Cancer: regenerarea foliculilor de păr poate împiedica răspândirea cancerului de piele

Dana Lascu / 10 sep 2019 / 20:38
Foliculii de păr au abilități necunoscute
Foliculii de păr au abilități necunoscute

Aceleași mutații genetice care pot declanșa cancerul în unele țesuturi sunt relativ inofensive în altele. Un nou studiu Yale a identificat o posibilă sursă de protecție împotriva unor forme de cancer de piele - regenerarea foliculilor de păr.

Regenerarea foliculilor de păr protejează împotriva creșterii tumorii chiar și în prezența renumitei mutații provocatoare de cancer HRAS, care este asociată cu 30% din toate cazurile de cancer, notează cercetătorii de la Universitatea Yale, în studiul publicat pe 5 septembrie în Journal of Cell Biology.

„Foliculii de păr au o capacitate sporită de a reține celule mutante", a declarat Cristiana Pineda, autor principal al studiului și cercetător în laboratorul Valentina Greco, profesor de genetică și autorul principal al studiului.

Cercetătorii au introdus mutații HRAS în foliculii de păr de la șoareci și i-au urmărit de-a lungul timpului folosind imagini live. Foliculii de păr au rămas foarte rezistenți la creșterea tumorii chiar și atunci când se confruntă cu provocări precum vârsta înaintată, vătămarea sau introducerea mutațiilor secundare.

Creșterea aberantă și răspândirea cancerului, împiedicate

Celulele mutante încă proliferau și semnalizau activ, dar, de asemenea, au declanșat o regenerare îmbunătățită a foliculilor de păr, care la rândul lor conțineau celulele mutante. În mod normal, vârsta, expunerea excesivă la soare sau deficiențele sistemului imunitar sunt factori de risc care pot duce la cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase, a explicat Pineda. Regenerarea îmbunătățită este însă un mecanism pe care foliculul îl poate folosi pentru a suprima creșterea aberantă în fața acestor provocări suplimentare.

Înțelegerea efectelor protectoare ale foliculilor de păr ar putea ajuta, de asemenea, în dezvoltarea de noi strategii de combatere a cancerului în alte țesuturi cu capacități de regenerare ridicate, au spus oamenii de știință.

„Foliculul de păr apare ca o paradigmă a principiilor care ar putea fi aplicate altor organe care nu se bazează pe sistemul imunitar pentru toleranța celulelor mutante", au explicat autorii. Greco este membru al Yale Cancer Center's Signal Transduction Research Program.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy