Ce boli poți avea dacă ți se zbate ochiul. Unele pot fi chiar grave. La ce să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
ce boli poti avea daca ti se zbate ochiul - FOTO: Freepik@8photo
ce boli poti avea daca ti se zbate ochiul - FOTO: Freepik@8photo

Ce boli poți avea dacă ți se zbate ochiul. De ce trebuie să mergi la oftalmolog.

Ce boli poți avea dacă ți se zbate ochiul. O contracție a pleoapei (sau tic) este atunci când pleoapa se mișcă rapid și puțin. Această mișcare nu vă afectează vederea. Ticurile pleoapelor sunt frecvente și sunt adesea cauzate de stres și de oboseală.

Majoritatea spasmelor pleoapelor sunt minore și dispar fără tratament. Adesea puteți scăpa de contracțiile pleoapelor dormind suficient, reducând stresul și limitând consumul de cofeină.

Dacă spasmele par să se înrăutățească, asigurați-vă că îi spuneți oftalmologului dumneavoastră.

Ce este blefarospasmul esențial

Blefarospasmul esențial este atunci când una sau ambele pleoape se închid involuntar. Acest lucru poate dura de la câteva secunde la câteva ore. Când începe, s-ar putea să clipiți, să clipiți din ochi sau să vă strângeți fața. În stadii avansate, pleoapele se pot închide atât de strâns încât nu puteți vedea. Aceste spasme pot afecta și alți mușchi din față. Poate fi greu să urci scările, să conduci o mașină, să mergi la serviciu sau să faci alte lucruri, potrivit AAO.

Vezi și: De ce să aplici folie de aluminiu pe ferestre. 4 efecte uimitoare

Ce este un spasm hemifacial

Spasmul hemifacial este atunci când mușchii de pe o parte a feței se contractă (se strâng) .Aceste spasme pot începe în apropierea ochiului și apoi pot afecta alte părți ale feței.În cazurile avansate, un spasm hemifacial poate dura de la câteva zile până la câteva luni. Spasmele hemifaciale par să se întâmple atunci când un vas de sânge apasă pe un nerv facial.

Pentru a fi sigur că aveți unul, pot fi necesare mai multe teste, cum ar fi un RMN (imagistică prin rezonanță magnetică).

Cum se tratează blefarospasmul

Există câteva opțiuni pentru tratarea blefarospasmului. Cel mai eficient tratament este reprezentat de injecțiile (injecțiile) cu toxină botulinică, o substanță care relaxează mușchii.

Se folosește un ac foarte subțire pentru a injecta medicamentul în mușchii de deasupra și de sub ochi. Spasmele încep să dispară de la o zi până la 2 săptămâni după injecție. Această ușurare durează aproximativ 3 luni.

Dacă injecțiile nu sunt utile sau nu sunt recomandate, unele medicamente pot fi de ajutor pentru blefarospasme. Oftalmologul dumneavoastră va lucra pentru a găsi combinația potrivită de medicamente care să vă ajute. Este o chestiune de a găsi echilibrul potrivit între beneficii (modul în care medicamentul ajută) și efectele secundare (problemele pe care le poate cauza medicamentul).

Intervenția chirurgicală este o opțiune atunci când injecțiile și medicamentele nu funcționează. Există două tipuri comune de intervenții chirurgicale pentru blefarospasmul esențial.

Un tip îndepărtează mușchiul facial care provoacă spasme. Un alt tip îndepărtează o porțiune din nerv pentru a face spasmele mai puțin severe. Oftalmologul dumneavoastră va discuta opțiunile de tratament pentru cazul dumneavoastră de blefarospasm.

Vezi și: Primele patru simptome ale bolii Parkinson. Apar cu 6 ani înainte și așa ar putea fi prevenită boala

Cum se tratează un spasm hemifacial

Majoritatea persoanelor cu spasme hemifaciale consideră că tratamentul cu injecții cu toxină botulinică funcționează bine. Ca și în cazul tratamentului pentru blefarospasm, aceste injecții sunt folosite pentru a relaxa nervul în spasmele hemifaciale.

Ocazional, se folosesc tratamente medicamentoase, dar acestea sunt, în general, mai puțin eficiente decât injecțiile.Rareori, se folosește intervenția chirurgicală pentru a ușura presiunea asupra nervului.

Medicul dumneavoastră oftalmolog va discuta ce tip de tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Alte cauze care pot declanșa spasmul ocular

Cel mai frecvent tip de contracții ale pleoapelor, numit miochimie, poate fi declanșat de:

- Consumul de alcool

- Lumină puternică

- Excesul de cofeină

- Oboseala ochilor

- Oboseală

- Iritarea suprafeței oculare sau a pleoapelor interioare

- Nicotină

- Stres

- Vântul sau poluarea aerului

Vezi și: De ce se încrețește pielea când intrăm în apă. Motivul uimitor pentru care ni se încrețesc degetele instant

Alte afecțiuni care includ uneori contracția pleoapelor ca semn includ:

- Blefarită

- Ochii uscați

- Sensibilitate la lumină

Contracțiile oculare pot fi un efect secundar al medicamentelor, în special al medicamentelor utilizate pentru tratarea bolii Parkinson. Foarte rar, contracțiile oculare pot fi un semn al anumitor afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos. În aceste cazuri, este aproape întotdeauna însoțită de alte semne și simptome. Tulburările creierului și ale sistemului nervos care pot provoca contracții oculare includ:

- Paralizia Bell

- Distonie

- Scleroza multiplă

- Distonie oromandibulară și distonie facială

- Boala Parkinson

- Sindromul Tourette, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel