Cancerul oral, creșteri alarmante. Alexandru Bucur: Cea mai frecventă localizare este limba. in într-un stadiu neoperabil, în care rata de supraviețuire este aproape 3 ani de la debutul boli

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul oral - FOTO: Freepik@deepkcreation
cancerul oral - FOTO: Freepik@deepkcreation

Cancerul oral afectează un număr alarmant de mare de persoane. Dr. Alexandru Bucur a explicat care sunt principalele cauze care duc la apariția acestui tip de cancer.

Cancerul oral afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane. Cazurile sunt depistate târziu, atunci când opțiunile de tratament se reduc considerabil. Dr. Alexandru Bucur, membru al Academiei de Științe Medicale din România, profesor universitar, șeful catedrei de profil din UMF și, în același timp, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, care sunt principale cazuri de tumori maligne din sfera oro-maxilo-facială.

”Ne confruntăm cu aproximativ 400-500 de cazuri noi pe an ale tumorilor maligne ale teritoriului oro-maxilo-facial. Am luat niște măsuri în ceea ce privește depistarea precoce, pentru că acești pacienți vin într-un stadiu nefavorabil multimodal complex, vin într-un stadiu neoperabil, un stadiu în care rata de supraviețuire este aproape 3 ani de la debutul bolii, este de 22%.

Cea mai frecventă localizare este limba și planșeul, localizare care conferă cea mai mică durată de supraviețuire. Apoi, poate să ajungă la buze, tegumentul regiunii cervico-faciale, glandele salivare. Am avut surprize și vizavi de glandele salivare accesorii, care se dezvoltă la nivelul mucoasei palatului. 

Toate acestea ne-au determinat să formăm o comisie oncologică. În acest context, astăzi, orice bolnav care are o tumoră malignă trece prin această comisie și hotărâm în funcție de stadializare care este etapa de început și etapele viitoare, dorind să mărim durata medie de supraviețuire. 

Nu cred că este o cauză. Încercăm să stabilim o durată reală a mediei de supraviețuire după acest tratament modal complex”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate, dr. Alexandru Bucur, membru al Academiei de Științe Medicale din România, profesor universitar, șeful catedrei de profil din UMF și, în același timp, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București.

Vezi și: Infecțiile, risc major pentru pacienți. Medic: Ca să îi ținem în viață, folosim o grămadă de manevre care sunt salvatoare de viață, dar pot să determine și alte infecții

Cancerul de limbă, factori cauzali

”Sunt factori favorizanți, nu aș putea numi nimic cauzal. Factorul primordial rămâne fumatul, consumul de alcool, HPV-ul. Faptul că la bolnavii transplantați crește de aproape de 5 ori cancerului de părți moi, de limbă și planșeu, datorită imunosupresiei. La congresul de la Madrid, din această toamnă, s-a scos în evidență acest lucru. 

Terapia este una în care sacrificiul și nu de organ, ci sacrificiul unei porțiuni întinse din limbă și planșeu determină disfunționalități majore. Ne întâlnim și cu situațiile în care bolnavul refuză, chiar dacă este într-o stare operabilă, intervenția chirurgicală. Atunci rămâne doar această radio-chimioterapie și ar mai trebui să avem în componența echipei și consilierea psihologică.

Ne îngrijorează durata mică de supraviețuire, 22% pe plan mondial. Cancerul oro-maxilo-facial se situează pe locul 6 în total localizări. Nu e chiar de neglijat”, a mai precizat dr. Alexandru Bucur.

Vezi și: Migrenele, predispoziție genetică. Femeile sunt mai afectate

Cancerul oral, depistare tardivă

Dr. Alexandru Bucur a precizat că medicii stomatologi au un rol major în identificarea cazurilor de cancer oral.

”Un al doilea element care ne îngrijorează este depistarea tardivă. Este la vedere. Practic, în cavitatea abdominală aștept o simptomatologie și mai greu am o vizualizare, în cavitatea bucală, pe față, pe buze, este identificabil foarte rapid și, cu toate acestea prezența la specialist este tardivă

Ține nu numai de educație noastră, ci și de educația pacientului. În primul rând, sfatul ar trebui îndreptat către medicul stomatolog pentru că este primul care intră în contact cu pacientul. Din păcate, din foaia clinică a dispărut o rubrică foarte importantă: controlul oncologic preventiv. Atunci, cred că medicul stomatolog este primul avizat să trimită orice semn, simptom, către medicul specialist. 

Bolnavul: orice excrescență, orice leziune ulcerativă determină o tulburare funcțională. Prezența unui fir de păr te determină să ai anumite gesturi, dar o tumoră de 0,1-1-2 centimentri. E imposibil să nu îți ridice probleme. În aceste condiții, prezentarea la medic cât mai rapidă este benefică pentru ajungem în situația în care din cauza intersecției unor structuri, operația devine imposibilă sau este o operație paliativă și nu radicală, lucru care nu conferă foarte multe șanse de supraviețuire pacienților”, a mai precizat sursa citată.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel