Cât de bună e slănina. Ce impact are asupra colesterolului. Dr. Adrian Copcea: Sunt discuții serioase. Nu iese bine

Ce trebuie să știi despre slănină. Cât este de sănătoasă, de fapt, și ce se întâmplă când o consumăm.
Dr. Adrian Copcea aduce o perspectivă clară asupra acestui aliment controversat, demontând miturile și evidențiind compoziția sa complexă de grăsimi.
Slănina, cu un spectru variat de acizi grași, nu poate fi clasificată simplist drept "bună" sau "rea". Conform specialistului, aproximativ 40% din grăsimile din slănină sunt saturate, asociate în mod tradițional cu creșterea colesterolului "rău", LDL.
"Ca să spulberăm rapid miturile slăninei care e fie bau-bau fie fantastică…nu e nici-nici. Slănina per total are 40% grăsimi saturate, 40% mononesaturate, 20% polinesaturate.
Saturate sunt grăsimile care sunt asociate cu creşterea colesterolului LDL, cel "rău", sunt cele pe care încercăm să le limităm. Mononesaturate sunt alte grăsimi, între care cele din uleiul de măsline.
Polinesaturate sunt, încă, alte grăsimi, între ele cele omega-3 şi omega-6. Slănina stă bine la cele ce aduc cu uleiul de măsline, să zicem că slănina e un fel de ulei de măsline amestecat cu smântână şi nu stă fantastic la polinesaturate, deci nu, nu e o sursă fantastică de omega-3. Nu înlocuieşti peştele cu slănina, că nu ieste bine pe omega-3.
Cam ăsta e pe scurt spectrul de acizi graşi al slăninei. Una calda, una rece...", a explicat dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Băutura care scade glicemia. Are efect în câteva minute
Ce trebuie să știi despre grăsimile saturate și mononesaturate
Slănină - FOTO: Freepik@photonxt
Dr. Copcea subliniază că raportul dintre grăsimile saturate și cele mononesaturate din slănină poate fi crucial. Consumul excesiv de grăsimi saturate, în special din surse animale precum carne grasă sau smântână, nu poate fi compensat eficient doar prin adăugarea de ulei de măsline.
"Întrebarea suplimentară ar fi cam aşa: dacă saturatele sunt rele iar mononesaturatele bune (că ele sunt cele mai multe în slănină), cum ne dă media? Iar media ne-ar da că e cel mai probabil că răul din saturate e mai mare decât binele din mononesaturate. Adică dacă mănânci prost pe saturate – adică mulţi mici, smântână, carne grasă…(grăsimile animale în general) şi adaugi ulei de măsline cot la cot, cel mai probabil nu se va întâmpla vreun bine spectaculos.
Da, mononesaturatele mai urcă HDL-ul. Şi da, sunt discuţii serioase dacă grăsimile saturate sunt cu adevărat atât de periculoase, dat fiind că studiile cu LDL-colesterolul şi bolile cardiovasculare sunt clare, dar studiile un pic mai directe ţintite pe legătura între aportul de saturate şi boli cardiovasculare nu mai sunt atât de clare, dar e clar totuşi că saturatele cresc LDL-ul şi acum a devenit neclară postarea", a mai explicar dr. Adrian Copcea.
Ce fel de grăsimi sunt, de fapt, în slănină
"Revenind la simplu. Sunt grăsimi bune şi rele în slănină. La gramaje obişnuite eu zic să nu ne batem capul, adică un pic de slănină sigur nu reprezintă o problemă de sănătate majoră, dat fiind spectrul, dar şi gramajul obişnuit (mult mai tare te poţi păcăli la biscuiţi, după cum am zis în nenumărate rânduri, decât la slănină). Nu e nici bau-bau, dar nici broccoli", a mai explicat dr. Adrian Copcea.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.