Care sunt efectele resimțite ale artritei reumatoide. Când trebuie să mergi la medic și care sunt cele mai bune tratamente

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Artrita reumatoida Foto: Freepik @creativeart
Artrita reumatoida Foto: Freepik @creativeart

Descoperă care ar putea fi complicațiile pe termen lung ale artritei reumatoide și care este știința din spatele durerii.

Artrita reumatoidă (AR) apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă din greșeală țesuturile sănătoase. Aceasta deteriorează mucoasa articulară a organismului și produce disconfort în diverse zone ale corpului.

Deși mâinile și picioarele sunt articulațiile cel mai frecvent afectate de AR, articulațiile mai mari, cum ar fi coatele și genunchii, pot fi, de asemenea, afectate. Numeroase simptome suplimentare, cum ar fi dificultățile de respirație și rigiditatea articulară, pot fi provocate de AR. Vedeți ce au de spus bolnavii de AR despre gestionarea bolii lor, citind în continuare.

Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Cum se simte artrita reumatoidă?

Durere la nivelul articulațiilor

Adesea, AR se dezvoltă treptat, începând cu articulațiile minore și progresând spre cele mai mari. Disconfortul afectează, de obicei, una sau ambele părți ale corpului.

Caracteristica care deosebește AR de alte forme de artrită este durerea simetrică în mai multe articulații. De exemplu, vei avea disconfort în mâini, genunchi și încheieturi de ambele părți.

Disconfortul articular la persoanele cu AR poate fi minor, moderat sau sever. Uneori se poate simți ca o entorsă sau ca un os fracturat. Este posibil să simți chiar disconfort atunci când atingi anumite părți ale corpului.

Rigiditate la nivelul articulațiilor

Această boală nu numai că doare, dar face ca articulațiile afectate să fie rigide. Gleznele, genunchii sau picioarele înțepenite și dureroase ar putea să facă mai greu să te ridici din pat sau să mergi, mai ales la primele. Această rigiditate ar putea persista timp de 45 de minute sau mai mult și este în general mai mare dimineața.

În plus, AR poate provoca edeme la nivelul articulațiilor afectate. Este posibil să ai epuizare fizică ca urmare a inflamației persistente.

Vezi și: Roșiile reduc riscul de hipertensiune arterială. Importanța licopenului și a potasiului în sănătatea cardiovasculară

Energie scăzută

Energia scăzută poate fi un efect secundar al AR, în special dacă durerea interferează cu somnul. Chiar dacă dormi în mod corespunzător, ai putea experimenta epuizare sau oboseală.

Ăn medie, 80% dintre pacienții cu AR raportează că se simt obosiți. Dacă suferi și de alte probleme, cum ar fi depresia, durerile de cap sau obezitatea, acest număr poate crește.

Dificultăți de respirație

Deși nu este singurul simptom, disconfortul articular este cel mai tipic asociat cu AR. Plămânii pot fi, de asemenea, afectați de AR. Acest lucru se datorează faptului că inflamația persistentă poate duce la cicatrizarea plămânilor, ceea ce poate induce tuse uscată persistentă și dispnee.

Nodulii pulmonari sau țesutul pulmonar aberant (cauzat de inflamație) pot fi observate la raze X la unii pacienți cu RA. Nodulii pot fi mari cât o nucă sau mici cât un bob de mazăre, iar aceștia sunt frecvent benigni. În majoritatea cazurilor, nu dor.

Mâncărimi ale pielii

Ai putea avea noduli sau noduli de țesut sub piele dacă AR îți afectează pielea. Inflamația din interiorul sau din jurul vaselor de sânge ar putea, de asemenea, să provoace o erupție cutanată. De asemenea, AR poate duce la probleme cu ochii. Simptomele inflamatorii ale ochilor includ:

- Ochi uscați

- Durere

- Roșeață

- Sensibilitate la lumină

- Vedere încețoșată

Complicații și perspectivele pe termen lung pentru AR

Inflamația pe termen lung poate afecta și alte organe. Aproape 40% dintre persoanele cu AR prezintă simptome și în alte părți ale corpului, potrivit Clinicii Mayo. Aceste părți includ:

- Ochii

- Pielea

- Inima

- Ficatul

- Rinichii

- Sistemul nervos

Riscul de a suferi de alte boli sau consecințe poate crește dacă ai AR. Acestea pot avea ca rezultat alte simptome, cum ar fi pierderea auzului sau bătăi anormale ale inimii, care nu par a fi legate de AR.

Dacă nu este tratată, AR este o afecțiune cronică care poate provoca articulații distorsionate și cu aspect înnodat. Nodulii reumatoizi sunt mici umflături care apar sub piele în locurile de presiune sau în alte locuri, cum ar fi partea din spate a scalpului. În plus, AR crește șansele de a dezvolta boli suplimentare precum:

- Infecții

- Limfom

- Boli pulmonare

- Probleme cardiace

- Neuropatie periferică

Deși fiecare persoană este afectată în mod diferit de AR, atâta timp cât urmați un tratament, prognosticul este, de obicei, favorabil. În timp ce tratamentul nu poate opri complet umflăturile și crizele, acesta poate diminua intensitatea acestora și îți poate oferi momente de respiro.

Foto: Freepik @creativeart

Tratament

În prezent nu există un tratament pentru AR, deși numeroase terapii pot ajuta la gestionarea simptomelor, la reducerea degenerării articulațiilor și la inducerea unei remisiuni clinice.

Terapia ta pentru AR va avea mai mult succes cu cât medicul va pune mai repede diagnosticul. Majoritatea pacienților cu RA sunt capabili să mențină un stil de viață activ și sănătos cu ajutorul terapiilor actuale, potrivit Healthline.

Medicamente

Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală (OTC) și medicamentele nesteroidiene (AINS) pot fi utile în tratarea cazurilor ușoare de AR. Pentru a opri evoluția afecțiunii, medicul tău va administra probabil medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD).

DMARD-urile au capacitatea de a diminua umflarea și disconfortul prin reducerea inflamației. Modificatorii de răspuns biologic ar putea fi necesari dacă durerea și inflamația dumneavoastră sunt mai severe. Aceste medicamente ajută la reducerea inflamației și la stoparea leziunilor articulare și tisulare, concentrându-se pe anumite componente ale sistemului imunitar.

Intervenție chirurgicală

Dacă medicamentele nu funcționează, medicul ar putea sugera o intervenție chirurgicală. Medicul ar putea fi capabil să repare tendoanele deteriorate sau să îndepărteze mucoasa inflamatorie a articulațiilor tale prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

Fuziunea articulară reduce disconfortul și stabilizează articulațiile lezate. Medicul ar putea să sugereze înlocuirea totală a articulațiilor în anumite circumstanțe și să recomande utilizarea unei proteze pentru a înlocui articulațiile deteriorate.

Exerciții fizice

Exercițiile care combină întărirea și flexibilitatea pot ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea funcționării de zi cu zi, conform cercetărilor. Mersul pe jos, înotul și yoga sunt exemple de exerciții moderate care pot întări articulațiile. Încearcă să faceți 30 de minute de exerciții fizice pe săptămână, dacă este posibil.

Fizioterapeuții și ergoterapeuții te pot învăța cum să îți mențineți articulațiile flexibile și îți pot oferi sfaturi despre cum să îți protejați articulațiile, simplificându-ți în același timp sarcinile zilnice.

Intervenții medicale alternative

Tratamentele alternative se concentrează pe reducerea durerii, a epuizării și a altor simptome, mai degrabă decât pe vindecarea AR. De exemplu, suplimentele de ulei de pește pot ajuta la scăderea inflamației. Alte vitamine ar putea fi, de asemenea, benefice. Printre aceste suplimente se numără:

- Ulei de coacăze negre

- Uleiul de borago

- Bromelaină

- Gheara pisicii

- Capsaicină

- Semințe de in

- Gingko

Plantele și suplimentele au fost studiate pe scară largă pentru beneficiile lor potențiale în AR, dar înainte de a le folosi, consultă un medic. Acestea pot avea efecte adverse neașteptate sau pot interfera cu orice medicament pe care îl utilizezi în prezent.

Când trebuie să consulți un medic

Dacă ai dureri articulare sau umflături, sună medicul tău. Pe lângă întocmirea unui istoric medical amănunțit, medicul va căuta indicii de artrită inflamatorie, cum ar fi durere, rigiditate, umflături, sensibilitate și indicii de infecție.

Nu este posibil să se diagnosticheze AR cu un singur test. Pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului de AR, medicul dumneavoastră ar putea efectua o serie de teste. Printre aceste teste se numără:

- Testarea anumitor anticorpi din sângele tău, cum ar fi anticorpul anti-CCP (peptidă citrulinată ciclică) sau factorul reumatoid

- Recoltarea de probe de lichid sinovial pentru a verifica dacă există infecții sau inflamații

- Căutarea unor semne de inflamație (cum ar fi creșterea proteinei C reactive sau a vitezei de sedimentare a eritrocitelor)

- Programarea testelor imagistice pentru a verifica oasele și articulațiile pentru a vedea dacă există semne de inflamație sau leziuni ale articulațiilor tale

Este posibil ca, ocazional, razele X să nu reușească să identifice boala. Înainte de a se manifesta modificări la raze X, problemele la nivelul articulațiilor tale pot fi detectate printr-un RMN sau o ecografie.

În cazul în care boala încă îți provoacă dificultăți, nu ezita să soliciți o a doua opinie. Dacă medicamentele pe care le iei în prezent nu funcționează, medicul dumneavoastră îți va poate prescrie altele noi.

Persoanele cu AR se dezvoltă adesea între 25 și 50 de ani. Dacă suspectezi că ai putea avea simptome de AR, dar nu te afli în acest interval de vârstă, ar trebui totuși să consulți un medic. Șansele tale de a avea un succes mai bun cu terapia pentru AR cresc odată cu inițierea timpurie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel