Câte localități din țară nu au medic de familie. CNAS, răspuns pentru DC MEDICAL

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
medic de familie - FOTO: Freepik@DC Studio
medic de familie - FOTO: Freepik@DC Studio

În mai multe localități din țară nu există niciun medic de familie. Cum se reflectă acest lucru în starea de sănătate a populației.

În România anului 2024 sunt mai multe localități fără niciun medic de familie. Conform informațiilor furnizate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în țară există 190 de localități care se confruntă cu absența unui medic de familie. Această situație ridică îngrijorări legate de accesul la serviciile medicale primare pentru locuitorii acestor zone.

Cu toate acestea, determinarea exactă a numărului de persoane afectate de lipsa medicilor de familie în fiecare localitate este dificilă.

Ce se întâmplă cu pacienții

CNAS arată într-un răspuns oferit pentru DC MEDICAL că există cazuri în care locuitorii se înregistrează la cabinete medicale din alte localități, iar alții, fie din motive personale sau circumstanțiale, nu sunt interesați să se înscrie pe o listă de pacienți.

"Stabilirea numărului real al persoanelor care sunt afectate de lipsa medicilor de familie din localitate este dificilă, deoarece pe de-o parte unele persoane sunt înscrise la cabinete de medicină de familie din alte localităţi, iar pe de altă parte există numeroase persoane neinteresate de înscrierea pe o listă de pacienţi (fie plecate în străinătate pe termen lung, fie neasigurate, de asemenea mai există şi persoane care nu se află în cele două situaţii dar care, având o stare bună de sănătate, neglijează acest aspect)", arată CNAS într-un răspuns oferit pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cum ajunge DDT în farfurie și cine contaminează alimentele. Tudor Ciuhodaru: Ar trebui să dispară două instituții. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!

 

VEZI TABELUL în fotografiile de mai jos

 

 

Medicina de familie, esențială

Medicina de familie reprezintă o ramură esențială a sistemului de sănătate. Medicina de familie se concentrează pe prevenirea bolilor și promovarea sănătății prin intermediul consultărilor regulate și al screening-ului medical. Medicii de familie sunt adesea primul punct de contact pentru pacienți și sunt responsabili pentru gestionarea și coordonarea îngrijirii acestora pe termen lung.

Prin gestionarea îngrijirii medicale în stadiile incipiente ale bolilor și prin promovarea unui stil de viață sănătos, medicina de familie poate contribui la reducerea costurilor de îngrijire pe termen lung și la evitarea complicațiilor costisitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel