Ce efect are berea asupra glicemiei. Dr. Ancuța Leonte: Conține carbohidrați
Ce se întâmplă cu glicemia atunci când bei bere. Medicii explică ce impact are cea mai consumată băutură din lume asupra glicemiei.
Berea este o sursă importantă de carbohidrați și poate afecta nivelul zahărului din sânge. În funcție de tip, berea poate fi și bogată în calorii, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate în timp. De asemenea, consumul de alcool poate încetini metabolismul carbohidraților, având potențialul de a provoca scăderea nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), deoarece ficatul priorizează eliminarea alcoolului din organism.
Această situație poate fi exacerbată de administrarea simultană a medicamentelor pentru diabet. Prin urmare, este important să fii conștient de aceste aspecte și să te informezi înainte de a consuma bere sau alte băuturi alcoolice, în cazul în care suferi de diabet.
Ce se întâmplă cu glicemia când bei bere
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, aduce în atenție un aspect important legat de impactul consumului de bere asupra glicemiei, subliniind că aceasta poate determina fluctuații semnificative în nivelurile de zahăr din sânge. Consumul de 500 ml de bere, care conține aproximativ 20 de grame de carbohidrați, a provocat o creștere rapidă a glicemiei cu 40 mg/dl în mai puțin de 30 de minute, urmată de o scădere sub nivelul bazal la aproximativ o oră și un sfert după ingestie.
"În general, berea conține 3-4 grame de carbohidrați la 100 de mililitri. În urma consumului a 20 de grame de carbohidrați sub formă lichidă, glicemia a crescut cu 40 md/dl în mai puțin de 30 de minute și a scăzut sub nivelul bazal la o oră și un sfert după consum.
Glicemia a crescut într-un timp atât de scurt din cauza carbohidraților sub formă lichidă care se absorb mult mai repede la nivel intestinal", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe TikTok.
Vezi și: Usturoiul, alimentul care scade glicemia și colesterolul. Dr. Victor George: Ajută! Este dovedit!
Carbohidrații lichizi, absorbiți mai repede în intestin
Dr. Ancuța Leonte explică fenomenul prin faptul că carbohidrații sub formă lichidă sunt absorbiți mult mai rapid în intestin, determinând o creștere bruscă a glicemiei.
poate scădea, ceea ce agravează scăderea glicemiei, mai ales în absența unei alimentații adecvate.
"Este de menționat că în urma consumului de alcool, după un spike glicemic poate apărea o ușoară hipoglicemie. Explicația constă în faptul că alcoolul inhibă gluconeogeneza, procesul prin care ficatul produce glucoză, din alte surse.
În timp ce ficatul este ocupat cu metabolizarea alcoolului, producția de glucoză scade, ceea ce poate duce la o scădere a glicemiei, mai ales dacă nu s-a consumat suficientă mâncare", a mai explicat dr. Ancuța Leonte.
Berea, impact asupra glicemiei
Berea conține cantități mici de vitamine și minerale precum vitaminele din complexul B, calciu, magneziu și fosfor. Deoarece conține aproximativ o porție de carbohidrați, berea poate avea un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge și trebuie consumată cu precauție.
Cum afectează berea nivelurile de zahăr din sânge

Berea, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik@rorozoa
Diabetul face ca organismul să întâmpine dificultăți în absorbția zahărului în sânge pentru a fi utilizat de către celulele corpului. Aceasta poate duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge, cunoscută sub numele de hiper glicemie, care poate afecta organele și țesuturile corpului. La persoanele fără diabet, zahărul consumat este absorbit rapid și utilizat eficient de către organism. Pancreasul lor produce insulină pentru a ajuta zahărul să intre în celule, unde este transformat în energie.
Consumul de alcool poate provoca hipoglicemie, adică scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece ficatul, unde glucoza este stocată pentru a fi eliberată în sânge când este necesară, este ocupat și cu eliminarea alcoolului din organism. Astfel, eliberarea glucozei în sânge poate întârzia, ceea ce poate duce la hipoglicemie.
Este esențial să știi cum să tratezi și să fii pregătit pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, în cazul în care apare, potrivit Eating Well.
Impactul alcoolului în cazul diabeticilor
Dacă utilizezi insulină sau alte medicamente pentru diabet, cum ar fi sulfonilureele, există o probabilitate mai mare să experimentezi hipoglicemii. Consumul de alcool poate agrava această situație, deoarece afectează capacitatea organismului de a se recupera când nivelurile de zahăr din sânge scad.
De obicei, ficatul stochează glucoză suplimentară pentru a o elibera în sânge când este nevoie, cum ar fi în cazul scăderii nivelurilor de zahăr din sânge. Totuși, alcoolul interferează cu această funcție hepatică. Dacă nu ești sigur dacă medicamentele tale pot provoca hipoglicemii sau dacă acestea sunt influențate de alcool, este recomandat să consulți echipa ta medicală.
Consumul de alcool în cantități mari sau pe stomacul gol poate crește și mai mult riscul de hipoglicemie. Riscul de a suferi o hipoglicemie nu dispare imediat după ce încetezi să consumi alcool - acesta poate persista până la 24 de ore.
Este destul de frecvent ca unele persoane să confunde simptomele unei hipoglicemii cu cele ale intoxicației alcoolice. Prin urmare, este important să ai mereu asupra ta tratamente pentru hipoglicemie și să porți o identificare medicală. De asemenea, asigură-te că cei din jurul tău sunt conștienți de faptul că suferi de diabet și știu cum să acționeze în cazul unei hipoglicemii, dacă situația o impune, potrivit Diabetes UK.
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
