Cancer, test rapid care detectează celulele canceroase

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge

Un test de 10 minute care poate detecta celulele canceroase oriunde în organism a fost dezvoltat de cercetători. Cancerul formează o structură ADN unică atunci când este plasat în apă. Pornind de la această descoperire, oamenii de știință de la Universitatea din Queensland din Australia au creat testul.

Ei au folosit testul pe mai mult de 200 de probe de țesuturi și sânge și au descoperit că a fost de 90% exact în detectarea celulelor canceroase. Testul a detectat cancerele de sân, prostată, intestin și limfom, dar cercetătorii cred că pot detecta și alte tipuri de cancer cu ajutorul acestui test rapid.

Testul portabil și ieftin ar putea ajuta la detectarea cancerului mult mai devreme decât metodele actuale, potrivit autorilor studiului, însă trebuie efectuate studiile clinice mari înainte ca testul să poată fi utilizat la pacienți, informează MedicineNet.com.

Un alt test menit să descopere cancerele ovariene, lansat de australieni evaluează nivelurile unui marker de cancer ovarian în sânge. Testul de sânge pentru antigenul cancerului 125 (CA-125 – antigen tumoral) este util în condițiile în care cancerul ovarian este dificil de detectat în stadiile incipiente. Și canadienii au dezvoltat test de sânge care are menirea să idenfice cancerul cu mult înainte de apariția simptomelor.

În ultima vreme, au fost lansate mai multe teste utile în cancer, care depistează mutațiile genetice. Ultimul, apărut recent și în România, poate depista 324 de tipuri de mutaţii ale tumorii pacientului, care sunt apoi comparate cu cea mai mare bază genomică de date din lume.

În urma efectuării acestui test, medicii şi pacienţii primesc o listă cu medicamentele la care pacientul ar răspunde cel mai bine, potrivite pentru profilul individualizat al tumorii – atât medicamente aflate deja pe piaţă cât şi medicamente aflate în studii clinice. Acest test poate fi folosit în toate tipurile de cancer, cu tumori solide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel