Cancerul colorectal, tratament modern. Medic: Supraviețuire de peste 85-90%. Rezultatele sunt printre cele mai BUNE în comparație cu celelalte tipuri de cancer

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul colorectal - FOTO: Freepick
cancerul colorectal - FOTO: Freepick

Cancerul colorectal, cauza principală a decesului în Europa. Chirurgia modernă, minim invazivă este noul tratament care oferă șanse de supraviețuire pacienților.

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele maligne (canceroase) se formează în colon sau rect. Apare atunci când se formează creșteri anormale numite polipi în colon sau rect. În timp, unii dintre polipi se pot transforma în cancer

Dacă un polip devine canceros, acesta poate crește în peretele colonului sau al rectului. De asemenea, poate crește spre exterior, prin mai multe straturi ale tractului gastro-intestinal. Când celulele canceroase intră în peretele colonului sau rectului, ele pot intra în vasele de sânge sau în vasele limfatice (care transportă deșeurile și fluidele) și se pot răspândi în alte părți ale corpului.

Vezi și: Slăbiciunea musculară, cauze, diagnostic și tratament. Boală cronică, autoimună, fără vindecare

Factori de risc pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal este a treia cauză de decese cauzate de cancer și se așteaptă să provoace aproximativ 52.980 de decese în 2021. Riscul de a suferi cancer colorectal este de aproximativ 4%.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal includ:

- Vârstă înaintată

- Antecedente familiale de cancer colorectal

- Diabet de tip 2

- Supraponderalitatea sau obezitatea

- Lipsa de activitate fizică

- O dietă bogată în carne roșie și procesată

- Fumatul

- Consumul intens de alcool

Vezi și: Avitaminoza, deficitul de vitamine, cauze. Cum distrugem alimentele și efectul asupra sănătății

Simptomele cancerului colorectal

Potrivit Societății Americane a Cancerului, cancerul colorectal poate să nu provoace simptome la început. Când apar simptome, acestea pot include:

- O schimbare a obiceiurilor intestinale (cum ar fi diareea, constipația sau îngustarea scaunului) care durează mai mult de câteva zile

- Sângerări rectale cu sânge roșu aprins

- Sânge în scaun (care îl poate face să pară maro închis sau negru)

- Crampe la stomac sau dureri abdominale

- Slăbiciune și oboseală

- Pierderea în greutate neintenționată.

Vezi și: Parabenii, conservanții din cosmetice. Pot cauza cancer

Cancerul colorectal, 7 metode de depistare. Dr. Constantin: Screening-ul, recomandat pacienților de peste 45 de ani

"Care este rolul screening-ului cancerului colorectal? Rolul este de a detecta, de a scădea incidența și mortalitatea, prin detectarea leziunilor precursoare, polipii adenomatoși, detecție care se poate testa endoscopic și prin detectarea cancerului colorectal timpuriu, prin rezecție chirurgicală.

Ce este screening-ul cancerului colorectal? Este procesul de detecție a cancerului colorectal în faze timpurii sau a leziunilor pre-canceroase, la pacienți asimptomatici, fără istoric de cancer sau leziuni pre-canceroase.

Trebuie să facem diferența dintre screening și examinare.

Examinarea diagnostică se referă la investigația pacienților cu simptome sau cu teste de screening pozitive. Dacă avem un pacient cu test de scaun pozitiv, atunci colonoscopia e recomandată ca test diagnostic", a declarat Dr. Alina Constantin, medic specialist Gastro la Spitalul Ponderas, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

"Screening-ul ar trebui recomandat pacienților începând cu vârsta de 45 de ani, prin mai multe metode de abordare al screening-ului:

1. secvențial - atunci când recomandăm un test non-invaziv, test din scaun și dacă acesta e pozitiv pacientul va trebui să efectueze colonoscopia.

2. pacientul alege dintre toate tipurile de screening

3. stratificat, în funcție de factori de risc precum vârsta, sex, istoric familial.

Toate sunt metode rezonabile în ceea ce privește screening-ul.

Atunci când avem pacienți cu vârste în 76 - 85 de ani, decizia de a intra în program de screening ar trebui să fie mult mai informată, să punem în balanță riscul și beneficiul.

Screening-ul când vorbim de populația peste 85 de ani nu ar mai trebui oferit", a mai spus ea.

Citește mai departe AICI

Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic pentru depistarea cancerului colorectal

1. În cazul în care nu puteți aduce testul în 2 zile, țineți punga la frigider. 

2. Este recomandat să aduceți testul înapoi la medicul de familie în maximul 7 zile de la primirea lui.

3. După recoltare, NU turnați lichide în flaconul în care se colectează materiile fecale.

4. Nu rupeți sigiliul de aluminiu sau NU deschideți flaconul după ce ați recoltat proba.

5. NU atingeți flaconul colector cu mâinile ude deoarece se poate șterge codul de bare de pe flacon.

Citește mai departe AICI

Tratament

Medicul chirurg Bogdan Marțian a explicat la Digi 24 care este tratamentul în cancerul colorectal. În plus, noile tratamente oferă pacienților șanse mai mari de supraviețuire. 

”Tratamentul pentru cancerul colorectal trebuie stabilit, întotdeauna, în comisie multidisciplinară care trebuie să includă cel puțin un chirurg, radioterapeut, oncolog și un specialist în imagistică. Tratamentul trebuie stabilit în funcție de stadiul evolutiv și este foarte important cu ce anume se începe dintre cele câteva modalități terapeutice

Tratamentul chirurgical în cancerul colorectal este cel mai important pas terapeutic și unicul care poate să vindece boala fără ajutorul celorlalte tratamente. Trebuie făcută o distincție între cancerul colonic și cancerul colorectal pentru că sunt două entități care se tratează diferit. În cancerul colonic, tratamentul chirurgical este cel cu care se începe. De multe ori este nevoie și de tratament adjuvant, de chimioterapie.

În cancerul de rect, în funcție de localizare, uneori, este necesar să începem cu radio și chimioterapie. Mai nou, există și varianta de tratament neoadjuvant, care înseamnă radio, chimioterapie preoperatorie fără radio, chimioterapie postoperatorie. În ambele situații, tratamentul chirurgical rămâne cel mai important și unicul ce poate vindeca singur boala, în funcție de stadiul evolutiv

În cadrul cancerului colorectal, chiar și cel metastatic este sensibil la tratamentul chirurgical și are indicații în metastazele de cancer colorectal. 

Tratamentul modern chirurgical este cel minim invaziv, înseamnă laparoscopie și chirurgie robotică. Este demonstrat că chirurgia minim invazivă atât laparoscopică cât și robotică sunt superioare tratamentului clasic pentru că păstrează toate avantajele chirurgiei minim invazive și reproduce operația cu viză oncologică. Tratamentul minim invaziv este și sigur și reproductibil și are și rezultate la fel de bune ca tratamentul clasic. 

Rezultatele pe termen lung în cancerul colorectal sunt printre cele mai bune în comparație cu celelalte tipuri de cancer, în funcție de stadiul evolutiv. Există supraviețuiri la 5 ani, ceea ce înseamnă vindecare de peste 85-90% la stadiile incipiente și peste 50% pentru stadiile avansate, inclusiv cele metastazice”, a explicat medicul

Vezi și: Ai primit bani? Ți s-a îmbunătățit sănătatea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel