1 și unul ridicat al PKC au supraviețuit mai mult decât atât.

Deși este încă într-o fază incipientă, Newton speră că aceste informații ar putea ajuta într-o zi la diagnosticarea și tratamentul bolilor pancreatice. "Daca am putea testa un pacient cu cancer pancreatic și să știm că are PHLPP1 și PKC scăzut, știm că prognosticul nu este bun”, a spus Newton. "Și poate am putea inhiba PHLPP1, restabilind activitatea PKC și, în cele din urmă, am îmbunătățit șansele lor de supraviețuire."

Echipa lui Newton și colaboratorii lor fac teste de laborator pentru a monitoriza compușii chimici și a-i găsi pe cei care inhibă PHLPP1 și restabilesc nivelurilor PKC în celulele canceroase pancreatice cu celule PKC. Acestea ar putea constitui baza unui nou medicament terapeutic pentru cancerul pancreatic.

 

Studiul original poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel