Roșiile reduc riscul de hipertensiune arterială. Importanța licopenului și a potasiului în sănătatea cardiovasculară

Descoperă legătura dintre roșii și tensiunea arterială alături de impactul lor asupra sănătății inimii.
Potrivit unui studiu recent, consumul de roșii poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale la persoanele în vârstă cu tensiune arterială ridicată ușoară și poate chiar reduce șansele de a avea vreodată hipertensiune arterială.
Studiul a constatat că cel mai mare consum de roșii sau de alimente pe bază de roșii a fost asociat cu un risc redus cu 36% de apariție a hipertensiunii arteriale la adulții fără hipertensiune arterială față de cel mai mic consum.
Licopenul, care menține flexibilitatea pereților vaselor de sânge, și potasiul, care diminuează efectele sării și reglează nivelul fluidelor corporale, se găsesc în roșii. Consumul moderat de roșii a fost legat de o scădere a tensiunii arteriale la cei care aveau deja tensiune arterială ridicată, în special la cei cu hipertensiune arterială în stadiul 1.
82,5% dintre cei 7.056 de indivizi din cadrul cercetării aveau hipertensiune arterială. După ce au fost întrebați câte roșii au mâncat în fiecare zi, aceștia au fost împărțiți în patru grupe: mai puțin de 44 de grame, 44-82 de grame (intermediar), 82-110 grame (intermediar superior) și mai mult de 110 grame.
Autorii studiului au constatat că persoanele care au consumat roșii la nivelurile cel mai ridicat și intermediar au făcut acest lucru la o tensiune arterială diastolică mai mică decât cele care le-au consumat la nivelurile cele mai scăzute. În comparație cu indivizii care au consumat cele mai puține roșii, cei cu hipertensiune arterială în stadiul 1 și cu un consum moderat de roșii au înregistrat o scădere atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice.
Vezi și: 9 alimente bogate în potasiu. Vitamina care susține sănătatea rinichilor, a oaselor și a inimii
Tensiunea arterială diastolică reflectă presiunea din artere atunci când inima este în repaus. Este exprimată ca număr inferior al tensiunii arteriale, iar tensiunea arterială sistolică, valoarea superioară, indică presiunea din artere în timp ce inima bate.
În comparație cu persoanele care au consumat cele mai puține roșii, riscul de hipertensiune arterială a scăzut la cei care au consumat peste 110 grame de roșii pe zi.
Cum afectează roșiile tensiunea arterială
Roșiile sunt clasificate ca legume, deși, ca ovare de flori maturate cu semințe, sunt considerate fructe. Ele fac parte din familia Nightshade sau Solanacee. Printre legumele clasificate ca Solanacee se numără ardeii grași, vinetele, cartofii (alții decât cartofii dulci) și condimentele precum paprika și cayenne.
Rosa María Lamuela-Raventós, doctor în științe, coautor și șef al Institutului de Cercetare în Nutriție și Siguranță Alimentară al Universității din Barcelona, a postulat că prezența licopenului în roșii ar putea juca un rol în mecanismele cardioprotectoare care scad tensiunea arterială.
"Licopenul, carotenoidul cel mai abundent din roșii, nu numai că reduce enzima de conversie a angiotensinei și expresia genetică a acesteia, împiedicând sinteza angiotensinei 2... dar promovează, de asemenea, generarea de oxid nitric în endoteliu (celule care căptușesc vasele de sânge) - ajutând la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin", a explicat Dr Lamuela-Raventós.
Licopenul și potasiul sunt două dintre substanțele din roșii care au cele mai mari șanse de a fi protectoare împotriva hipertensiunii, conform Medical News Today.
Angiotensina 2 are capacitatea de a constrânge arterele de sânge, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin ele. Inhibitorii ECA sunt medicamente pentru tensiunea arterială care diminuează sinteza enzimelor de conversie a angiotensinei.
După cum a menționat Michelle Routhenstein, nutriționist specializat în cardiologie preventivă și dietetician, potasiul "ajută la scăderea tensiunii arteriale prin echilibrarea nivelului de sodiu prin reglarea fluidelor".
Foto: Freepik @8photo
Roșii proaspete sau gătite?
Roșiile pot fi consumate proaspete, gătite în sosuri, adăugate în salate sau sandvișuri și multe altele, datorită versatilității lor. Studiul actual nu a analizat tehnica de preparare a acestora. Pe de altă parte, Dr. Lamuela-Raventós a propus că gătitul acestora poate aduce beneficii maxime.
Ea a menționat: "Cred că metodele de gătit la domiciliu și prelucrarea roșiilor ar trebui luate în considerare în viitoarele studii clinice, deoarece gătitul crește biodisponibilitatea carotenoizilor și a altor antioxidanți (precum polifenolii)".
"Există multe fructe și legume despre care se știe că sunt antihipertensive", a continuat Routhenstein. "De exemplu, ardeii roșii și pepenele galben sunt bogate în licopen, în timp ce sfecla și anghinarea sunt bogate în potasiu."
Pot fi consumate roșiile în timp ce se utilizează un inhibitor al ECA?
Inhibitorii ECA, care sunt frecvent recomandați pentru hipertensiune arterială, pot crește nivelul de potasiu, ceea ce poate avea un impact negativ asupra celor cu insuficiență renală. Având în vedere că roșiile sunt atât de bogate în potasiu, consumul lor ar putea duce la probleme pentru persoanele care iau inhibitori ECA prin creșterea și mai mare a acestor niveluri? Routhenstein avea îndoieli, deoarece majoritatea dietelor moderne sunt bogate în sodiu, dar sărace în potasiu.
Consumul excesiv de sodiu este un factor de risc cunoscut pentru hipertensiune și poate duce la retenția de lichide. Cu toate acestea, potasiul contracarează efectele sodiului prin încurajarea eliminării excesului de sodiu prin urină, ajutând la menținerea echilibrului de lichide, potrivit lui Routhenstein.
"Acest echilibru este esențial pentru menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului de probleme cardiovasculare", a spus Routhenstein.
Potrivit lui Routhenstein, prea mult potasiu "poate duce la hiperkaliemie, sau niveluri ridicate de potasiu în sânge), ceea ce ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, slăbiciune musculară și probleme cardiace grave".
Cu toate acestea, aceste pericole sunt de obicei legate de utilizarea anumitor medicamente fără monitorizarea aportului de potasiu sau suplimentarea excesivă. Dr. Routhenstein ne sfătuiește să vorbim cu un medic despre consumul ideal de potasiu.
Includerea roșiilor în alimentația ta în fiecare zi
După cum a spus Routhenstein, "Roșiile se potrivesc cu ușurință într-o varietate de diete durabile, cum ar fi cea mediteraneană sau abordările bazate pe plante, datorită adaptabilității și conținutului lor nutrițional. Folosirea roșiilor în sezon și stocarea lor pentru a fi folosite în afara sezonului încurajează conștiința ecologică și de sănătate în orice, de la salate la sosuri.
Ținând cont atât de gustul, cât și de versatilitatea lor, Dr. Lamuela-Raventós încheie prin: "Mai degrabă decât să fie privite ca un "aliment magic" pentru problemele de sănătate, roșiile ar trebui considerate o componentă esențială a unei diete variate și sănătoase."
În timp ce roșiile pot fi un adaos valoros la o dietă sănătoasă pentru inimă, menținerea unui echilibru dietetic general și consultarea cu medicii nutriționiști, în special pentru cei cu afecțiuni specifice de sănătate, reprezintă o alegere importantă pentru o stare de sănătate bună.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.