Care este legătura dintre mâncare și sănătatea urechii. Semnul durerii de cap la care să fiți atenți. Cum cureți corect urechile

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care este legatura dintre mancare si sanatatea urechii: Foto: Freepik @katemangostar
care este legatura dintre mancare si sanatatea urechii: Foto: Freepik @katemangostar

Care este legătura între alimentație și sănătatea urechii. De ce nu trebuie să exagerăm cu curățarea urechilor.

Este deja cunoscută legătura dintre alimentație și starea de sănătate, și cum stilul de viață dezechilibrat are un impact important asupra sănătății fizice, dar și psihoemoționale.

Dr. Ioana Vodă, medic ORL, a explicat cum ne influențează alimentația sănătatea urechilor, dar și de ce nu trebuie să ne curățăm în mod excesiv urechile.

”Contează ce mâncăm, fiind că vorbim de sănătatea întregului cap. Contează să mâncăm sănătos pentru că există factori care dau contracții ale musculaturii vaselor de sânge. Capul este periferie, chiar este anti-gravitațional, foarte greu ajunge sângele acolo, cu toate că inima pompează toată viața sânge în sus”, a declarat medicul Ioana Vodă, la Antena 3, privind importanța alimentației pentru sănătatea urechii.

Întrebată ce ar trebui să consumăm în acest sens, medicul susține că este nevoie să ne cunoaștem foarte bine și să evităm alimentele care ne fac rău.

”Trebuie să vedem dacă facem tensiune dacă mâncăm foarte sărat, este foarte sănătos să ținem post. Întotdeauna postul a făcut minuni, postul detoxifiază. Există terapii cu post, de foarte mulți ani, de sute de ani s-au stabilit pentru bolile neurologice.

Și există anumiți factori - factorii histaminergici - care sunt factorii de declanșare al migrenelor. Acestea pot să fie atât trigeminale, cu durere de cap sau dureri vestibulare, iar urechea suferă. Nu mai este vascularizată.

Ca urmare, poate să aibă doar un țiuit, poate să aibă presiune, presiunea lichidelor din urechea internă, sau se poate ajunge și la boala Meniere.

De asemenea, este cortizonul. dacă ne enervăm și și mâncăm sau consumăm foarte mult dulce și ne descărcăm tot felul de hormoni de tip insulină, nu este bine deloc.

Migrena vestibulară este pe partea nervului vestibular, în care nervul suferă”, a mai spus medicul.

Alimentele la care trebuie să renunți ca să ai urechi sănătoase

 

 

Totodată, specialistul ORL a subliniat că în momentul în care oamenii se știu cu anumite alergii sau intoleranțe, evită acele alimente și astfel își reduc riscul de afecțiuni ale urechii.

”Există oameni ca nu au suportat niciodată căpșunile, pentru că sunt puternic alergogene, suntem de mici cu tot felul de erupții la anumiți factori, sunt oameni cu intoleranță la lactoză și zaharoză, sau la gluten.

De-adevăratelea, glutenul este o mare problemă, chiar dacă nu ne iese la teste că avem intoleranță, o să observăm că după ce scoatem pâinea, pentru 1-2 săptămâni, nu spune că pentru o sută de ani, dar ca să vezi cum te simți dacă nu mănânci pâine. Ai să vezi că nu mai ești balonat, ai capul limpede, nu mai ești amețit, nu-ți țiuie capul și dormi bine”, a explicat dr. Vodă.

Totodată, medicul a subliniat că este nevoie de o mai mare atenție din partea părinților, care nu trebuie să își obișnuiască micuții cu mâncarea ultraprocesată.

”La tinerețe putem să mâncăm orice, dar să mâncăm mâncare sănătoasă, copiii să fie foarte atenți, dar mai ales părinții lor, să nu îi obișnuiască cu tot felul de mâncare supra-procesată. Este mâncarea care nu se strică niciodată în ghiozdan, este zahărul care este principala benzină a creierului și nu strică să mâncăm sau să bem băuturi pe bază de miere de albine, chiar de zahăr sau zahăr brun, dar în cantități acceptabile”, a mai spus medicul.

Vezi și: Boala Meniere: cauze, diagnostic și tratament. Cine este afectat de aceasta

Urechea, curățarea corectă. Cum cureți corect urechile

În ceea ce privește igiena urechii, la fel de importantă pentru sănătatea generale, medicul a precizat că 

”Eu sunt doctor care sunt pro igienă. Noi am fost proiectați să trăim pe pământ, nu subacvatic, astfel că nu îi înțeleg și chiar nu este sănătos să băgăm atâta apă la duș și să ne frecăm, și să băgăm și șampon, și să mai băgăm și bețișoare.

Este sănătos să avem un tapet de ceară, de grăsime, pentru că ceara are și cupru, și mangan, are multe substanțe care fac o barieră protectoare, astfel încât putem să mergem la ștrand, putem să ne scărpinăm cu mâna care nu este foarte curată, putem să facem multe lucruri fără să facem otita externă.

Trebuie să avem grijă că unii oameni nu fac ceară. Dacă însă avem cojițe în ureche, trebuie să le dăm la laborator și o să găsim acolo o bacterie și atunci purtăm în ureche un stafilococ care oricum se găsește pe toate suprafețele. Important este că dacă este stafilococul bun, sensibil la toate cele, sau stafilocul rău, rezistent, mai sunt și cei care au tot felul de alergii.

Am doamne care fac otite recidivante, dar de fapt, când stăm de vorbă cu dânsele, descoperim că în fiecare lună fac. Și mai ales după ce se vopsesc sau și-au dat cu un anumit șampon. Și de fapt este o dermatită care iese din cauza vopselei respective sau a șamponului. Chimicale care au sensibilizat pielea conductului, nu urechea în sine”, a adăugat specialistul ORL.

Vezi și: De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel