Cancerul, dezvăluire tulburătoare. De ce medicii spun că nu se vindecă. Ce înseamnă când intră în remisie

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul - FOTO: Freepik@cataliniliescu@stockmaker
cancerul - FOTO: Freepik@cataliniliescu@stockmaker

Ce înseamnă, de fapt, a te vindeca de cancer. De ce medicii nu folosesc cuvântul vindecare, ci menționează că acesta a intrat în remisie.

Cancerul nu se vindecă niciodată. Este, de fapt, o boală incurabilă care prin tratament adecvat poate fi ținută sub control. Când ai cancer sau te preocupi de cineva care are, "vindecare" poate fi cuvântul pe care îl dorești să-l auzi mai mult decât oricare altul. Este, totuși, un cuvânt pe care cei mai mulți medici nu îl vor folosi.

Spre deosebire de alte boli, cancerul are propria sa limbă: nu există o vindecare pentru el, dar există tratamente care ar putea vindeca unele persoane de unele tipuri de cancer.

Ce este cancerul

"Fruct" este un termen general pe care îl folosești pentru a acoperi multe tipuri diferite: mere, afine, ananas și altele. La fel, "cancer" este un cuvânt general pentru peste 200 de tipuri, inclusiv cancer de vezică, creier, sân, colon, ochi, rinichi, ficat, plămâni, ovar, și piele.

Când ai cancer, celulele anormale se dezvoltă, se divid și distrug țesutul sănătos din corpul tău. Unele tipuri cresc încet, altele se răspândesc rapid. Fiecare tip începe într-o altă parte a corpului și are propriile sale grade, etape și simptome.

Deoarece fiecare tip de cancer este diferit, nu există o vindecare universală. Dar uneori, oamenii pot spune că sunt vindecați dacă cancerul lor pare să dispară în urma tratamentului. Dar nu este chiar atât de simplu.

Vezi și: Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

Vindecare vs. vindecat vs. remisieune

Celule canceroase - FOTO: Freepik

De secole, medicii au folosit cuvântul "vindecare" pentru a descrie o afecțiune medicală care a dispărut complet și nu se va întoarce niciodată. De exemplu, dacă ai apendicită și medicii îți îndepărtează apendicele, ai fost vindecat.

În limbajul cancerului, "vindecare" funcționează diferit. Medicii îți pot oferi perspectiva lor cea mai bună, bazată pe statistici din grupuri mari de oameni, cu privire la faptul dacă cancerul tău va reveni sau nu. Dar niciun medic nu poate garanta că vei fi vindecat.

Deși corect este termenul de remisiune, mulți îl cunosc ca "remisie". Medicii explică ce înseamnă, de fapt, remisia în cazul cancerului.

Există două motive pentru asta:

- Medicii nu știu încă totul despre boală. Unele celule canceroase pot rămâne undeva în corp și pot crește, se pot împărți și pot deveni un nou tumori. Așa că medicii evită să spună că ești vindecat.

- În loc să vorbească despre "vindecare", majoritatea profesioniștilor medicali folosesc cuvântul "tratament". Dacă ai tratament și cancerul tău nu revine în restul vieții tale, ești considerat vindecat, potrivit WebMd.

"Remisie" este un alt cuvânt cheie. Înseamnă că simptomele cancerului tău au dispărut. Este diferit de o vindecare, deoarece remisiunea cunoscută ca remisie nu durează întotdeauna toată viața.

Cancerul, tratament

Nu există vindecare pentru niciun fel de cancer, dar există tratamente care te pot vindeca. Multe persoane sunt tratate pentru cancer, trăiesc restul vieții lor și mor din alte cauze. Mulți alții sunt tratați pentru cancer și tot mor din cauza lui, deși tratamentul le poate oferi mai mult timp: chiar ani sau decenii.

Tipurile comune de tratamente pentru cancer includ:

- Chirurgie

- Chimioterapie

- Radioterapie

- Transplant de măduvă osoasă

- Imunoterapie

- Terapie hormonală

- Terapie cu medicamente țintite

- Studii clinice

- Îngrijiri paliative

Planurile de tratament sunt adaptate tipului de cancer, cât de avansat este, starea ta generală de sănătate și de decizia medicilor.

Vezi și: Inflamația care te lasă fără voce. Care sunt cauzele și cum îți protejezi corzile vocale

Progres, nu perfecțiune

Într-o formă sau alta, cercetarea asupra cancerului este în desfășurare de peste 200 de ani. Chiar dacă nu există o vindecare, s-a înregistrat mult progres. Poate să nu pară suficient de rapid atunci când ai cancer. Dar acum există mai multe opțiuni de tratament decât acum 5 ani.

Astăzi, medicii înțeleg mai bine cum să depisteze multe tipuri de cancer în stadiile incipiente. De asemenea, au mai multe tratamente de încercat dacă unul nu funcționează.

Cu cât cercetătorii înțeleg mai mult, cu atât realizează cât de diferit este un tip de cancer de altul. De exemplu, oamenii de știință au aflat că cancerele de sân nu sunt toate la fel. Există patru tipuri principale, iar fiecare are tratamente specifice.

Cercetătorii asupra cancerului investighează lucruri precum ce determină anumite tipuri de cancer să crească, astfel încât să poată dezvolta tratamente pentru a opri acest lucru. Aceasta include medicamente care atac modul în care funcționează o celulă canceroasă și tratamente care folosesc sistemul imunitar al corpului tău pentru a viza celulele canceroase.

În limbajul medical, s-a înregistrat o îmbunătățire dramatică a rezultatelor. Acest lucru înseamnă că mai puțini oameni mor din cauza cancerului, dar încă nu există o vindecare pentru el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel