Cardiopatie ischemică, o proteină din sânge poate înlocui testul de stres

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă
Inimă

Nivelurile ridicate de troponină din sânge, o proteină eliberată de mușchiul inimii, reprezintă un marker al afectării mușchiului cardiac în general. Până acum medicii știau că nivelurile crescute ale acestei protein arată dacă cineva a suferit un infarct miocardic. Cercetătorii au descoperit însă că acest marker poate oferi informații utile pe termen lung pentru cardiologi și poate înlocui testul de stres la pacienții cu cardiopatie ischemică.

Recente cercetări efectuate de Universitatea de Medicină de la Emory au demonstrat că testarea stresului cardiac, uneori implicând imagistica nucleară, a fost efectuată frecvent la pacienții cu cardiopatie ischemică (boală coronariană stabilă -CAD), în condițiile în care societăți profesionale, precum Colegiul American de Cardiologie, cer medicilor să evite testarea de rutină la acești pacienți. Există însă o altă soluție: măsurarea troponinei utilizând teste de sensibilitate ridicată.

,,Aceasta poate permite cardiologilor să identifice pacienții cu risc scăzut și să reducă testele de stres cardiac, reducând astfel costurile de îngrijire a sănătății și expunerea la radiații", a precizat dr. Arshed Quyyumi, directorul Clinicii Cardiovasculare din cadrul Institutului de Cercetare Emory și autorul principal al studiului.

Potrivit acestuia, până la un sfert din indivizii cu cardiopatie ischemică stabilă pot avea niveluri nu foarte scăzute ale troponinei. Un test pentru troponină se face standard atunci când cineva cu dureri toracice se prezintă la departamentul de urgență al spitalului. Nivelurile ridicate de troponină indică faptul că inima prezintă leziuni.

Quyyumi și colegii săi au examinat două grupuri de pacienți aflați în studii de cercetare în care testarea stresului cardiac, exercițiul sau farmacologia au fost efectuate prin intermediul imaginilor SPECT. Au fost urmăriți timp de trei ani, verificându-se apariția evenimentelor cardiovasculare adverse, atacului de cord sau a decesului, informează Medicalxpress.
În general, puțini oameni din acest grup au prezentat dureri toracice recente, dar ischemia indusă de stres a fost observată la aproximativ o treime. În cei trei ani de urmărire, nu au apărut evenimente cardiovasculare adverse la cei cu niveluri scăzute, însă 33 de persoane cu niveluri ridicate ale troponinei au prezentat evenimente adverse. Un al doilea grup, în care toți pacienții au suferit un atac de cord în trecut, a fost utilizat pentru a valida nivelul de întrerupere în ceea ce privește ischemia inductibilă.
Privind în perspectivă, Quyyumi declară că ,,testul de înaltă sensibilitate la troponină ar putea fi folosit pentru a trata persoanele cu CAD stabil înainte de a efectua teste de stres. Acest lucru va reduce probabil numărul testelor de stres efectuate la această populație, folosind astfel o măsura mai puțin costisitoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel