Ce alimente să nu consumi NICIODATĂ cu medicamente. 7 combinații PERICULOASE!
Câteva alimente comune pot avea efect și asupra unor medicamente. Iată combinațiile foarte periculoase:
Ideal ar fi ca atunci când medicul vă prescrie un tratament să-l întrebați ce alimente nu trebuie să consumați atunci când îl luați. Iată o listă cu câteva dintre combinațiile de alimente și medicamente care pot fi foarte periculoase:
1) Grapefruit sau suc de grapefruit cu medicamente
Acest fruct citric schimbă modul în care anumite celule din intestin „înghit” și transportă medicamente prin corp – ceea ce poate afecta mai mult de 50 de medicamente. Efectele sunt în toate cazurile nefaste. Spre exemplu, poate face ca unele, cum ar fi fexofenadina, un tratament pentru alergii, să fie mai puțin eficientă sau pe altele le face prea prea puternice, cum sunt medicamentele care scad colesterolul, precum atorvastatina.
2) Lapte cu antibiotice
Laptele poate îngreuna procesarea anumitor antibiotice în organism. Mineralele din lapte precum calciul și magneziul, împreună cu cazeina proteică sunt „vinovate”.
3) Ciocolata cu somnifere, calmante sau stimulante
Ciocolata neagră poate slăbi efectele calmantelor sau somniferelor, cum ar fi în cazul zolpidem tartrat. De asemenea, ciocolata neagră poate crește puterea unor medicamente stimulante, cum ar fi metilfenidatul. Și dacă luați un inhibitor MAO, utilizat pentru tratarea depresiei, vă poate face tensiunea arterială periculoasă ridicată.
4) Suplimente și alimente bogate în fier cu medicamente pentru tiroidă
Alimentele și suplimentele care conțin fier (inclusiv multivitaminele) pot reduce efectele levotiroxinei, un medicament care vă oferă hormon tiroidian atunci când corpul dumneavoastră nu produce suficient (o afecțiune numită hipotiroidism). Alimente care conțin fier sunt; ficatul, carnea de vită, gălbenușul de ou, pieptul de pui, fructele de mare, spanac, broccoli, linte, fasole, caju, fistic, soia, ciuperci, sfecla roșie, pepenele verde, ciocolata neagră etc.
5) Alcool cu medicamente pentru tensiune și inimă
Alcoolul face ca anumite medicamente să fie mai puțin eficiente sau chiar inutile, inclusiv unele medicamente pentru tensiunea arterială și pentru inimă. De asemenea, poate face alte medicamente mai puternice decât ar trebui să fie sau poate provoca efecte secundare periculoase.
6) Cafea cu antipsihotice sau aspirină, epinefrină, albuterol
Cafeaua poate slăbi efectele medicamentelor antipsihotice precum litiul și clozapina, dar stimulează efectele - și efectele secundare - ale altora. Acestea includ aspirina, epinefrina (utilizată pentru tratarea reacțiilor alergice grave) și albuterolul (administrat de inhalator pentru probleme de respirație). De asemenea, poate face mai dificil pentru organism să preia și să utilizeze fierul.
7) Alimente cu vitamina K și anticoagulantele
Dacă luați warfarină – medicament utilizat pentru tratarea și prevenirea cheagurilor de sânge - fiți conștienți de cantitatea de vitamina K pe care o consumați. Vitamina scade eficienșa acestor medicamente și vă poate pune un risc mai mare de apariție a unui cheag de sânge periculos. Broccoli, varza de Bruxelles, varza, pătrunjel și spanac sunt unele dintre cele mai comune alimente bogate în vitamina K.
-
De ce te dor ochii? Cauze, semne de alarmă și când să mergi la medic11.11.2025, 23:04
-
-
Care e diferența dintre dermatită și eczemă11.11.2025, 20:27
-
-
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
