Care e cea mai bună vârstă să faci copii. Poiană: După 35 de ani începem să nu prea mai avem timp. Rezerva ovariană scade. Nu pot să condamn, dar atrag atenția că timpul trece!

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e cea mai bună vârstă să faci copii - FOTO: Freepik@nataliaderiabina
Care e cea mai bună vârstă să faci copii - FOTO: Freepik@nataliaderiabina

Care e cea mai bună vârstă să faci copii și ce trebuie să știi despre rezerva ovariană. "Lucrurile s-au schimbat. Nu pot să condamn, numai că trebuie să atrag atenția că timpul trece fără a putea fi întors".

Care este vârsta optimă pentru a face copii și de ce femeile din ziua de astăzi așteaptă pentru a rămâne însărcinate. Ce trebuie să știi despre rezerva ovariană și cum scade odată cu vârsta. 

Dr. Nicolae Poiană este conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică. Medicul a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL despre toate aceste aspecte.

Ce este infertilitatea și cum se pune diagnosticul. Poiană: După 6 luni ar trebui să vă puneți probleme. Dacă după un an de relații intime frecvente nu apare o sarcină, atunci există probleme

Medicul Nicolae Poiană ne-a spus că "după 35 de ani începem să nu prea mai avem timp".

”Concepția socio-profesională s-a schimbat. Și partenele noastre doresc să ajungă CEO, dar văd în trendul cuplurilor că s-au hotărât să își împartă cheltuielile. S-au dus vremurile când bărbatul era tatăl familiei. El trebuia să fie cu sacoșa, munca, banii, el trebuia să întrețină familia, iar rolul doamnei era de a creea o familie. 

Lucrurile s-au schimbat. Nu pot să condamn, numai că trebuie să atrag atenția că timpul trece fără a putea fi întors. Trece foarte repede și ireparabil și ireversibil. Asta ar trebui să fie una din probleme.

Până în 30 de ani este vârsta ideală pentru primul copil”, a explicat dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.

De ce există această delimitare de vârstă

”Există o foarte mare deosebire între felul în care partenerele au la dispoziție celulele reproductive și felul în care partenerii le au. Partenerele se nasc cu o zestre de celule reproductive care stau într-un fel de hibernare, unele se distrug, încep să fie activate odată cu trecerea de la copilărie către adolescență cu apariția primei menstruații și cu declanșarea bioritmurilor caracteristice. 

Cu această ocazie, cu fiecare menstruație, fiecare pacientă pierde din ”bagaj” o sumă întreagă de astfel de celule reproductive, astfel încât ar trebui să își închipuie că au un cont, un depozit la bancă și tot timpul iar din depozitul acesta, dar nu mai pune nimeni nimic acolo și, la un moment dat, se consumă, se golește.

Rezerva ovariană scade progresiv și șansa de a avea un copil pe cale naturală. 

Odată cu intrarea în adolescență a băieților, ei până la sfârșitul vieții produc cu o rată medie de 74 de zile, adică între 60-90 de zile o altă generație de spermatozoizi. Este un avantaj, dar asta nu ar trebui să dea foarte mari asigurări partenerilor deoarece din observație în ultimele decade din ce în ce mai mult, în această problemă a cuplulului apare și o oarecare deficiență din punct de vedere masculin.

Adică fertilitatea masculină este în scădere. Dacă în urmă cu 35-40 de ani puteam să vorbim de 15-20-25% participare la infertilitatea cuplului, astăzi cu mare ușurință putem spune 40-50%”, a mai spus dr. Nicolae Poiană.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel