Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
terapie Foto: Freepik
terapie Foto: Freepik

Terapia oferă oportunitatea de a explora și de a gestiona eficient problemele emoționale și mentale, ajutându-ne să ne îmbunătățim starea de bine.

Terapia, cunoscută și sub numele de consiliere, psihoterapie sau terapie prin vorbire, este un proces prin care discutați problemele dumneavoastră de sănătate mintală cu un profesionist calificat. În funcție de natura vizitei dumneavoastră, este posibil să consultați un specialist care vă poate trata în mod corespunzător. Atât terapeuții, cât și consilierii au ca scop să vă ajute să gestionați simptomele și să vă întoarceți la o viață sănătoasă și fericită.

Terapia nu este un semn de slăbiciune sau de rușine; este esențial să vă recunoașteți nevoia de ajutor și să vă îndreptați către acesta. Poate fi vorba despre situații curente problematice sau despre domenii ale vieții, cum ar fi stima de sine, relațiile sau probleme din trecut. Terapia poate fi benefică pentru oricine se confruntă cu impact negativ asupra sentimentelor sale. Este important să recunoaștem că terapia nu este un semn de slăbiciune sau de rușine, ci mai degrabă o unealtă care ne poate ajuta în multe zone ale vieții, potrivit Asociației Psihologice Americane.

"Suntem ființe sociale, iar viața cotidiană ne aduce în contacte permanente cu cei din jurul nostru. Atenția pe care o acorzi gândurilor, la tot ce se întâmplă în tine și în afara ta, în jurul tău, prezintă o importanță capitală.

Conștiința este un factor de coerență, care are capacitatea de a realinia ființa la programul ei fundamental, adică de a-i restabili conexiunea și unitatea cu întregul", a declarat Ecaternina Bănică, psiholog.

Acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii",

Citește și: Cum redefinește chirurgia minim invazivă practica medicală. Tehnici și tipuri în chirurgia minim invazivă

Foto: Freepik

Semnele că trebuie să acorzi o șansă terapiei

Dacă vă confruntați cu probleme emoționale persistente care vă afectează viața de zi cu zi, terapia poate fi o opțiune viabilă. Aceste simptome pot include anxietate, sentimente copleșitoare, gândire exagerată, dispoziție scăzută, dificultăți în reglarea emoțiilor, modificări ale somnului, obiceiuri alimentare, evitarea socializării, dezinteres față de hobby-uri, lupte la locul de muncă, la universitate sau la școală, senzație de disperare, consum de substanțe sau gânduri de a vă face rău.

"Ținând seama de gândurile tale și de rolul conștiinței în menținerea în unitate a omului și analizând modul în care relaționăm cu interiorul și exteriorul, putem identifica setarea greșită a minții prin acordarea la valori greșite, scopuri greșite și ritmuri greșite", explică Ecaterina Bănică.

Aceste simptome pot fi semnele unei boli mintale existente, cum ar fi depresia, anxietatea sau dependența, sau pot să fi început fără un motiv clar sau să fi fost influențate de stresul sau trauma recentă. Indiferent de cauză, dacă aceste probleme au un impact negativ asupra bunăstării și a vieții dumneavoastră de zi cu zi, este esențial să căutați ajutor. Există diverse tipuri de terapie disponibile pentru a vă ajuta să depășiți problemele de sănătate mintală și să recâștigați controlul.

"De asemenea, putem observa intenții, atitudini, comportamente, nevoi neadecvate la realitate.

Observăm semne de tristețe, anxietate, pierderea bucuriei de a trăi, chiar și dereglarea metabolismului, irascibilitate, graba, limbaj neadecvat, antrenarea în multe activități fără a le finaliza, altfel spus, fără capacitatea de a avea o ordine în gânduri și acțiuni și fără a putea identifica prioritățile necesare conducerii propriei existențe.

Toate acestea și nu numai ne indică faptul că acea persoană se confruntă cu probleme și este necesar să se consulte cu un specialist", a adăugat în încheiere Ecaterina Bănică.

Vezi și: Efectele dietei occidentale asupra microbiomului intestinal și sănătății creierului. Factorul necunoscut în dezvoltarea afecțiunilor cronice

Beneficiile terapiei

Terapia oferă numeroase beneficii care vă pot îmbunătăți semnificativ starea de bine și calitatea vieții. Aceasta implică utilizarea unor tehnici dovedite pentru a vă explora problemele și a vă ajuta să vă recâștigați controlul. Aceste metode vă echipează cu mecanisme de adaptare pe tot parcursul vieții, permițându-vă să le folosiți în viitor.

Oportunitatea de a vorbi deschis și sincer cu un terapeut calificat, fără a judeca și confidențial este deosebit de benefică pentru cei care au suferit în tăcere sau care se luptă să se deschidă în fața altora. Terapia vă oferă un spațiu sigur în care să vă rezolvați problemele cu o persoană compătimitoare și obiectivă.

Oportunitatea de a afla mai multe despre dumneavoastră, inclusiv despre modul în care trecutul v-a modelat cine sunteți și despre factorii declanșatori ai emoțiilor dumneavoastră, vă poate ajuta să faceți față mai bine sentimentelor și provocărilor viitoare. De asemenea, terapia vă îmbunătățește relațiile cu ceilalți, permițându-vă să vă dezvoltați conștiința de sine și o mai bună comunicare.

Îmbunătățirea stimei de sine este un alt beneficiu al terapiei. Aceasta vă ajută să vă stabiliți obiective pentru viitor și vă împuternicește să faceți pași proactivi înainte, sporindu-vă încrederea și capacitatea de a vă prelua controlul asupra emoțiilor și bunăstării.

Accesarea terapiei într-un moment și într-un loc care vă convine este posibilă și prin intermediul serviciului nostru de consiliere online, care oferă consiliere și psihoterapie de specialitate din confortul propriei locuințe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel