Cât trebuie să dormi pentru a avea o inimă sănătoasă

Steluța Indrei / 01 oct 2018 / 23:03
somn
somn

Tulburările de somn, prea multe sau prea puține ore de dormit, reprezintă un factor de risc cardiovascular. Aceasta a fost una din temele dezbătute la Congresul European de Cardiologie 2018. Un studiu prezentat în cadrul evenimentului evidențiază durata optimă de somn pentru o inimă sănătoasă.

În cadrul Congresului European de Cardiologie 2018 a fost prezentată o meta-analiză a 11 studii prospective, cu un total de peste 1 milion de subiecți. S-a comparat riscul de deces prin boală arterială coronară sau accident vascular cerebral în funcție de numărul de ore dormite pe noapte. Intervalul de referință a fost de 6-8 ore. Raportat la această durată ideală, cei care dorm mai puțin sau mai mult au avut un risc crescut de deces cardiovascular (cu 11%, respectiv 33%).

Pentru a ne obișnui să dormim 6-8 ore pe noapte, dr. Epameinondas Fountas, coordonatorul meta-analizei, recomandă: „Culcatul și trezitul la aceleași ore în fiecare zi, evitarea acoolului și a cafeinei înainte de culcare, urmarea unei diete sănătoase și exercițiul fizic zilnic. Un somn cu o durată optimă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos".

Un alt studiu a urmărit timp de 21 de ani toți locuitorii orașului suedez Gothenburg, de sex masculin, născuți în anul 1943, care au acceptat să facă parte din studiu. Riscul de evenimente cardiovasculare a fost de două ori mai mare în grupul cu o durată a somnului mai mică de 5 ore, comparativ cu grupul de control, în care durata somnului a fost de 7-8 ore. 

„În studiul nostru, riscul cardiovascular asociat lipsei de somn a avut un efect similar cu cel al fumatului sau al diabetului la vârsta de 50 ani", a declarat Moa Bengtsson, coordonatorul studiului.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26