Care este primul simptom al artrozei și cum se poate trata. Medic: Cea mai de succes operație din lume

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care este primul simptom al artrozei. FOTO Freepik @ rawpixel
care este primul simptom al artrozei. FOTO Freepik @ rawpixel

Artroza, boala degenerativă, dar cu o frecvență crescută și la persoanele mai tinere. Cum se poate trata această afecțiune.

Dr. Bogdan Codoreanu, medic ortoped, a explicat de ce apare artroza, cine sunt persoanele cele mai predispuse, dar mai ales ce tratament există pentru această afecțiune degenerativă.

"Artroza e o boală degenerativă care apare după o anumită vârstă, în mod normal după 55 după 60 de ani. Această artroză este artroza primară, degenerativă care are cauze mai mult sau mai puțin cunoscute de noi. Sunt artroze care apar după traumatisme traumatice, secundare unui traumatism, adică oameni cu rupturi de ligamente, care nu se operează, rămân cu o instabilitate care duce la artroză.

Pacienți care au avut fracturi care duc la o incongurență articulară, pacienți cu dezaxări de membre, care sunt mai crăcănat sau cu picioarele în X fac mai repede artroză la genunchi.

Astea sunt niște cauze care pot să ducă displazia de șold, care duc la artroze la vârste mult mai mici. Adică pot să fie oameni care au și 20 sau 40 de ani și fac artroză, dacă au trecut prin așa ceva”, a explicat ortopedul Bogdan Codoreanu la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Care sunt simptomele instalării artrozei

”Durerea este primul simptom. După durere apare limitarea articulară și deja ne ducem la medic. Acesta ne va cere o radiografie și pe urmă alte investigații, ca să putem stabili gradul de artroză pe care-l avem, pentru că artroza trece și ea prin diferite stadii, de la stadiu incipient până la stadiu avansat”, a mai spus medicul.

În ce constă tratamentul artrozei

Cât privește tratamentul artrozei, medicul susține că la început, acesta poate consta în gimnastică medicală, infiltrații, poate o operație minim invazivă sau o operație de corectare a axului. ”Sunt mai multe operații care se pot face până se ajunge în stadiul final. Stadiu final se tratează doar prin înlocuirea articulației numita protezare articulară, de care foarte mulți oameni sunt speriați”, însă viața pacientului va fi mult mai bună după această intervenție.

”Dacă operația merge așa cum trebuie și lucrurile sunt în regulă, pacientul îşi recapătă mobilitatea, merge fără dureri. Cu proteză poți să mergi cu bicicleta, poți să joci un tenis ușor la dublu, poți să schiezi pe pârtii ușoare, adică ai o viață aproape normală.

Bineînțeles că dacă vrei să joci fotbal, îți distrugi proteza, mult mai repede. Pentru că protezele au o durată de viață limitată în corpul nostru. Cu cât activitatea pe care o facem noi este mai mică la nivelul articulaţiei, cu atâta durează mai mult.

Din cauza asta, la persoane mai în vârstă, proteza poate să țină și 20 de ani, iar la persoane tinere care sunt foarte active, ține mult mai puțin.

Este o operație mare, dar înainte de orice operație se face o evaluare cardiologică-anestezică, dacă pacientul îndeplinește anumite condiții și poate fi operat în siguranță nu există limită de vârstă”, a mai spus medicul legat de vârsta pacienților operabili.

 Care sunt factorii de risc ai apariției artrozei

”Există nişte factori, niște cauze că ne duc la apariția artrozei. Primul este cel traumatic. Fracturi. O fractură la nivel articular, o fractură cu multe fragmente duce la artroză. Există dezaxările de membre, oameni la care genunchii se crăcănează din diferite motive.

Ca să nu ajungem la artroză, trebuie să corectăm lucrurile astea. Toți factorii ăștia care duc la artroză, cea mai mare parte dintre ei, din fericire îi putem corecta chirurgical”, a mai spus medicul.

Totodată, ortopedul a precizat că cea mai frecventă artroză este la șold și la genunchi, iar mai rar la nivelul gleznei, la umăr sau la degetele de la mâini, încă a ținut să sublinieze că orice articulație poate să fie afectată de artroză.

”Artroplastia este cea mai de succes operație din lume, cu cea mai mare satisfacție a pacienților”, a mai spus medicul.

Ce este gonartroza, boala care afectează tot mai multe FEMEI și tineri. Dr. Dragomir: Simptomul extrem de frecvent

Medicul Răzvan Dragomir a vorbit despre gonartroză, una dintre afecțiunile tot mai des întâlnite în special la femei și în special la tineri. 

"Durere de genunchi este un simptom extrem de frecvent în populație. Peste 10% dintre pacienții trecuți de 60 de ani prezintă artroză, dar în prezent, din păcate, afecțiunea aceasta invalidantă, gonartroza, afectează persoane din ce în ce mai tinere. Vorbim de persoane de vârstă mijlocie, 45 de ani și peste, care, conform unor studii recente pe care le-am evaluat, întâlnim în proporție de peste 45% dintre femeile peste 40 de ani, întâlnim afecțiuni de uzură a cartilajului, gonartroză, dar în niște stadii incipiente. Citește mai mult AICI.

Vezi și: Ce este sindromul Raynaud. Cauze, simptome și tratament. Femeile sunt cele mai afectate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel