Cancerul de sân masculin, tratamente evoluate ce cresc rata de supraviețuire

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul de sân masculin are rate de supraviețuire din ce în ce mai mari. Boala, relativ nouă la bărbați, are terapii îmbunătățite. 

O analiză recentă relevă că tratamentul cancerului de sân masculin a evoluat de-a lungul anilor. În plus, anumite tumori și tratamente la anumiți pacienți sunt asociate cu o rată de supraviețuire mai bună. Rezultatele sunt publicate în CANCER, un jurnal revizuit de American Cancer Society.

Cancerul de sân de sex masculin (MBC) cuprinde 1% din toate cazurile de cancer de sân, însă nu s-au finalizat cu succes studii clinice randomizate prospective special axate pe cacnerul de sân masculin. Unele studii sugerează că incidența acestei boli ar putea crește și există o apreciere din ce în ce mai mare a faptului că biologia tumorală a MBC diferă de cea a cancerului de sân feminin.

Pentru a examina modul în care a fost tratat acest tip de cancer la bărbați în Statele Unite în ultimii ani și pentru a identifica factorii asociați cu prognosticul pacientului, o echipă condusă de Kathryn Ruddy și Siddhartha Yadav, la Clinica Mayo din Rochester, a analizat informațiile din baza națională de date privind cancerul la bărbații diagnosticați cu cancer de sân în stadiul I-III între 2004 și 2014.

Au fost incluși un număr de 10.873 de pacienți cu cacner de sân masculin, cu o vârstă medie la diagnosticare de 64 de ani.

Cele mai eficiente terapii 

Operația a sânilor a fost efectuată la 24% dintre pacienți, iar 70% dintre ei au fost supuși conservării sânilor și au făcut tratamente cu radiații. 44% dintre pacienți au primit chimioterapie, iar 62% dintre pacienții ale căror tumori au exprimat receptorul de estrogen au primit terapie anti-estrogen. În perioada de studiu a existat o creștere semnificativă a ratelor de mastectomie totală, mastectomie profilactică contralaterală și radiații de conservare, precum și o creștere a ratei testelor genomice pe tumori și utilizarea terapiei anti-estrogen. Tamoxifenul este medicația anti-estrogen standard recomandată pentru tratamentul cancerului de sân masculin, sensibil hormonal, dar acest studiu nu a fost capabil să evalueze medicamente specifice utilizate.

Factorii asociați cu supraviețuirea generală mai slabă au fost vârsta înaintată, rasa neagră, comorbiditățile multiple, gradul și stadiul ridicat al tumorii și mastectomia totală. Factori precum locuirea în zone cu venituri mai mari, tumori care exprimă receptorul progesteronului și cei care au primit chimioterapie, radiații și terapie anti-estrogen au fost asociate cu o supraviețuire globală mai bună.

„Studiul nostru evidențiază modele de practică unice și factori asociați cu prognosticul în cancerul de sân masculin, sporind înțelegerea noastră despre tratamentul și prognosticul bolii”, a spus dr. Ruddy. „Diferențele rasiale în sănătate, cele economice și legate de vârstă pe care le-am găsit ar putea da informații pentru eforturile viitoare care vor  viza intervențiile pentru a optimiza rezultatele la bărbații cu cancer de sân.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel