Cărbunele activ, beneficii pentru ten. Cum trebuie să îl folosești

Monika Baciu |
Data publicării:
carbunele activ - FOTO: Freepik@diana.grytsku
carbunele activ - FOTO: [email protected]

Cărbunele activ a devenit un ingredient popular în lumea frumuseții în ultima vreme.

Cărbunele activ îl veți găsi în produse care variază de la demachiante faciale și șampoane la săpunuri și scrub-uri. În ultimii ani, cărbunele activ a devenit un ingredient extrem de popular în lumea frumuseții. În ciuda cercetărilor limitate pentru a susține beneficiile sale de îngrijire a pielii, mulți oameni au avut rezultate pozitive după ce au folosit o mască cu cărbune activ, bucurându-se de o piele mai clară și de un ten mai sănătos.

Pentru cele mai bune rezultate, încercați să găsiți o mască de cărbune care să fie potrivită tipului de piele, să conțină ingrediente naturale și să nu conțină substanțe chimice dure, coloranți, parabeni și parfumuri. Sau, vă puteți face propria mască cu ingrediente naturale.

Dacă aveți o piele foarte sensibilă sau întrebări specifice despre siguranța cărbunelui activat, discutați cu medicul dumneavoastră sau dermatolog înainte de a utiliza o mască de cărbune.

Deoarece se crede că poate extrage bacterii și impurități din piele, cărbunele activ a devenit, de asemenea, un ingredient popular și în măștile de față. Fie că doriți să vă îmbunătățiți tenul sau să luptați împotriva acneei, iată cum cărbunele activ poate aduce beneficii pielii.

Vezi și:Venele proeminente pe mână, cauze și tratament. Ce boli poți avea

Cărbunele activ, ce este

Cărbunele activ, numit și carbon activ, este o pulbere neagră fină care este produsă atunci când cărbunele comun este expus la căldură ridicată. Această expunere creează spații interne mici sau găuri în cărbune, făcându-l foarte absorbant și capabil să capteze substanțe chimice și toxine.

Deși este un tip de cărbune, cărbunele activ este diferit de cărbunele folosit pe un grătar în aer liber, notează Healthline.

Cărbunele activ, beneficiile măștii

Deoarece există o cercetare științifică limitată cu privire la beneficiile pielii de cărbune activat, multe dintre beneficiile potențiale ale unei măști de cărbune se bazează pe dovezi anecdotice.

O mască de cărbune poate:

- Îndepărta impuritățile de pe piele. Datorită capacității cărbunelui activat de a absorbi bacteriile și toxinele din organism, unii dermatologi cred că o mască de față cu cărbune poate ajuta la extragerea impurităților din piele. Dovezile anecdotice susțin că, prin îndepărtarea murdăriei prinse și a bacteriilor de pe piele, utilizarea unei măști de față cu cărbune poate duce la un ten mai sănătos și mai clar.

- Îmbunătățirea acneei. Acneea este cauzată de o acumulare de celule moarte ale pielii, ulei, și bacterii care sunt prinse în interiorul porilor din piele. Bacteriile cauzatoare de acnee pot declanșa coşuri şi alte leziuni inflamatorii, care rezultă în iritații, roșeață, și umflături.

Cu toate acestea, proprietățile antibacteriene ale cărbunelui activat pot ajuta la ridicarea bacteriilor din pori. Acest lucru poate ajuta la reducerea acneei și îmbunătățirea tenului general.

- Tratați mușcăturile de insecte. Mușcăturile de insecte și înțepăturile pot provoca mâncărimea și umflarea pielii. Conform dovezilor anecdotice, cărbunele activ poate ajuta la scoaterea înțepăturii dintr-o mușcătură prin neutralizarea toxinelor din veninul de insecte.

Vezi și: Sucul de mere și sfeclă, complex de vitamine. Te menține în formă și plin de energie

Cărbunele activ, riscuri

În prezent, există cercetări foarte limitate cu privire la riscul de a folosi o mască de față cu cărbune. În general, aceste măști par a fi sigure, deși utilizarea excesivă ar putea provoca uscăciunea pielii, roșeață și sensibilitate.

Înainte de a utiliza o mască de cărbune pentru prima dată, este o idee bună să testați produsul pe o suprafață mică a pielii din interiorul cotului. Dacă nu aveți nicio mâncărime sau roșeață în termen de câteva ore, atunci puteți să îl folosiți.

Cum se aplică o mască de cărbune

- Curăță-ți pielea înainte de a aplica masca. O față curată ajută masca să pătrundă în porii tăi.

- Aplicați masca uniform pe față, inclusiv fruntea, obrajii, nasul și bărbia. Masează ușor masca în piele folosind vârful degetelor sau o perie cu peri moi. Aveți grijă să nu-l introduceți în ochi.

- Lăsați masca să se usuce pe piele timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă caldă.

- Uscați ușor fața, apoi aplicați o cremă hidratantă facială.

Vezi și: Meralgia parestezică, cauze și simptome. Care este legătura cu îmbrăcămintea

Cât de des ar trebui să aplicați o mască de cărbune

Ca și în cazul altor măști faciale, cel mai bine este să aplicați o mască de cărbune o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă aveți pielea sensibilă sau descoperiți că pielea se simte uscată după ce ați folosit o mască de cărbune, aplicați doar o dată pe săptămână sau la fiecare două săptămâni.

Deoarece masca trebuie să stea pe piele timp de aproximativ 15 minute, ar putea fi mai convenabil să o includeți în rutină de îngrijire a pielii pe timp de noapte.

Dacă aplicați masca dimineața, puteți face acest lucru înainte de a intra la duș și apoi spălați masca după aceea.

Cum alegi masca potrivită

Dacă aveți tenul gras, căutați o mască de cărbune care conține argilă. Acest ingredient poate ajuta la absorbția excesului de ulei de pe piele. Aceasta poate ajuta, de asemenea, curata porii și pentru a preveni acneea. Dacă ai pielea uscată, alege o mască de cărbune cu ingrediente hidratante precum acidul hialuronic, uleiul de măsline sau uleiul de jojoba.

Diferite soiuri și mărci de măști de cărbune vor avea ingrediente diferite, deci asigurați-vă că citiți cu atenție etichetele produselor înainte de cumpărare. 

Dacă aveți pielea sensibilă, evitați măștile cu parfumuri, coloranți, parabeni și alte substanțe chimice care pot provoca o reacție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel