Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
indulcitorii - FOTO: Freepik@armmypicca
indulcitorii - FOTO: Freepik@armmypicca

Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.

Grăsimea abdominală, una dintre cele mai frecvente și îngrijorătoare probleme de sănătate, poate avea o cauză surprinzătoare. Această legătură este deosebit de importantă pentru persoanele care încearcă să gestioneze afecțiuni precum obezitatea, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. În loc să ajute la controlul greutății și al nivelului de zahăr din sânge, îndulcitorii artificiali pot agrava aceste afecțiuni, contribuind la acumularea de grăsime abdominală și la creșterea rezistenței la insulină.

Îndulcitorii artificiali, cauza pentru apariția grăsimii abdominale

Dr. Florin Bălănică, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este, de fapt, cauza care duce la apariția grăsimii abdominale.

"Întotdeauna când discutăm despre un îndulcitor artificial, studiile arată că un consum constant pe termen lung, duce la dezvoltarea de grăsime abdominală, inclusiv crește rezistența periferică la insulină. Efectul va fi cel opus celui pe care pacientul cu obezitate, cu diabet zaharat sau cu hipertensiune și-l dorește", a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni

Îndulcitorii artificiali afectează metabolismul

Înducitorii artificiali, cum ar fi aditivii alimentari și îndulcitorii artificiali, au fost subiect de cercetare intensă în ceea ce privește efectele lor asupra sănătății, inclusiv asupra grăsimii abdominale și a tensiunii arteriale.

Îndulcitorii artificiali cu puține calorii pot afecta metabolismul și ar putea duce la acumularea de grăsime, mai ales la persoanele obeze, conform unor cercetări preliminare.

"Mulți oameni preocupați de sănătate aleg îndulcitorii cu puține calorii în locul zahărului. Totuși, tot mai multe studii arată că acești îndulcitori pot cauza probleme metabolice", a spus Sabyasachi Sen, M.D., profesor de Medicină și Endocrinologie la Universitatea George Washington din Washington, D.C., și conducătorul studiului, potrivit studiului publicat în Endocrine Society.

Sen și echipa sa au testat sucraloza, un îndulcitor popular, pe celule stem prelevate din țesut adipos uman. Aceste celule au fost crescute timp de 12 zile în condiții care promovează producerea de grăsime. La o doză de sucraloză similară cu cea din sângele persoanelor care consumă mult acest îndulcitor (aproximativ patru doze de suc dietetic pe zi), cercetătorii au observat o creștere a genelor care produc grăsime și inflamație. De asemenea, au observat o acumulare crescută de grăsime în celule, mai ales la o doză mai mare.

Vezi și: Litiaza de acid uric, o boală metabolică de temut. Mihai Dobra: Un dezechilibru al acidului uric în strânsă legătură cu guta

Apoi, cercetătorii au analizat probe de grăsime abdominală de la opt persoane care au spus că consumă îndulcitori cu puține calorii (în principal sucraloză și puțin aspartam sau acesulfam de potasiu). Patru dintre aceste persoane aveau greutate normală, iar patru erau obeze. Sen a observat că grăsimea de la cei care consumă îndulcitori avea mai multe gene care produc grăsime și transportă zahăr în celule, comparativ cu grăsimea de la cei care nu consumă îndulcitori cu puține calorii.

Mai mult, cei care consumau îndulcitori aveau mai mulți receptori de gust dulce în grăsimea lor abdominală, până la 2,5 ori mai mulți decât cei care nu consumau astfel de îndulcitori. Acești receptori ar putea permite intrarea mai multor zaharuri în celule, ceea ce apoi ajunge în sânge.

Toate aceste descoperiri arată o dereglare metabolică, unde mecanismele celulare se schimbă pentru a produce mai multă grăsime. Sen a subliniat că aceste efecte erau mai pronunțate la persoanele obeze care consumau îndulcitori cu puține calorii. De asemenea, absorbția crescută de zahăr în celule este îngrijorătoare pentru cei cu diabet și prediabet, care deja au mai mult zahăr în sânge.

Sunt necesare mai multe studii pe un număr mai mare de persoane cu diabet și obezitate pentru a confirma aceste descoperiri, a subliniat el.

"Cu toate acestea, din studiul nostru, credem că îndulcitorii cu puține calorii favorizează formarea suplimentară de grăsime prin permiterea intrării mai mari a zahărului în celule și promovează inflamația, ceea ce poate fi mai dăunător la persoanele obeze" a concluzionat Sen.

Vezi și: Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții

Îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik

În ce produse găsim îndulcitori artificiali

Îndulcitorii artificiali se găsesc în:

- Băuturi dietetice și fără zahăr (sucuri, ceaiuri, energizante)

- Guma de mestecat și bomboane fără zahăr

- Produse lactate și alternative (iaurturi, lapte de soia)

- Dulciuri și deserturi dietetice (budinci, prăjituri)

- Cereale și produse de panificație (cereale pentru mic dejun, batoane proteice)

- Conserve și sosuri fără zahăr

- Produse farmaceutice și suplimente

- Produse pentru dietă și slăbire (shake-uri, băuturi proteice).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel