Cât de sănătoasă este friptura viitorului, carnea FĂRĂ carne printată 3D. Inovația, spulberată de medici

Cât de sănătoasă e friptura viitorului, carnea fără carne printată 3D. Ce spun cercetătorii care au dezvoltat-o și ce spun nutriționiștii.
Carnea viitorului va deveni carnea fără carne. Chiar dacă pare doar un joc de cuvinte, tot mai multe companii dezvoltă tehnologii prin care să obțină burgeri, cârnați, fripturi sau alte preparate din vegetale care să imite perfect produsele provenite de la animale.
În Israel, un start-up a dezvăluit primul steak vegetal, tipărit cu ajutorul tehnologiei 3D.
Friptura vegetală tipărită cu ajutorul tehnologiei 3D o imită perfect pe cea provenită din natură, este făcută din proteine de soia și mazăre, grăsime de cocos și ulei de floarea-soarelui, la care se adaugă arome naturale.
Steak-ul a fost special gândit pentru a avea o structură similară cu friptura de vită.
Potrivit cercetătorilor, acest tip de carne are un nivel ridicat de proteine și, datorită faptului că e de origine vegetală, nu are colesterol.
"Putem face întreaga vacă, nu doar o parte a vacii" / "Textura este corectă, chiar și mirosul"
"Tehnologia noastră poate crea secțiuni întregi de mușchi, la fel cum o vacă le poate produce, dar într-un mod mult mai eficient, cu un cost mai mic și, desigur, cu mai multă grijă pentru mediu. Așa că am introdus o nouă categorie.
Putem face întreaga vacă, nu doar o parte a vacii, fripturi pentru gătire lentă, grătar, tot ce poate produce un animal, noi dorim să facem la fel sau poate chiar mai bine", a declarat Eshchar Ben-Shtrit, directorul proiectului.
Compania din Israel a lucrat cu numeroși experți în domeniul alimentar, inclusiv măcelari, pentru a crea friptura vegană. Obiectivul acesteia este perfecționarea și accelerarea procesului de creare a fripturilor pe bază de plante, astfel încât să fie chiar mai gustoase și mai ieftine decât carnea reală.
"Este grozav. Parcă ar fi adevărată. Sunt vegetariană de aproape 15 ani și nu am mai mâncat carne de mult timp. Textura este corectă, chiar și mirosul, miroase ca friptura adevărată, autentică. Pentru mine, este revoluționar", a declarat o clientă.
După unele estimări, până în 2040, carnea artificială din plante ar putea să reprezinte 60% din piața globală de carne.
Cât de sănătoasă este această friptură vegetală, tipărită cu imprimantă 3D
Un medic nutriționist a explicat că aportul nutrițional este cel care ne interesează de fiecare dată, atunci când vorbim despre sănătate, despre o nutriție echilibrată și despre a mânca sănătos.
"Până la urmă, despre ce vorbim în această carne 3D? Despre o proteină extrasă din vegetale, nimic de spus, dar știm bine că proteina vegetală nu are toți aminoacizii complecși, nu are toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul nostru. Mai erau ceva uleiuri pe acolo, uleiuri vegetale, dar am auzit și despre uleiul de cocos, ceea ce nu face deloc și nu transformă această bucată de carne artificială într-un aliment sănătos", atrage atenția medicul nutriționist.
Există trei categorii de grăsimi pe lumea asta: unele bune, unele rele și unele foarte rele.
"Cele bune, evident, sunt cele vegetale, însă uleiul de cocos și uleiul de palmier toată lumea medicală știe că reprezintă grăsime saturată, care nu este sănătoasă pentru interiorul corpului nostru, cel puțin. Așadar, nu văd chiar o sănătate deosebită, plus că unde sunt vitaminele, unde sunt mineralele, unde sunt B-urile, unde este magneziul, unde sunt toți nutrienții despre care spunem că ar trebui să facă parte dintr-o alimentație echilibrată? Nicăieri!
N-am auzit în descrierea alimentului, dar ar fi culmea să existe și un complex de vitamine și minerale care să refacă bogăția alimentelor, indiferent că este carne sau orice altceva", a completat medicul Laura Ene, la Digi24.
Întrebată dacă ar încerca o astfel de friptură vegană, medicul a spus că nu crede: "Întâi de toate, înainte de cum arată și cum este marketat, mă gândesc ce beneficiu are pentru sănătatea mea".
-
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
Un bărbat băut a furat o ambulanță din Spitalul Giurgiu
Ion Iliescu a murit. De ce nu ieșea din casă în ultimii ani
Femeie muşcată de un şacal cu rabie, la Iași. Are afectate mâinile și picioarele
De la 1 septembrie poți reclama dacă ești trimis de la stat la privat, direct la Ministerul Sănătății
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Investiții și crize în domeniul medical
Ada Galeș, diagnosticată cu cancer
Ambulanțele, coordonare teritorială. Rogobete: Nu se desființează
Ce trebuie să știe pensionarii cu handicap despre contribuția la sănătate
Este FIV un tratament 100% eficient? Adevărul despre rata de succes
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Alexandru Rogobete anunţă schimbarea radicală a normelor de personal din spitale: Se va ține cont de complexitatea cazurilor
Șefii de secții, la mâna pacienților
CNAS ia măsuri pentru ca pacienții oncologici să nu rămână fără terapie
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Inovații, controverse și crize în sănătate
Managerii și șefii de secție, evaluați după reguli noi. Ce urmează pentru salariile personalului medical
Managerii și șefii de secție, evaluați după reguli noi. Ce urmează pentru salariile personalului medical.
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Val de schimbări în industria medicală
Transplant renal pentru doi copii, la Institutul Fundeni. Au primit rinichii de la un alt copil
Virusul Chikungunya se extinde în Europa. OMS, avertisment: risc de epidemie
Spitalele private vor suporta costurile, în cazul în care transferă un pacient la un spital public
O femeie de 86 de ani şi fiul ei, atacaţi de o vacă
Cine a făcut plângerea la Spitalul Floreasca. Huşanu (SANITAS), informații cheie: Vă spun sincer!
Michael Madsen a murit. Actorul din Kill Bill a murit la 67 de ani
Michael Madsen a murit. Actorul din Kill Bill a murit la 67 de ani.