Ce este osteopatia, care sunt beneficiile asupra sănătății și cui i se adresează

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este osteopatia. FOTO Pexels @ Yan Krukov
ce este osteopatia. FOTO Pexels @ Yan Krukov

Osteopatia nu are contraindicații de vârstă, ci doar de eventuale afecțiuni ortopedice.

 

Terapeutul Robert Savin a vorbit osteopatie, care sunt beneficiile acesteia, dar și cui i se adresează, însă și despre contraindicațiile acestei terapii care redă mobilitatea corpului.

Ce este osteopatia?

”Osteopatia este o medicină manuală, un sistem holistic de abordare a corpului, care are ca principal scop redarea sănătății întregului. Din punct de vedere scolastic există trei subdiviziuni ale osteopatiei și anume osteopatia structurală care abordează tot ce înseamnă sistem scheletal, sistem nervos, articulații, osteopatie viscerală, care se ocupă de ceea ce înseamnă partea de viscere și osteopatie craniosacrală care redă mobilitatea fluidică dintre craniu și sapă, prin intermediul lichidului cefalorahidian”, a spus terapeutul Robert Savin la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Umărul înghețat, afecțiunea fără cauze cunoscute. Cum se tratează

Beneficiile osteopatiei asupra sănătății 

Osteopatia, prin manevrele sale, are scopul de a reda mobilitatea macro și micro a structurilor, fie că este vorba de articulațiile mari, importante, precum umăr, șold, genunchi, fie că vorbim de micromobilitate cum ar fi peristaltismului.

”Există două aspecte ale tratamentului osteopat. Este un aspect curativ atunci când pacientul este într-o criză sau este într-o nevoie imediată și un aspect profilactic.

Când vorbim despre partea curativă, cele mai frecvente afecțiuni întâlnite sau cu care vin pacienții sunt afecțiuni de la nivelul coloanei și aici vorbim despre discopatii și cel mai important, hernia de disc”, a explicat terapeutul Robert Savin.

De altfel, susține terapeutul, osteopatia se poate face chiar și în timpul kinetoterapiei, deoarece pacientul este aproape pasiv, toate manipulările fiind efectuate de terapeut. ”Partea pasivă îi va reveni pacientului în momentul în care va merge pe partea de kinetoterapie”, mai spune Savin.

Care sunt contraindicațiile osteopatiei

În privința contraindicațiilor, acestea sunt ”în special pe partea oncologică, dar și în momentul în care vorbim de diferite afecțiuni la nivelul ortopedic, cum ar fi fracturi sau alte leziuni la nivelul oaselor”, mau spune terapeutul, care afirmă că abordarea osteopatiei este de la nou-născuți până la persoane de 80-90 de ani, inclusiv femeile însărcinate putând beneficia de această terapie, chiar și la un stadiu avansat al sarcinii.

De câte ori este recomandată osteopatia

”Atunci când vorbim de o parte curativă, este important să scoatem pacientul din starea respectivă, iar pe profilactic, pentru întreținere, fără ca pacientul să aibă probleme, exact ca în cazul mentenanței unei mașini, consumabilele, este foarte important să menținem această stare, pentru că doar atunci când ai probleme îți dai seama, de fapt, ce înseamnă sănătate.

(...) Este important ca pacientul în momentul în care vine la consultul osteopat să vină cu tot ce înseamnă imagistic, însemnând RMN, CT, radiografii, pentru a fi cât mai precis în tratament și ulterior în funcție de reactivitatea corpului, pentru că fiind unici și reacția corpului este unică, vom avea o reacție pe măsură”, a mai spus terapeutul Robert Savin la Antena 3.

Vezi și: Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel