EXCLUSIV Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit: Li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive
Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă...
Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Zacusca este un preparat culinar tradițional în bucătăria românească, cu origini în Europa de Est, care este adesea pregătit în perioada toamnei pentru a conserva legumele și a le putea consuma pe tot parcursul anului. Este un fel de mâncare delicios și versatil, care poate fi servit pe pâine, ca aperitiv, sau ca garnitură la diverse feluri principale.
Cât ulei trebuie, de fapt, la zacuscă
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă zacuscă.
”Singura problemă cu zacusca este cantitatea de ulei folosită. Deci dacă se folosește o cantitate de ulei mică, aceste legume coapte nu doar că păstrează foarte bine calitățile legumelor crude, ci chiar li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive.
Este hrănitoare, este bună. Mare atenție însă ca pentru orice alt aliment, atunci când preparăm să nu ardem alimentul. Când fac un ardei copt, când fac o vânătă coaptă, părțile arse dacă apar, trebuie înlăturate”, a spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Cum trebuie să pregătești legumele pentru zacuscă
Procesul de preparare implică coacerea sau călirea legumelor, apoi tocarea lor și amestecarea cu celelalte ingrediente și condimente. Zacusca se fierbe apoi la foc mic până când devine o pastă groasă și omogenă.
Zacusca poate fi păstrată în borcane și închisă ermetic, astfel încât să poată fi consumată pe tot parcursul anului. Este un preparat apreciat pentru gustul său bogat și pentru faptul că poate fi folosit în diverse feluri: ca aperitiv, ca garnitură, pe pâine prăjită sau ca ingredient în diverse rețete. Este, de asemenea, o tradiție să se pregătească zacusca în familie sau în comunitate în timpul toamnei, adesea în cantități mari, pentru a asigura provizii pentru iarnă.
”Acea arsură este toxică, cancerigenă. Deci temperaturile acelea foarte mari generează substanțe foarte greu de descompus în organismul uman și care sunt dovedite științific ca fiind cancerigene, neurotoxice, deci sunt foarte periculoase. Sigur că efectul nu este imediat.
Dacă mănânci o vânătă arsă sau o friptură mai arsă vei păți nimic. Nu cazi imediat la lângă masă, dar în timp acest efect se acumulează, vin și alte componente alimentare care ne fac și ele rău și viața se scurtează. Sau aceste boli degenerative sau aceste boli foarte grave apar mai devreme decât ar fi în mod natural, cauzate de procesul de îmbătrânire, de uzura normală a organismului nostru.
Nu este obligatoriu că dacă un produs este într-un borcan și are termen de valabilitate lung, înseamnă că e plin de chimicale și e toxic. Dacă sunt făcute corect și sterilizate, nu au nevoie neapărat de conservanți sau de chimicale ca să reziste”, a mai spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.
-
-
-
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
EXCLUSIV Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV SGRT, radioterapie mai sigură și precisă. Dr. Matei Bâră (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
