Cazul copilului decedat după anestezia generală. Societatea Română de Anestezie, detalii importante

Dana Lascu |
Data publicării:

După cazul copilului decedat după ce a făcut anestezie generală la Pitești, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) face precizări importante privind modul în care sunt legiferate activitățiile de anestezie: 

Deoarece în ultimele zile nefericitul eveniment apărut după administrarea unei proceduri anestezice copilului din Pitești a suscitat în spațiul public o vie și normală dezbatere, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) consideră necesar să facă următorele precizări:

„1. Ne exprimăm deplina empatie, compasiune și solidaritate cu familia profund îndurerată de decesul survenit în condiții încă nedefinitiv elucidate dar care pot avea legătură cu practicarea specialității noastre.

2. În România, activitatea de anestezie–terapie intensivă (ATI) este reglementată specific prin două ordine de ministru: Ordinul Ministrului Sănătății 1.500 / 2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de anestezie și terapie intensivă din unitățile sanitare și Ordinul Ministrului Sănătății 398/ 2019 pentru aprobarea Ghidului privind siguranța pacientului în anestezie și terapie-intensivă.

3. În conformitate cu articolele nr.3 și nr.5 din OMS 1.500/2009: „în unitățile sanitare publice sau private care furnizeaza servicii medicale în regim de spitalizare de zi și investighează / tratează pacienți care necesită administrarea oricarei forme de anestezie alta decât anestezia locală prin infiltrație (deci implicit și în cabinete / clinici de stomatologie,), se vor organiza minimum un post de lucru de anestezie, precum și un salon de supraveghere postanestezică (SPA).

Baremul minim (de echipamente, materiale medicale, medicamente, etc) care trebuie îndeplinit pentru organizarea postului de lucru de anestezie și a salonului SPA este prevăzut în anexa nr.1. a aceluiași ordin.

4. În conformitate cu Declarația de la Helsinki privitoare la Siguranța pacientului în anestezie, SRATI a elaborat împreună cu Ministerul Sănătății Ordinul Ministrului Sănătății 398/ 2019 în cuprinsul căreia se regăsesc absolut toate recomandările actuale făcute de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Federația Mondială a Societăților de Anestezie (WFSA), Societatea Europeană de Anestezie (ESA) și Societatea Americană de Anestezie.

Aceste recomandări sunt aplicabile atât profesioniștilor ATI cât și unităților medicale.

5. Menționăm că sintagma: „oricare formă de anestezie alta decât anestezia locală prin infiltrație" cuprinde toate tehnicile de: sedare (ușoară /moderată/ profundă), anestezie generală și anestezie loco-regională așa cum sunt definite acestea de către societățile savante descrise mai sus.

6. Propofolul este la ora actuală substanța hipnotică cel mai frecvent utilizată pe plan mondial mai ales în sedare, inducție dar și în menținerea anesteziei (împreună cu alte medicamente specifice) și este inclus în Lista de Medicamente Esențiale a OMS.

Propofolul este ultilizat în tratarea a zeci de milioane de oameni în fiecare an și este un medicament sigur atunci când este administrat de medici ATI în condiții care respectă întocmai recomandările societăților de profil.

7. România se numără în prezent printre țările europene care au legiferat un cadru unitar la nivel național privitor la activitatea ATI, dar și la siguranța pacientului în anestezie.

Prevederile legale sunt obligatorii pentru orice medic ATI, dar și pentru orice furnizor public sau privat de servicii medicale (care sunt responsabili în mod egal pentru aplicarea lor), iar nerespectarea acestora trebuie să ducă inevitabil la sancțiuni individualizate.

SRATI, în calitate de partener al Ministerului Sănătății, este dispusă și pe viitor ca prin membrii săi să participe alături de Direcțile de Sănătate Publică sau alături de oricare alte autorități sanitare ale statului, la orice fel de activități care au drept scop identificarea precoce a disfuncționalităților care ar putea afecta practica medicală a specialității ATI.

Menționăm că nu putem emite nicio considerație în legătură cu cauzele care au provocat evenimentele regretabile soldate cu decesul pacientului minor, dar declarăm solemn că orice derogare sau ignorare a legislației în domeniu (care ar putea fi dovedită de către cei în drept) este absolut inacceptabilă deoarece reprezintă un veritabil atentat la siguranța pacientului”.

În numele SRATI, poziția oficială este semnată de Prof.dr. Șerban Bubenek, Președinte SRATI, Membru al Boardului Societății Europene de Anestezie (ESA) și Președinte al Comitetului Societăților Naționale al ESA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel