Cancerul care poate trece neobservat. Semnul dat de tensiunea arterială

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul renal - FOTO: Freepik
cancerul renal - FOTO: Freepik

Un anumit tip de cancer poate trece neobservat. Simptomele acestuia pot fi puse pe seama hipertensiunii arteriale. 

Cancerul renal poate să aibă simptome ușor de trecut cu vederea. Unul din semnele principale îl constituie valoarea tensiunii arteriale, care poate fi, totodată, atribuită și problemelor cardiace.

Unele din semnele cancerului renal pot fi greu de observat. Acestea pot fi atribuite unor alte afecțiuni precum celor cardiace.

Acestea pot fi subtile și ușor de trecut cu vederea, potrivit lui Malcolm Packer, CEO al Kidney Cancer UK. Dar dacă le observați, ar trebui să apelați la medicul de familie care să vă îndrume către specialiști.

"Este vital să vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă experimentați aceste simptome timp de trei săptămâni sau mai mult. Prin evidențierea acestor simptome mai puțin cunoscute, Kidney Cancer UK dorește să încurajeze mai multe persoane să recunoască posibile semne ale bolii în stadii incipiente, promovând o abordare proactivă a sănătății și, în cele din urmă, îmbunătățind rezultatele pentru cei afectați de cancerul de rinichi", a spus dr. Malcom Packer, potrivit Express.

Vezi și: Paracetamolul, efecte secundare grave. Duce la complicații. Unele pot fi mortale

Cancerul renal, simptome

- Oboseala persistentă

- Pierderea inexplicabilă în greutate

- Hipertensiune persistentă (tensiune arterială crescută)

Oboseala, semn al cancerului renal

Este normal să te simți un pic obosit din când în când, dar oboseala persistentă ar putea fi un semn al ceva grav.

"Oboseala persistentă este un simptom adesea trecut cu vederea sau atribuit altor factori. Oamenii tind să ignore acest lucru dacă au un stil de viață agitat sau nu dorm suficient în mod regulat.

Cu toate acestea, poate fi indicativ pentru cancerul de rinichi, deoarece boala poate afecta producția de eritropoietină, o hormonă responsabilă pentru producerea de celule roșii din sânge, ducând la anemie și oboseală ulterioară", a spus Malcolm.

Vezi și: Combinația fatală care duce la demență. Crește riscul cu 72%

Pierderea inexplicabilă în greutate

Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi un simptom al mai multor afecțiuni, inclusiv a cancerului renal. Cancerul renal, sau carcinomul renal, este o formă de cancer care începe în rinichi. În stadiile incipiente, cancerul renal poate să nu prezinte simptome sau să prezinte doar simptome vagi, ceea ce poate face dificilă detectarea sa precoce.

"În timp ce pierderea în greutate este adesea asociată cu schimbări pozitive în stilul de viață, cum ar fi dietă și exercițiu, o scădere neașteptată și inexplicabilă în greutate poate fi un semnal de avertizare pentru cancerul de rinichi. Schimbările metabolice induse de tumoră și lipsa poftei de mâncare pot contribui la pierderea în greutate", a mai explicat expertul.

Vezi și: Simptomul terifiant al AVC-ului. Semnul care apare cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze

Hipertensiunea persistentă, semn al cancerului renal

Cancer renal - FOTO:Freepik@WangXina

Deși tensiunea arterială crescută este în mod tipic asociată cu sănătatea inimii, este, de asemenea, un simptom mai puțin recunoscut al cancerului de rinichi.

"Rinichii joacă un rol vital în reglarea tensiunii arteriale, iar tumorile pot perturba această funcție. Hipertensiunea persistentă, în special când este însoțită de alte simptome, ar trebui să determine persoanele să caute asistență medicală și să ia în considerare screeningul pentru cancerul de rinichi", a mai subliniat expertul.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Cancerul renal, alte simptome

- Sânge în urină

- O umflătură sau tumoare în spate, sub coaste sau în gât

- Durere între coaste și talie care nu trece

- Pierderea poftei de mâncare

- O temperatură ridicată care nu trece

- Transpirații abundente, inclusiv noaptea

 "Unele dintre aceste simptome sunt comune și pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite. Faptul că le aveți nu înseamnă cu siguranță că aveți cancer de rinichi. Dar este important să le verificați de un medic. Acest lucru este din cauza faptului că, dacă sunt cauzate de cancer, diagnosticarea acestuia într-un stadiu incipient poate însemna că este mai ușor de tratat", potrivit NHS.

Vezi și: Laptele care previne osteoporoza. O cană din acest lapte conține 25% din necesarul zilnic de Calciu

Cancerul renal, factori de risc

- Aveți un membru apropiat al familiei cu cancer de rinichi

- Fumați

- Sunteți obez sau supraponderal

- Aveți tensiune arterială crescută

- Aveți anumite afecțiuni genetice moștenite, cum ar fi scleroza tuberoasă

- Efectuați dializă pe termen lung pentru boala cronică de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel