Care e SIMPTOMUL principal al long-COVID. Românii, răspunsuri despre problemele de sănătate întâmpinate - SONDAJ DC Medical

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e simptomul principal al long-COVID - Foto: Pexels / Freepick
Care e simptomul principal al long-COVID - Foto: Pexels / Freepick

Care este simptomul predominant al long-COVID întâlnit după infectare. Românii au dezvăluit problemele cu care s-au confruntat.

Simptomele COVID-19 au fost diferite de la tulpină la tulpină și de la organism la organism, la fel cum au fost simptomele post-COVID sau long-COVID, așa cum l-au numit medicii și specialiștii în sănătate. 

"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv", a declarat  Cătălina Trifan, medic primar Medicina Interna și Șef secție Medicină Internă, SANADOR, într-un interviu pentru DC Medical. 

Printre simptomele long-COVID se numără:

- oboseala și persistența oboselii

- dificultatea în respirație

- lipsa gustului și mirosului

- afectările hematologice

- problemele neuro-psihiatrice, așa numitul Brain Fog, dificultate în concentrare, cefalee, durere de cap, amețeli

- depresie

- probleme dermatologice.

Ce se va întâmpla cu cei care NU s-au vaccinat și au trecut prin COVID. Dina, Pfizer: Riscurile pe care le vor avea de ÎNFRUNTAT

Din aceste simptome au avut de ales și cititorii DC Medical, pe care i-am întrebat care a fost principalul simptom cu care s-au confruntat după infectarea cu SARS-CoV-2.

În urma unui sondaj, cel mai frecvent simptom întâlnit a fost oboseala. 

Pe locul doi este dificultatea în respirație.

Pe locul trei se află lipsa gustului și mirosului.

Pe locurile patru și cinci, la o diferența mică se află depresia și durerile de cap, amețelile, dificultatea de concentrare. 

Problemele dermatologice au apărut la puțini dintre respondenți, însă numărul nu este deloc de neglijat. 

Mulți dintre cititori ne-au răspuns că au avut un alt simptom față de cele prezente în sondaj. 

Cum știi că suferi de long-COVID și în cât TIMP apar simptomele: Dacă în acest interval nu apar, AI SCĂPAT!

 

Întrebată despre problemele de coagulare a sângelui și dacă pacienții care au montat stent sau o patologie cardio-vasculară, deci comorbidități, ar trebui să ia măsuri de protecție sau anticoagulante după COVID-19, Cătălina Trifan a spus că: "pacienții care sunt la risc de a dezvolta tromboze, prin statusul lor cardiac, prin afecțiunile existente, obligatoriu în această afecțiune vor lua tratament anticoagulant, pentru că se va adăuga la statusul lor această hipercoagulabilitate indusă de boală.

Chiar dacă nu au simptome, este mult mai bine să prevenim decât să tratăm, iar hipercoagulabilitatea cu trombozele care au fost declarate și verificate de foarte mulți medici cardiologi sunt un argument pentru tratamentul cu anticoagulant la toți cei care sunt la risc de a dezvolta tromboză".

Care ar fi intervalul maxim la care pot apărea afecțiunile long-COVID

 

"Sunt pacienți care la 6 luni de la debutul bolii nu sunt bine. Acest lucru nu poate fi anticipat, nu se poate prezice chestia asta. Există afectări cardiace precum miocardita, care trebuie urmărită prin RMN și care trebuie făcută prin evaluare cardiologică și care poate să apară la formele ușoare sau medii ale bolii.

Dacă în primele trei luni de la debutul bolii nu are niciun simptom din cele enumerate, se poate considera că a avut o formă ușoară sau moderată care nu a ajuns la long-COVID și care a fost pur și simplu o chestie de care a scăpat", a mai spus Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.

COVID-19, "boala întregului organism, nu a plămânului"

 

"COVID-19 s-a dovedit a fi nu numai o boală a plămânului, ci o boală a întregului organism, al tuturor organelor. Insist, pentru că este o prioritate a OMS, consecințele cele mai importante ale pandemiei par a fi la nivelul sănătății mintale. Cred că e foarte important de aici în colo să abordăm la modul cel mai serios povara sănătății mintale. 

Tinerii, în mod special, au fost afectați de pandemie și în rândul lor a crescut incidența anxietății și depresiei. 

Personalul medical, care a răspuns atât de bine provocărilor pandemiei, iată, a obosit, se vorbește tot mai mult despre BURNOUT. Trebuie să-i învățăm că trebuie să mergem mai departe, pentru că aceasta este meseria noastră și trebuie să o îndeplinim în orice situație", a declarat Diana Păun, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul evenimentului "Doi ani de la primul lockdown. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID".

Ce este BRAIN FOG, simptomul long-COVID

 

"Există o afectare foarte importantă a faptului că există pacienți care au făcut o formă ușoară sau moderată de COVID-19, la care, în general, evoluția bolii este de două săptămâni, dar după ce s-au recuperat după această infecție, după ce s-au negativat la testul PCR, au persistat simptomele mult peste două săptămâni.

Într-un studiu publicat în British Medical Journal, s-a constat că aproximativ 10% dintre pacienții care au avut forme ușoare de boală sau forme medii de COVID, nu s-au recuperat la mai mult de trei săptămâni după debutul bolii.

Acest lucru a fost definit ca sindromul long-COVID", a declarat dr. Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care sunt simptomele long-COVID, citește mai departe AICI

1. Foto: DC M... (simptome-long-covid-sondaj-dc-medical_29344400.png)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel