Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ghimbir Foto: Freepik
Ghimbir Foto: Freepik

Află care sunt ingredientele necesare și ce beneficii poate aduce organismului dacă bei zilnic acest elixir.

Shot-urile de ghimbir sunt băuturi făcute din cantități concentrate de rădăcină de ghimbir (Zingiber officinale), ajută la îndepărtarea bolilor și la stimularea sistemului imunitar.

Elixirurile de ghimbir au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca o gamă largă de boli, în ciuda faptului că shot-urile cu ghimbir au câștigat popularitate recent.

Din ce este făcut shot-ul de ghimbir

Preparate cu ghimbir proaspăt, shot-urile de ghimbir sunt băuturi puternice. Componentele se schimbă în funcție de rețetă. În timp ce unele shot-uri conțin doar suc proaspăt de ghimbir, altele încorporează și miere de manuka, piper cayenne, suc de lămâie sau suc de portocale.

Rădăcina proaspătă de ghimbir poate fi extrasă din suc sau ghimbirul mărunțit poate fi combinat cu alte sucuri, cum ar fi cel de portocale sau de lămâie, pentru a le prepara. Produsul se poate găsi, de asemenea și în magazine.

Folosirea unui storcător de fructe, răzuirea ghimbirului proaspăt în suc de citrice sau amestecarea unui vârf de ghimbir cu alte ingrediente într-un blender puternic sunt alte modalități de a le prepara acasă.

Shot-urile de ghimbir sunt adesea puternice și astringente datorită concentrației mari a acestei rădăcini puternice. Ca urmare, acestea sunt produse în cantități infime și, de obicei, sunt ingerate în una sau două înghițituri.

Beneficii

Ghimbirul poate stimula sănătatea în mai multe moduri. Există puține studii privind injecțiile în sine, în ciuda dovezilor puternice care susțin avantajele sale. Nu este sigur dacă shot-urile cu ghimbir au aceleași beneficii ca și suplimentele cu doze mari, deoarece majoritatea studiilor se concentrează pe pastile.

Are calități antioxidante și antiinflamatorii puternice

În ghimbir se găsesc mai multe substanțe chimice antiinflamatorii puternice, inclusiv ca antioxidanți, care îți protejează organismul de răul cauzat de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi.

De exemplu, ghimbirul are o multitudine de compuși cu puternice calități antiinflamatorii și antioxidante, cum ar fi gingerolii, paradolii, sesquiterpenele, shogaolii și zingerona.

Numeroase cercetări au demonstrat că extractul de ghimbir scade inflamația la pacienții care suferă de artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale, astm și mai multe tipuri de cancer. 

Administrarea zilnică a 2 grame de pulbere de ghimbir a redus semnificativ nivelul proteinelor inflamatorii, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNF-alfa) și proteina C reactivă (CRP), în comparație cu administrarea unui placebo, conform unui studiu de 2 luni la care au participat 64 de persoane cu diabet de tip 2.

O altă cercetare a constatat că, atunci când sportivii de sex masculin au luat 1,5 grame de pulbere de ghimbir zilnic timp de șase săptămâni, nivelurile lor de markeri inflamatori - cum ar fi TNF-alfa, interleukina-6 (IL-6) și interleukina-1 beta (IL-1-beta) - au fost mult mai scăzute decât cele ale sportivilor care au luat un placebo.

În plus, turmericul și lămâia, alte două componente tipice din shot-urile de ghimbir, au puternice calități antioxidante și antiinflamatorii.

Poate ameliora problemele gastrointestinale și greața

Balonarea și indigestia sunt două probleme tipice ale stomacului pentru care ghimbirul este un remediu natural popular. Cercetările indică faptul că administrarea unui supliment de ghimbir poate ajuta la ameliorarea indigestiei, la diminuarea balonării, la calmarea crampei la nivelul intestinelor și la accelerarea trecerii alimentelor prin stomac.

În plus față de utilizarea sa tradițională, ghimbirul este un remediu natural popular împotriva stării de greață în rândul femeilor însărcinate care doresc să evite efectele secundare pentru copilul nenăscut în timp ce iau acest medicament.

În comparație cu un grup de control, femeile însărcinate care au luat 750 mg de ghimbir zilnic, timp de patru zile, au raportat mult mai puține grețuri și vărsături. Nu au fost observate efecte secundare negative.

În plus, ghimbirul poate diminua greața și vărsăturile provocate de chimioterapie și intervenții chirurgicale. Mai mult, cercetările efectuate pe animale indică faptul că ghimbirul poate preveni și vindeca ulcerul gastric.

Poate întări sistemul imunitar

Ghimbirul are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot întări sistemul imunitar. În timp ce inflamația acută joacă un rol crucial în răspunsul imunitar tipic, inflamația persistentă poate afecta sistemul imunitar și crește riscul de îmbolnăvire.

Creșterea cantității de alimente și băuturi bogate în antioxidanți, cum ar fi shot-urile de ghimbir, poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea unui sistem imunitar puternic, potrivit Healthline.

Ghimbirul are puternice proprietăți antibacteriene și antivirale. Potrivit unui studiu, ghimbirul proaspăt a stimulat răspunsul imunitar împotriva virusului sincițial respirator uman (HRSV) și a avut efecte antivirale împotriva virusului care provoacă boli respiratorii.

În plus, o mulțime de componente populare din shot-urile de ghimbir, cum ar fi sucul de lămâie și mierea, pot contribui la întărirea sistemului imunitar. De exemplu, studiile au demonstrat proprietățile antibacteriene și antivirale atât ale mierii, cât și ale lămâii. Mierea poate, de asemenea, să îți întărească sistemul imunitar și să îți îmbunătățească răspunsul imunologic.

Foto: Freepik @topntp26

Avantaje suplimentare

În afară de avantajele enumerate mai sus, shot-urile cu ghimbir prezintă alte beneficii pentru sănătate:

- Reglează glicemiă. Studiile au arătat că administrarea de suplimente care conțin ghimbir va scădea glicemia și va crește hemoglobina A1c, o măsură a gestionării glicemiei pe termen lung.

- Promovează pierderea în greutate. Studiile au demonstrat că ghimbirul poate scădea dramatic greutatea corporală, reduce pofta de mâncare și crește impactul termic al alimentelor - cantitatea de calorii arse în timpul digestiei.

- Are calități anticancerigene. Datorită concentrației sale de antioxidanți, cercetările sugerează că ghimbirul poate ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, în special a cancerului pancreatic.

Alte ingrediente, precum spanacul și mărul, pot contribui, de asemenea, la avantajele pentru sănătate ale shot-urilor de ghimbir.

Riscuri

Injecțiile de ghimbir sunt, în general, sigure pentru majoritatea oamenilor, dar există potențiale efecte secundare. Cantitățile mari de ghimbir pot avea efecte de subțiere a sângelui, dar cercetările sunt mixte. 

Persoanele care iau anticoagulante, ar trebui să evite injecțiile de ghimbir și să își modereze consumul. Ghimbirul poate scădea nivelul de zahăr din sânge, dar acest efect este asociat doar cu suplimentele concentrate de ghimbir.

Persoanele alergice la ghimbir ar trebui de asemenea să evite aceste băuturir. Zahărul adăugat, cum ar fi mierea sau nectarul de agave, poate duce la un aport caloric excesiv și la probleme de glicemie. Shot-urile obișnuite de ghimbir cu adaos de zahăr sau suc de fructe pot fi dăunătoare.

Cum îl prepari

Barurile de sucuri prepară în mod regulat diverse tipuri de băuturi cu ghimbir, inclusiv unele cu ingrediente unice, cum ar fi spirulina sau piperul cayenne. Shot-urile de ghimbir pre-făcute pot fi, de asemenea, achiziționate de la magazinele alimentare de specialitate și de produse naturiste, precum și online.

Cu toate acestea, este destul de ușor să îți faci propriile shot-uri de ghimbir în confortul bucătăriei tale. Dacă nu ai un storcător de fructe, poți folosi în schimb un blender.

Combină 25 de grame de rădăcină de ghimbir proaspăt decojit cu 60 ml de suc de lămâie proaspăt stors. Amestecă la viteză mare până când devine tulbure. Toarnă amestecul printr-o strecurătoare fină și păstrează sucul.

Savurează zilnic 30 ml din acest amestec de ghimbir și păstrează restul în frigider, într-o sticlă ermetică.

Pentru un plus de creativitate, încearcă să adăugi și alte ingrediente, cum ar fi un strop de scorțișoară sau piper Cayenne. Multe combinații de arome și rețete posibile sunt disponibile online.

Dacă foloseștiingrediente dulci, cum ar fi sucul de mere, sucul de portocale sau mierea, începeți doar cu o cantitate mică pentru a vă limita aportul de zahăr.

shot-ul de ghimbir este o băutură de wellness foarte apreciată, cu potențiale avantaje pentru sănătate.Ghimbirul și alte componente ale shot-urilor, cum ar fi sucul de lămâie, pot contribui la reducerea inflamațiilor, la ameliorarea problemelor gastrointestinale și la creșterea imunității.

Cu toate acestea, este recomandabil să fii atent la zahărul suplimentar din shot-urile făcute manual sau pre-făcute. Pentru un stimulent delicios și puternic pentru sănătate, ia în considerare prepararea propriilor shot-uri de ghimbir acasă, unde poți controla exact ce intră în amestecul preparat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel