Cancer ovarian, test de sânge care îl detectează în fază incipientă

Dana Lascu |
Data publicării:
Cercetătorii caută o soluție pentru tumorile solide având la bază un tratament pentru cancerul de sânge
Cercetătorii caută o soluție pentru tumorile solide având la bază un tratament pentru cancerul de sânge

Relativ puține cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiile incipiente, astfel încât multe femei pierd ocazia de a avea un tratament eficient. Un test de sânge nou dezvoltat ar putea schimba această situație dramatică.

Societatea Americană pentru Cancer (The American Cancer Society, ACS) arată că „doar aproximativ 20% dintre cancerele ovariene sunt diagnosticate într-o fază incipientă".

Cu toate acestea, atunci când un medic poate diagnostica cancerul la debutul său, aproximativ 94 la sută dintre femei au un prognostic bun după tratament.

Testele actuale, limitate

Dincolo de o examinare pelviană completă, un medic are la dispoziție două teste de diagnostic: ultrasunetele transvaginale și testul de sânge pentru antigenul cancerului 125 (CA-125 – antigen tumoral).

Ambele teste au limitări semnificative. Testul cu ultrasunete permite unui medic să caute tumori în uter, trompe uterine și ovare, dar nu poate indica dacă o tumoră este canceroasă.

Testul CA-125 evaluează nivelurile unui marker de cancer ovarian în sânge. Problema este că nivelurile ridicate ale acestui antigen sunt prezente și în cazul persoanelor care nu au această afecțiune.

Săptămâna trecută, DC MEDICAL vă prezenta un test de sânge dezvoltat de o echipă canadiană, care are menirea să idenfice cancerul. Materialul respectiv - „Cancer: Detectare mai devreme din analizele de sânge” - îi puteți reciti. 

Autorii noului studiu, de care vorbim în acest material și care a apărut în revista Biochemical and Biophysical Research Communications, sunt australieni. Ei spus că au conceput un nou test de sânge care să fie mult mai precis, întrucât testele clasice sunt imperfecte, iar „nivelurile serice ale CA-125 pot fi de asemenea ridicate în condiții non-maligne, cum ar fi endometrioza, sarcina, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvină, hepatita, ciroză și în faza foliculară a ciclului menstrual".

Echipa este compusă din cercetători de la Universitatea Griffith din Gold Coast și de la Universitatea din Adelaide, amândouă din Australia.

Noul test îmbunătățește acuratețea

Specialiștii de la Universitatea din Adelaide au identificat mai întâi o toxină bacteriană - citotoxina subtilă produsă de o bacterie Escherichia coli - care le-a permis să descopere celulele canceroase umane.

Această toxină este capabilă să recunoască glicani din acidul N Glicolil Neuraminic, lanțuri anormale de zaharuri simple care apar pe suprafața celulelor canceroase. Acestea sunt apoi eliberate în sânge.

Echipa de cercetători a proiectat o subunitate inofensivă a toxinei. Acest lucru ar putea identifica mai eficient zaharurile indicative din probele de sânge colectate de la subiecții cu cancer ovarian.

Rezultate foarte bune

Potrivit rezultatelor, noul test de sânge a detectat niveluri semnificative ale markerului cancerului în 90 la sută din probele de la persoanele cu cancer ovarian stadiul 1, și 100% din probele de la persoane cu cancer ovarian într-o etapă avansată.

Testul de sânge nu a detectat glicanul specific cancerului niciuna din probele de sânge de la participanții sănătoși care au servit ca populație de control în studiu.

Profesorul James Paton, autor al studiului și director al Centrului de Cercetare pentru Boli Infecțioase din cadrul Universității din Adelaide, consideră că noul test ar putea reprezenta un pas imens spre diagnosticarea cancerului ovarian în faze incipiente.

Cancerul ovarian se știe că este dificil de detectat în stadiile incipiente, când există mai multe opțiuni de tratament și ratele de supraviețuire sunt mai bune. Testul nostru este, prin urmare, un potențial de schimbător de joc”, a explicat el.

Detectarea acestui marker tumoral poate, de asemenea, să joace un rol într-o biopsie lichidă simplă pentru a monitoriza stadiul bolii și tratamentul”, a adăugat prof. Michael Jennings, co-autor și director adjunct al Institute for Glycomics, de la Universitatea Griffith.

Cercetătorii plănuiesc să facă noi studii care să implice mai multe probe de sânge. Ei speră să îmbunătățească acest nou test și, în cele din urmă, să îl pună la dispoziția publicului.

Studiul, integral, poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel