Cancerul de plămâni: metodă mai eficientă de depistare precoce a bolii

Angela Sabău |
Data publicării:

Un nou mod de a testa cancerul de plămâni s-a dovedit eficient în depistarea precoce a afecțiunii. Metoda folosește anticorpi, combinat cu imagistica CT.

Un test al plămânului ce utilizează antoicorpi, numit „EarlyCDT-Lung”, combinat  cu imagistica CT la pacienții cu risc de cancer pulmonar a dus la o scădere semnificativă a diagnosticării tardive a cancerului pulmonar și poate scădea mortalitatea specifică cancerului pulmonar. Studiul a fost făcut în Scoția, iar rezultatele au fost prezentate la World Conference on Lung Cancer găzduit de International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC).

Cercetarea a fost prezentată de prof. Frank Sullivan, de la Universitatea din St Andrews, St Andrews / Marea Britanie.

Scoția are una dintre cele mai mari rate de cancer pulmonar din lume - aproximativ 460 de bărbați și 340 de femei pentru fiecare 100.000 de cetățeni scoțieni sunt diagnosticați cu cancer pulmonar în fiecare an în Regatul Unit. Mai puțin de 9% dintre pacienții cu cancer pulmonar supraviețuiesc cinci ani.

 „EarlyCDT-Lung” este un test nou de diagnostic cu autoanticorpi pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar, care permite clasificarea persoanelor în funcție de riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Testul identifică 41 la sută dintre cancerele pulmonare cu o specificitate ridicată de 90%, în comparație cu scanarea CT, care identifică 67 la sută dintre cancerele pulmonare, dar cu o specificitate scăzută de aproximativ 49%. Specificitatea se referă la capacitatea unui test de a identifica corect pe cei care sunt negativi pentru o boală.

Sullivan și echipa sa au căutat să stabilească dacă utilizarea EarlyCDT-Lung Test, urmat de radiografie și scanare CT, ar putea identifica pe cei cu risc ridicat de cancer pulmonar și s-ar reduce incidența pacienților cu cancer pulmonar în stadiu tardiv sau prezentare neclasificată la diagnostic, comparativ cu practica clinică standard.

Metoda de diagnosticare eficientă 

Pentru a răspunde la această întrebare, Sullivan a luat la întâmplare 12.208 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, care aveau un risc ridicat de a dezvolta cancer pulmonar în următoarele 24 de luni, fie la intervenția de studiu (s-a folosit testul EarlyCDT-Lung Test, urmat de radiografie și scanare CT), fie la practica standard în Regatul Unit.

Pacienților care au avut rezultat pozitiv la test li s-a oferit o radiografie toracică urmată de o scanare CT toracică fără contrast. Dacă scanarea CT inițială nu a evidențiat nicio dovadă de cancer pulmonar, scanările CT ulterioare au fost făcute din șase în șase luni, pentru doi ani.

Persoanele cu anomalii au fost urmărite pe parcursul perioadei de studiu sau trimise pentru îngrijiri clinice, după caz. Toate persoanele care au intrat în studiu au fost urmărite prin intermediul unui software de monitorizare legat de registrele medicale scoțiene, inclusiv Registrul Scoțian al Cancerului.

Echipa lui Sullivan a descoperit că 127 de cancere pulmonare au fost diagnosticate în perioada de studiu (56 ldingrupul de intervenție și 71 din grupul de control) și 9,8% din grupul de intervenție au avut un test pozitiv precoce pulmonar, iar 3,4%  dintre acestea au fost diagnosticați cu cancer pulmonar în perioada de studiu.

"Studiul nu a fost alimentat pentru a detecta o diferență de mortalitate după doi ani, cu toate acestea, a existat o tendință nesemnificativă care sugerează mai puține decese la nivelulpacineților din grupul intervenție, comparativ cu cei din grupul de control (87 vs. 108). Rezultate similare au fost notate cu privire la cancerul pulmonar. -mortalitate specifică (17 vs 24)", a relatat Sullivan.

Sullivan a adăugat că un număr semnificativ mai mic de  participanți din grupul de intervenție au fost diagnosticați într-un stadiu tardiv, în comparație cu grupul de control (33 vs 52).

"Rezultatele noastre arată că combinația de EarlyCDT-Lung urmată de imagistică CT la cei cu un test de sânge pozitiv duce la o scădere semnificativă a diagnosticării în stadiu tardiv a cancerului pulmonar și poate scădea toate cauzele și mortalitatea specifică cancerului pulmonar."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel