Ce este beturia, urina roșie sau roz și de ce apare? Răspunsul te va surprinde

Te-ai dus la baie să urinezi și culoarea pe care ai văzut-o te-a speriat? Când culoarea urinei este roșie, putem suspecta că avem o infecție a urinei, chiar dacă această culoare este ceva mai roz. Dar dacă apare după ce ai mâncat alimente violete, atunci poate fi beturie. 

Dr. Ernesto Delgado explică faptul că, după consumul de sfeclă sau alte produse alimentare, care au un colorant similar, cum ar fi afine sau mure, urina poate avea o culoare roșie sau roz. Acest fenomen a fost observat, după diverse studii, la 14% dintre oameni, în ciuda faptului că este rar.

Betaina, pigmentul care pătează urina

 

Motivele pentru care consumul de sfeclă, afine, mure sau alte alimente care au pigmenți de această culoare determină urina să fie roșie sau roz este betaina. Acesta este pigmentul roșu al sfeclei și cauza schimbării culorii urinei. 

Uneori, consumul de sfeclă poate colora și scaunul, deși acest lucru este mai puțin frecvent. Acest lucru se întâmplă deoarece betaina este excretată prin urină și fecale. Prin urmare, dacă apare în urină, poate fi prezentă și în scaun atunci când mergi la baie.

Beturia este o problemă de sănătate?

 

Nu. De fapt, potrivit unui studiu, se indică faptul că „beturia nu a fost studiată pe larg, deoarece pare a fi benignă”. Aceasta este doar o reacție normală, cauzată de consumul unor anumite alimente, cum ar fi sfecla sau afinele.

Cu toate acestea, este clar că prezența unei culori roșii sau roz în urină trebuie să te trimită la medic, pentru a fi sigur că acest lucru nu este un simptom al unei infecții urinare. O infecție netratată poate afecta rinichii (pielonefrita).

Există persoane mai predispuse să sufere de beturie?

 

La început, dr. Ernesto Delgado a menționat că 14% dintre persoanele care au consumat sfeclă sau alimente care conțin pigmentul betaină au suferit de beturie. 

Studiul menționat anterior afirmă că „cei cu deficit de fier” tind să aibă mai frecvent o urină de culoare roșie sau roz după ce au consumat alimente precum sfeclă. Deoarece betaina nu este bine absorbită, aceasta apare în urină.

Citește și Lentile de contact: ce riști dacă adormi cu ele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel