Litiaza de acid uric, o boală metabolică de temut. Mihai Dobra: Un dezechilibru al acidului uric în strânsă legătură cu guta

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Litiaza de acid uric - Foto: Freepik
Litiaza de acid uric - Foto: Freepik

Ce este temuta litiază de acid uric. Medicul Mihai Dobra ne-a vorbit despre despre litiaza sportivilor și litiaza cistinică.

Litiaza de acid uric, cunoscută și sub denumirea de urolitiază urică, reprezintă formarea de calculi (pietre) în tractul urinar din acidul uric.

Aceasta este una dintre formele comune de litiază renală.

"Există câteva teorii ale apariției litiazei sau pietrelor la rinichi. Una din ele în continuare rămâne importantă și este tot citată, teoria diluției.

Este clar că un lichid suprasaturat va avea adiții succesive mai frecvente decât un lichid diluat.

Tocmai de asta, aportul hidric este din punctul meu de vedere o obligativitate", a declarat medicul urolog Mihai Dobra, pentru DC Medical.

Litiaza sportivilor, litiaza oxalică și litiaza cistinică. Litiaza pe care o fac veganii

"E clar că un sportiv de performanță va avea nevoie de un aport hidric total diferit de cineva care stă la birou.

Există și litiaza sportivilor. Prin aportul de aminoacizi și proteine, ei trebuie să-și echilibreze dietele, suplimentele nutriționale. Am avut printre pacienți o mulțime de sportivi de performanță care fac temuta litiază de acid uric, care e o boală metabolică activă, un dezechilibru al acidului uric în strânsă legătură cu următorul punct: guta.

Variantele de analiză ale pietrei sunt o multitudine. Sunt pacienți care se nasc cu litiază cu componentă genetică, cum este litiaza cistinică", a mai spus medicul.

Litiază de acid uric: simptome

Printre simptomele litiazei de acid uric se numără:

- durerea intensă în zona lombară sau abdominală care poate iradia spre inghinal

- prezența de sânge în urină

- senzație de arsură sau durere la urinare

- urinări frecvente, asociate cu senzația urgentă de a urina

- greață și vărsături

Ce cauzează litiaza de acid uric

Potrivit National Kidney Foundation, alimente precum carnea de vită, de pasăre, de porc, de pește și, în special, organele, cum ar fi ficatul, conțin cantități mari de un compus chimic natural cunoscut sub numele de purine.

Acidul uric poate fi rezultatul unei diete bogate în purine. Un aport ridicat de purine duce la o producție mai mare de urat monosodic, care, în condiții adecvate, poate forma pietre de acid uric în rinichi. Pietrele de acid uric se formează atunci când nivelurile de acid uric din urină sunt prea ridicate și/sau urina este prea acidă în mod regulat.

Mai mult, formarea acestor tipuri de pietre poate fi întâlnită în familie. Problemele moștenite în modul în care organismul procesează acidul uric sau proteinele din alimentație pot crește acidul din urină. Acest lucru poate fi observat în afecțiuni precum guta, o afecțiune în care oamenii pot avea niveluri ridicate de acid uric în sânge și depozite dureroase de cristale în articulații.

De asemenea, există un risc crescut de apariție a pietrelor de acid uric la persoanele cu diabet. Pacienții care primesc chimioterapie sunt, de asemenea, expuși riscului de a avea pietre de acid uric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel