Cancerul la sân, depistat mult mai devreme în țesutul dens, cu ajutorul unui sistem imagistic portabil

Angela Sabău |
Data publicării:
Sâni
Sâni

Cancerul la sân ar putea fi depistat mult mai ușor și fără durerea sufeirtă la mamografie, chiar șila femeile cu țesul mai dens. Un nou sistem imagistic mamar portabil a fost dezvoltat de oamenii de știință.

Un nou sistem portabil de imagistică mamară în curs de dezvoltare în Buffalo are potențialul de a identifica mai bine cancerul de sân la femeile cu țesut mamar dens.

Aceasta a fost publicat în revista IEEE Transactions on Biomedical Engineering din august.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Universitatea de la Buffalo în colaborare cu Centrul de Cancer Comprehensive de la Roswell Park și Windsong Radiology.

„Dezvoltăm un nou sistem de imagistică - se numește Moscoscop cu scanare dublă - care combină tehnologia ușoară și cu ultrasunete. Credem că are potențialul de a ajuta la detectarea cancerului de sân mai devreme, crescând astfel ratele de supraviețuire”, spune cercetătorul UB și conducerea studiului.

Mammoscopul cu scanare dublă, metodă alternativă 

Xia, Ph.D. este profesor asistent la Departamentul de Inginerie Biomedicală, un program comun al Școlii de Inginerie și Științe Aplicate și Școala Jacobs de Medicină și Științe Biomedicale la UB.

Mamografiile obișnuite sunt cele mai bune teste pe care medicii trebuie să le facă pentru a găsi cancerul de sân timpuriu, conform Centrelor de control și prevenire a bolilor. Cu toate acestea, acestea sunt mai puțin eficiente pentru femeile cu țesut mamar dens, notează medicalxpress.com.

Există metode alternative în astfel de cazuri, inclusiv RMN. Însă testele RMN sunt costisitoare, necesită agenți de contrast intravenoși care pot provoca reacții alergice și nu sunt ușor portabili.

Mammoscopul cu scanare dublă, sau DSM, este similar cu o mamografie, prin faptul că pacienții stau în poziție verticală pentru a avea sânul comprimat pentru imagistică. Spre deosebire de mamografii, cu toate acestea, DSM necesită doar o compresie ușoară a sânului, reducând probabil severitatea durerii pe care femeile le pot experimenta în timpul procedurii.

Spre deosebire de mamografie, DSM este un test fără radiații. Folosește un laser pentru a lumina țesutul sânului. La rândul său, aceasta generează unde acustice care sunt măsurate prin tehnologia cu ultrasunete. Combinația dintre lasere și ultrasunete este o tehnică imagistică numită tomografie fotoacustică.

Mamografie fără radiații

În timp ce RMN-ul necesită un agent de contrast, testul DSM folosește hemoglobina, o proteină din globulele roșii care transportă oxigen în întregul corp. Tehnologia pe care Xia și colegii săi o dezvoltă are caracteristic faptul că face  două scanări simultane, una funcționând din partea inferioară a sânului, în timp ce cealaltă funcționează de sus. 

Designul, spune Xia, asigură o livrare optimă a luminii și detectarea acustică, permițând imagistica în țesutul mamar. De asemenea, este portabil; de exemplu, s-ar putea încadra cu ușurință în unitățile mobile de mamografie.

În testele de laborator inițiale, echipa de cercetare a imaginat dimensiunile sânilor B, D și DD. Studiul evidențiază testul de sân D, care arată imagistica prin 7 centimetri - prima dată când un sistem fotoacustic a produs imagini atât de adânci, crede echipa de cercetare.

Xia spune că metoda DSM este promițătoare în detectarea tumorilor în gama sub-milimetrică, cu condiția să prezinte vase de sânge suficient de dezvoltate.

Echipa planifică studii suplimentare, inclusiv imagistica a mai multor pacienți cu dimensiuni diferite ale sânului și caracteristici tumorale, pentru a asigura eficacitatea mașinii DSM.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel