Când este bine să porți un corset lombar? 8 situații medicale

Când este bine să purtăm un corset lombar? Medicul ortoped Alin Pandea spune că sunt 8 afecțiuni medicale ce pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul unui corset lombar. 

"Se recomandă consultul medical înainte de a utiliza un corset. Evaluarea unui medic va stabili dacă este posibil ca un astfel de dispozitiv să fie benefic, precum și tipul necesar și modul în care acesta trebuie purtat. Este important să ne amintim că acestea sunt prescrise ca un aspect al unui program de tratament nechirurgical și că purtarea corsetului pe cont propriu sau purtarea incorecta poate provoca leziuni suplimentare și accentuarea durerilor.", este de părere medicul ortoped Alin Pandea. 

Afecțiuni medicale care pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul unui corset lombar:

 

"1. Postoperator.

Poate fi prescris după o intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale, cu scopul de a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale, de a adăuga stabilitate și de a limita mișcările și micro-mișcările pentru a oferi un mediu sănătos de vindecare. In medie este recomandata purtarea corsetului între 3 și 8 săptămâni după operație, dar durata poate fi diferită în funcție de nevoile pacientului. 

2. Spondilolistezis istmic. 

Folosirea unui aparat rigid pentru spondilolistezis istmic a dovedit reducerea deplasarii vertebrale și îmbunătățește semnificativ capacitatea de mers și durerea.

3. Spondiloliza

Similar spondilolistezisului istmic, se poate recomanda un corset  semirigid sau rigid pentru a minimiza micro-mișcările dureroase la un nivel vertebral fracturat, reducând durerea și crescand potențialul de  vindecare.

4. Osteoartrita. 

Instabilitatea și micro-mișcările dureroase intalnite in artroza coloanei vertebrale pot fi reduse cu ajutorul unui aparat de fixare rigid sau semirigid. În plus, poate reduce presiunea asupra articulațiilor fațetei afectate, ameliorând durerea și facilitând mișcările de zi cu zi, cum ar fi trecerea de la o poziție așezată la o poziție în picioare sau invers. 

5. Fracturi vertebrale. 

O fractură rigidă sau semirigidă a spatelui poate fi recomandată pentru fracturile de compresie vertebrală, pentru a reduce micro-mișcările la nivelul fracturii sau la nivelul vertebral afectat, precum și pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale. 

6. Boală degenerativă a discului / hernie de disc lombară.

Atunci când un disc spinal se degradeaza și / sau herniază, un aparat de fixare rigid sau semirigid poate ajuta la stabilizarea și reducerea micro-mișcărilor la segmentul coloanei vertebrale afectate. Un dispozitiv de fixare poate fi, de asemenea, utilizat pentru a limita îndoirea și răsucirea și pentru a ajuta la redistribuirea greutatii pe care discurile o suportă în mod normal. 

7. Stenoza coloanei vertebrale.

Purtarea unui corset pentru stenoza coloanei vertebrale lombare are ca scop reducerea presiunii și limitarea micro-mișcărilor coloanei vertebrale lombare, ambele putând provoca iritații ale rădăcinii nervoase și dureri radiculare. În unele cazuri, un corset poate ajuta la reglarea posturii sau la redistribuirea greutății către abdomen în scopul descărcării presiunii de la nivelul coloanei vertebrale. 

8. Contractura musculară.

În unele cazuri, un corset flexibil poate fi recomandat pentru reducerea tensiunii musculare. În plus, căldura generata de purtarea corsetului poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați, contribuind la ameliorarea durerii. Un corset flexibil pentru leziuni musculare sau slăbiciune musculara, nu este, în general, recomandat pentru mai mult de 2 până la 4 zile.

Purtarea unui corset lombarr mai mult decât este recomandat contribuie la atrofia musculară și la aparitia dependenței de acesta, care în cele din urmă poate slăbi spatele și poate agrava durerea.", a scris dr. Alin Pandea pe blogul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel