Strănutul, mai periculos decât s-ar crede. Riscuri și complicații neașteptate
Strănutul poate fi mai periculos decât credem. Poate duce la complicații serioase.
Care este legătura între alimentație și sănătatea urechii. De ce nu trebuie să exagerăm cu curățarea urechilor.
Este deja cunoscută legătura dintre alimentație și starea de sănătate, și cum stilul de viață dezechilibrat are un impact important asupra sănătății fizice, dar și psihoemoționale.
Dr. Ioana Vodă, medic ORL, a explicat cum ne influențează alimentația sănătatea urechilor, dar și de ce nu trebuie să ne curățăm în mod excesiv urechile.
”Contează ce mâncăm, fiind că vorbim de sănătatea întregului cap. Contează să mâncăm sănătos pentru că există factori care dau contracții ale musculaturii vaselor de sânge. Capul este periferie, chiar este anti-gravitațional, foarte greu ajunge sângele acolo, cu toate că inima pompează toată viața sânge în sus”, a declarat medicul Ioana Vodă, la Antena 3, privind importanța alimentației pentru sănătatea urechii.
Întrebată ce ar trebui să consumăm în acest sens, medicul susține că este nevoie să ne cunoaștem foarte bine și să evităm alimentele care ne fac rău.
”Trebuie să vedem dacă facem tensiune dacă mâncăm foarte sărat, este foarte sănătos să ținem post. Întotdeauna postul a făcut minuni, postul detoxifiază. Există terapii cu post, de foarte mulți ani, de sute de ani s-au stabilit pentru bolile neurologice.
Și există anumiți factori - factorii histaminergici - care sunt factorii de declanșare al migrenelor. Acestea pot să fie atât trigeminale, cu durere de cap sau dureri vestibulare, iar urechea suferă. Nu mai este vascularizată.
Ca urmare, poate să aibă doar un țiuit, poate să aibă presiune, presiunea lichidelor din urechea internă, sau se poate ajunge și la boala Meniere.
De asemenea, este cortizonul. dacă ne enervăm și și mâncăm sau consumăm foarte mult dulce și ne descărcăm tot felul de hormoni de tip insulină, nu este bine deloc.
Migrena vestibulară este pe partea nervului vestibular, în care nervul suferă”, a mai spus medicul.
Totodată, specialistul ORL a subliniat că în momentul în care oamenii se știu cu anumite alergii sau intoleranțe, evită acele alimente și astfel își reduc riscul de afecțiuni ale urechii.
”Există oameni ca nu au suportat niciodată căpșunile, pentru că sunt puternic alergogene, suntem de mici cu tot felul de erupții la anumiți factori, sunt oameni cu intoleranță la lactoză și zaharoză, sau la gluten.
De-adevăratelea, glutenul este o mare problemă, chiar dacă nu ne iese la teste că avem intoleranță, o să observăm că după ce scoatem pâinea, pentru 1-2 săptămâni, nu spune că pentru o sută de ani, dar ca să vezi cum te simți dacă nu mănânci pâine. Ai să vezi că nu mai ești balonat, ai capul limpede, nu mai ești amețit, nu-ți țiuie capul și dormi bine”, a explicat dr. Vodă.
Totodată, medicul a subliniat că este nevoie de o mai mare atenție din partea părinților, care nu trebuie să își obișnuiască micuții cu mâncarea ultraprocesată.
”La tinerețe putem să mâncăm orice, dar să mâncăm mâncare sănătoasă, copiii să fie foarte atenți, dar mai ales părinții lor, să nu îi obișnuiască cu tot felul de mâncare supra-procesată. Este mâncarea care nu se strică niciodată în ghiozdan, este zahărul care este principala benzină a creierului și nu strică să mâncăm sau să bem băuturi pe bază de miere de albine, chiar de zahăr sau zahăr brun, dar în cantități acceptabile”, a mai spus medicul.
Vezi și: Boala Meniere: cauze, diagnostic și tratament. Cine este afectat de aceasta
În ceea ce privește igiena urechii, la fel de importantă pentru sănătatea generale, medicul a precizat că
”Eu sunt doctor care sunt pro igienă. Noi am fost proiectați să trăim pe pământ, nu subacvatic, astfel că nu îi înțeleg și chiar nu este sănătos să băgăm atâta apă la duș și să ne frecăm, și să băgăm și șampon, și să mai băgăm și bețișoare.
Este sănătos să avem un tapet de ceară, de grăsime, pentru că ceara are și cupru, și mangan, are multe substanțe care fac o barieră protectoare, astfel încât putem să mergem la ștrand, putem să ne scărpinăm cu mâna care nu este foarte curată, putem să facem multe lucruri fără să facem otita externă.
Trebuie să avem grijă că unii oameni nu fac ceară. Dacă însă avem cojițe în ureche, trebuie să le dăm la laborator și o să găsim acolo o bacterie și atunci purtăm în ureche un stafilococ care oricum se găsește pe toate suprafețele. Important este că dacă este stafilococul bun, sensibil la toate cele, sau stafilocul rău, rezistent, mai sunt și cei care au tot felul de alergii.
Am doamne care fac otite recidivante, dar de fapt, când stăm de vorbă cu dânsele, descoperim că în fiecare lună fac. Și mai ales după ce se vopsesc sau și-au dat cu un anumit șampon. Și de fapt este o dermatită care iese din cauza vopselei respective sau a șamponului. Chimicale care au sensibilizat pielea conductului, nu urechea în sine”, a adăugat specialistul ORL.
Strănutul poate fi mai periculos decât credem. Poate duce la complicații serioase.
Află de câte tipuri este această afecțiune, care sunt simptomele ei și când trebuie să consulți un medic.
Cum este afectat auzul din cauza concertelor. Ce se întâmplă când mergem la astfel de evenimente unde volumul este puternic.
Această investigație este esențială în cazul nou-născuților. De acest lucru depinde dezvoltarea creierului lor.
Acest ceai poate duce la cancer. Același lucru este valabil și pentru cafea. Cele două au un numitor comun care poate duce la cancer.
Dormitul pe spate poate fi extrem de periculos dacă te confrunți cu afecțiunea ASTA.
De ce se înfundă urechile când ești răcit. Ce poți face pentru a scăpa de această senzație enervantă și când devine o problemă.
Acest semn care apare în timp ce mănânci este un prim semnal al bolii Alzheimer și al declinului cognitiv.
Acest tip de cancer, de care a suferit și actorul Michael Douglas, nu are simptome evidente. Pot fi ușor trecute cu vederea.