EXCLUSIV Cancerul de colon: Dr Dan Bobeică, cum îl putem preveni
Dr Dan Bobeică spune că pentru a preveni sau măcar descoperi foarte devreme cancerul de colon, de la o anumită vârstă trebuie să fim atenți la anumite lucruri.
Cancerul de colon este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în Europa la ora actuală, cu înregistrarea a aproximativ 215.000 de decese în fiecare an. În România, el este resposabil de apariția a 15.000 de cazuri anual, majoritatea pacienților fiind persoane cu vârstă de peste 50 ani.
Factorii de risc și cum ne protejăm
„În ultima perioada există o creștere a incidenței acestui tip de cancer, în special în țările dezvoltate, care se datorează în mare parte obiceiurilor alimentare proaste dar și factorilor de risc cum ar fi fumatul, consumului de băuturi alcoolice, obezității sau sedentarismului", arată Dr Dan Bobeică, medic specialist gastroenterologie, EXCLUSIV pentru DC Medical.
Când vine vorba de cancerul de colon, contează în mod principal anumiți factori care cresc, fiecare, riscul de apariție.
„Dintre factorii de risc implicați în apariția lui sunt: istoricul familial de cancer de colon, anumite afecțiuni ereditare cum ar fi sindromul Lynch și polipoza familială adenomatoasă, bolile inflamatorii cronice precum boală Crohn și colita ulcerativă, diabetul, dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi, consumul de alcool sau fumatul", spune gastroenterologul.
Dar ce ne protejează împotriva acestui tip de cancer?
„Activitatea fizică regulată, dietă bogată în fructe, legume, fibre și săracă în grăsimi, conservanți și carne roșie sau anumite medicamente cum ar fi aspirina sau suplimentele alimentare pe baza de calciu și vitamina D", arată medicul.
Când ar trebui să ne îngrijorăm?
„Atunci când apar simptome de alarmă precum scăderea ponderală involuntară, dispariția poftei de mâncare, apariția tulburărilor de tranzit sau a scaunelor cu sânge. Totodată, prezența anemiei feriprive pe analizele de laborator este un semn de alarmă și ar trebui investigată de medicul gastroenterolog", spune Dr Dan Bobeică.
Ce investigații medicale faci pentru diagnostic
„Pentru diagnosticul corect al acestui tip de cancer, colonoscopia este investigația cea mai utilă întrucât permite vizualizarea directă a formațiunii și prelevarea de biopsii. Alte investigații care permit diagnosticarea formațiunilor tumorale colonice sunt: ecografia abdominală, ecografia endorectală, videocapsula endoscopică, colonoscopia virtuală sau tomografia computerizată și rezonanță magnetică nucleară, acestea din urmă fiind utile mai ales în evaluarea diseminărilor la distanță", detaliază specialistul.
Pentru a descoperi din timp sau a preveni apariția cancerului de colon, putem face câteva lucruri.
„Având în vedere incidența tot mai mare a acestui tip de cancer, în special la categoriile de vârstă tinere, ghidurile recomandă începerea screeningului populațional o dată cu vârstă de 45 ani, iar pentru cei cu risc crescut (ex. cei cu rude de grad I cu cancer colo-rectal), de la 40 ani. Dintre opțiunile de screening valabile la ora actuală sunt testul FIT și testul hemocult, care pun în evidență prezența sângelui în materiile fecale ce nu poate fi observat cu ochiul liber, rectosigmoidoscopia și colonoscopia, acestea din urmă permițând directă vizualizare a tumorii și prelevarea de biopsii sau identificarea polipilor adenomatoși (cu potențial malign) și rezecția acestora, procedeu denumit polipectomie", enumeră Dr Dan Bobeică.
Prognosticul este unul favorabil comparativ cu al altor cancere din sfera gastro-intestinală, peste 80% dintre pacienți fiind candidați chirurgicali la momentul diagnosticului. „De menționat că supraviețuirea la 5 ani pentru cei cu boală localizată este de 90%, pentru cei cu invazie ganglionară de aproximativ 71% iar pentru cei cu diseminări la distanță de numai 14%", ai arată gastroenterologul.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
