EXCLUSIV Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit: Li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive

Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă...
Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Zacusca este un preparat culinar tradițional în bucătăria românească, cu origini în Europa de Est, care este adesea pregătit în perioada toamnei pentru a conserva legumele și a le putea consuma pe tot parcursul anului. Este un fel de mâncare delicios și versatil, care poate fi servit pe pâine, ca aperitiv, sau ca garnitură la diverse feluri principale.
Cât ulei trebuie, de fapt, la zacuscă
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă zacuscă.
”Singura problemă cu zacusca este cantitatea de ulei folosită. Deci dacă se folosește o cantitate de ulei mică, aceste legume coapte nu doar că păstrează foarte bine calitățile legumelor crude, ci chiar li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive.
Este hrănitoare, este bună. Mare atenție însă ca pentru orice alt aliment, atunci când preparăm să nu ardem alimentul. Când fac un ardei copt, când fac o vânătă coaptă, părțile arse dacă apar, trebuie înlăturate”, a spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Cum trebuie să pregătești legumele pentru zacuscă
Procesul de preparare implică coacerea sau călirea legumelor, apoi tocarea lor și amestecarea cu celelalte ingrediente și condimente. Zacusca se fierbe apoi la foc mic până când devine o pastă groasă și omogenă.
Zacusca poate fi păstrată în borcane și închisă ermetic, astfel încât să poată fi consumată pe tot parcursul anului. Este un preparat apreciat pentru gustul său bogat și pentru faptul că poate fi folosit în diverse feluri: ca aperitiv, ca garnitură, pe pâine prăjită sau ca ingredient în diverse rețete. Este, de asemenea, o tradiție să se pregătească zacusca în familie sau în comunitate în timpul toamnei, adesea în cantități mari, pentru a asigura provizii pentru iarnă.
”Acea arsură este toxică, cancerigenă. Deci temperaturile acelea foarte mari generează substanțe foarte greu de descompus în organismul uman și care sunt dovedite științific ca fiind cancerigene, neurotoxice, deci sunt foarte periculoase. Sigur că efectul nu este imediat.
Dacă mănânci o vânătă arsă sau o friptură mai arsă vei păți nimic. Nu cazi imediat la lângă masă, dar în timp acest efect se acumulează, vin și alte componente alimentare care ne fac și ele rău și viața se scurtează. Sau aceste boli degenerative sau aceste boli foarte grave apar mai devreme decât ar fi în mod natural, cauzate de procesul de îmbătrânire, de uzura normală a organismului nostru.
Nu este obligatoriu că dacă un produs este într-un borcan și are termen de valabilitate lung, înseamnă că e plin de chimicale și e toxic. Dacă sunt făcute corect și sterilizate, nu au nevoie neapărat de conservanți sau de chimicale ca să reziste”, a mai spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.