Care este cea mai importantă masă a zilei. Simona Carniciu: Definește statusul nostru metabolic

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cea mai importanta masa foto:freepik@yanadjana
cea mai importanta masa foto:freepik@yanadjana

Este cunoscut faptul că alimentația joacă un rol crucial în modul în care organismul nostru funcționează, iar masa de seară este un moment-cheie în această ecuație.

Da, alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a bunăstării noastre. Totuși, uneori subestimăm importanța anumitor aspecte ale obiceiurilor noastre alimentare, iar unul dintre acestea este masa de seară. Contrar așteptărilor, este mult mai probabil ca cea mai importantă masă a zilei să fie cina.

Vezi și: 4 alimente pe care le putem mânca zilnic, fără nicio restricție. Ligia Pop: Se pot mânca în neștire

"Dacă mănânci prea târziu, nu ai un somn bun. Perturbarea somnului duce la perturbarea metabolică"

Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, a evidențiat importanța acestei mese și ne-a oferit sfaturi valoroase privind modul în care putem să ne îmbunătățim sănătatea prin gestionarea corectă a acestei mese.

"Cea mai importantă masă a zilei este masa de seară. Pentru că masa de seară este masa care poate să schimbe totul, din punct de vedere metabolic. Dacă mănâci prea târziu, ai o digestie care nu ți-e optimă, nu ai un somn bun și îți perturbă metabolismul.

Perturbarea somnului duce la perturbare metabolică", ne-a spus dr. Simona Carniciu, subliniind impactul profund pe care masa de seară îl poate avea asupra metabolismului nostru și a calității somnului.

Ne amintește că masa de seară nu este o rutină alimentară obișnuită, ci un factor esențial care influențează funcționarea organismului pe termen lung.

Nu mai puțin de 3 ore între cină și momentul în care ne punem la somn

Unul dintre aspectele majore pe care dr. Simona Carniciu le evidențiază este momentul la care servim masa de seară. Ne recomandă să acordăm suficient timp între masă și momentul în care ne punem la somn, acesta fiind de cel puțin 3 ore. Acest lucru permite organismului să își facă treaba în ceea ce privește digestia înainte de a ne odihni.

"Sunt câteva lucruri importante referitoare la masa de seară:

1. Ora la care mănânci. Dacă respecți un program de 3 ore înainte de a te culca, ca atunci să digeri deja.

2. Ce mănânci. Seara poți să mănânci ceva care să fie de folos sau poți să mănânci ceva care te îngrașă, se digeră greu, nu te simți bine și îți strică somnul sau are prea multe calorii.

Așa, masa de seară devine cea mai importantă, pentru că ea este cea care definește, într-un mod indirect, statusul nostru metabolic", ne-a mai explicat medicul.

Vezi și: Pietrele la rinichi: cauze, simptome, tratament. Dr. Mihai Dobra: De la nimic până la a scoate un rinichi!

Consumul de alimente bogate în calorii sau greu de digerat înainte de culcare poate perturba procesele metabolice ale corpului nostru în timpul nopții. Aceste perturbări pot afecta, nu doar calitatea somnului nostru, ci și modul în care organismul nostru arde calorii și gestionează zahărul din sânge. 

Astfel, masa de seară poate fi considerată o poartă de intrare către statusul nostru metabolic. Alegerile pe care le facem în timpul acestei mese pot influența modul în care corpul nostru funcționează și se reglează metabolic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel