Ce boli poate ascunde nivelul ridicat de trigliceride

Trigliceridele sunt principala formă de grăsime din organism și din dietă. Acestea oferă energie, izolează corpul, protejează organele interne de șoc, asigură o rezervă de energie și ajută organismul să...
Corpul stochează excesul de grăsimi, iar ficatul transformă excesul de carbohidrați și proteine în grăsimi. Trigliceridele mari, sau prea multă grăsime în sânge, sunt legate de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, unele tipuri de cancer, tensiunea arterială ridicată, diabetul și obezitatea, notează Livestrong.
Niveluri de trigliceride
Un test al lipidelor din sânge măsoară nivelul trigliceridelor în miligrame pe decilitru de sânge și rezultatele dezvăluie dacă trigliceridele se încadrează într-un interval mai mare decât normal. Conform Institutului Național al inimii, plămânilori și sângelui, nivelurile sunt: normale: sub 150 mg pe decilitru; limita maxima: 150 - 199 mg pe decilitru; mare: 200 până la 499 mg pe decilitru; foarte mare: 500 mg sau mai mult pe decilitru.
ateroscleroza
Niveluri mai mari decât cele normale ale trigliceridelor înseamnă un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă sau atac de cord care rezultă din ateroscleroză sau întărirea arterelor. Clinica Mayo descrie ateroscleroza ca acumularea de grăsimi sau placă în pereții arterei care restricționează fluxul de sânge. Plăcile pot provoca un cheag de sânge care poate tăia fluxul de sânge către inimă, provocând un atac de cord sau poate tăia fluxul de sânge către creier, provocând un accident vascular cerebral.
obezitatea
Trigliceridele mari sunt adesea un semn al obezității. Depozitele de grăsimi ale corpului au o capacitate practic nelimitată din cauza celulelor speciale adipose sau a grăsimilor, potrivit Eleanor Whitney și Sharon Rolfes din articolul „Înțelegerea nutriției". Celulele adipoase din țesutul adipos preiau și depozitează ușor grăsimea. Trigliceridele se ambalează în interiorul celulelor adipoase, stocând eficient energia pentru utilizarea ulterioară.
Sindromul metabolic
Trigliceridele mari însoțesc sindromul metabolic, o combinație de patru factori de risc care cresc semnificativ șansa unei persoane de a dezvolta boli coronariene. Trigliceridele ridicate indică necesitatea de a rămâne în alertă pentru combinația de rezistență la insulină, hipertensiune arterială, obezitate abdominală și colesterol ridicat din sânge care definesc sindromul metabolic.
Alte conditii
Potrivit Clinicii Mayo, trigliceridele mari indică uneori prezența unei boli care afectează modul în care organismul transformă grăsimea în energie. Acest lucru ar putea include diabetul de tip 2 slab controlat, hormoni tiroidieni scăzuți, afecțiuni ale ficatului sau rinichilor sau o afecțiune genetică rară. Trigliceridele ridicate ar putea fi un efect secundar al medicamentelor, cum ar fi pilulele anticonceptionale, diuretice, steroizi sau beta-blocante.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.