Cancerul pulmonar, mai frecvent la femei: în trecut, raportul era invers

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar începe să fie mai frecvent la femei decât la bărbați, în ultimii ani, contrar datelor din anii trecuți, când această boală, asociată cu fumatul, era mai frecventă la bărbați.

Un studiu al International Journal of Cancer  care a examinat ratele cancerului pulmonar la adulții tineri din 40 de țări de pe cinci continente a descoperit o tendință a ratelor mai mari de cancer pulmonar la femei, comparativ cu bărbații, în ultimii ani.

Tendința emergentă a fost răspândită, afectând țările din diverse locații geografice și niveluri de venit. Modificările par să fie determinate de o rată în creștere a cancerului pulmonar adenocarcinom în rândul femeilor.

Afecțiune asociată cu fumatul

Istoric, ratele de cancer pulmonar au fost mai mari în rândul bărbaților decât al femeilor, deoarece bărbații au început să fumeze în număr mare mai devreme și o rată mai mare a bărbaților a fumat; cu toate acestea, studiile recente au raportat rate convergente ale incidenței cancerului pulmonar între sexe.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica motivele incidenței crescute a cancerului pulmonar în rândul femeilor tinere observate în acest studiu.

Au fost extrase din cazurile de cancer pulmonar și bronșic de pe cinci continente la grupa de vârstă de 30–64 ani și perioada calendaristică de 5 ani (1993–2012). Raportul ratei de incidență între femei și bărbați (IRR) și intervale de încredere de 95% (IC 95%) au fost calculate pe grupe de vârstă și cohortă de naștere.

Rate inversate

În rândul bărbaților, rata de incidență a cancerului pulmonar specific vârstei a scăzut, în general, în toate țările, în timp ce la femei, ratele au variat de-a lungul țărilor, cu tendințele în majoritatea țărilor stabile sau în scădere, deși într-un ritm mai lent comparativ cu cele la bărbați. Drept urmare, IRR-urile de la femei la bărbați au crescut printre cohorte de naștere recente, cu IRR-uri semnificativ mai mari decât unitatea în Canada, Danemarca, Germania, Noua Zeelandă, Olanda și Statele Unite. De exemplu, IRRs cu vârsta cuprinsă între 45 și 49 de ani în Olanda a crescut de la 0,7 (IC 95%: 0,6–0,8) la 1,5 (IC 95%: 1,4–1,7) la cei născuți în jurul anului 1948 și, respectiv, în 1963. Tipare similare, deși nesemnificative, au fost găsite în 23 de țări suplimentare.

Aceste încrucișări au fost determinate în mare măsură de creșterea ratelor de incidență a adenocarcinomului la femei. Pentru acele țări cu date istorice privind fumatul, prevalența fumatului la femei a abordat, dar rar depășită, a bărbaților. În concluzie, ratele crescânde ale incidenței cancerului pulmonar la femeile tinere în comparație cu bărbații tineri sunt răspândite și nu sunt explicate pe deplin prin diferențele de sex în modelele de fumat. Studiile viitoare sunt necesare pentru a identifica motivele pentru incidența crescută a cancerului pulmonar în rândul femeilor tinere.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel