Ce este sindromul părului de nepieptănat. Pe cine afectează și care este tratamentul

Monika Baciu |
Data publicării:
ce este sindromul parului de nepieptanat - FOTO: Freepik
ce este sindromul parului de nepieptanat - FOTO: Freepik

Ce este sindromul părului de nepieptănat și cum se manifestă.

Ce este sindromul părului de nepieptănat. Sindromul părului de nepieptănat este o afecțiune care se caracterizează prin păr uscat, creț, care nu poate fi pieptănat plat. Această afecțiune se dezvoltă în copilărie, adesea între vârsta de sugar și 3 ani, dar poate apărea până la vârsta de 12 ani.

Copiii afectați au părul de culoare deschisă, descris ca fiind blond sau argintiu, cu un luciu strălucitor. Părul nu crește în jos, ci în afara scalpului în mai multe direcții. În ciuda aspectului său, părul nu este fragil sau casant și crește la o rată normală sau ușor mai lentă. Doar părul de pe scalp este afectat în cazul sindromului părului de nepieptănat.

Din motive necunoscute, această afecțiune se ameliorează de obicei în timp. Până la adolescență, persoanele cu sindromul părului incombustibil au părul întins și cu o textură normală sau aproape normală, potrivit Medline Plus. 

Sindromul părului de nepieptănat, cauze

Sindromul părului  de nepieptănat este cauzat de mutații în gena PADI3, TGM3 sau TCHH. Aceste gene furnizează instrucțiuni pentru producerea de proteine care ajută la conferirea structurii firului de păr.

Proteinele produse de genele PADI3 și TGM3 modifică proteina produsă de gena TCHH, cunoscută sub numele de tricohialin. Tricohialina modificată se poate atașa (lega) de alte proteine tricohialină și de moleculele numite filamente intermediare de cheratină pentru a crea legături încrucișate organizate. Aceste legături formează rețele dense care asigură structura firului de păr și îi conferă acestuia o formă cilindrică.

Mutațiile genelor PADI3, TGM3 sau TCHH duc probabil la producerea de proteine cu activitate redusă sau inexistentă. Ca urmare, forma firului de păr este alterată. În loc să aibă o formă cilindrică, aceasta are o secțiune transversală triunghiulară, în formă de inimă sau plată.

Uneori, toate aceste forme neregulate pot apărea pe lungimea unui singur fir de păr. Din cauza formei unghiulare a firului de păr, părul nu se va întinde plat. La copiii cu sindromul părului de nepieptănat, între 50 și 100% din firele lor de păr au o formă neregulată. În plus, părul anormal reflectă lumina în mod diferit față de părul normal, ceea ce explică strălucirea sa strălucitoare.

Unele persoane cu sindromul părului de nepieptănat nu au o mutație identificată în una dintre aceste trei gene. Cauza afecțiunii la aceste persoane este necunoscută.

Sindromul părului de nepieptănat, tratament

Nu există un tratament oficial pentru sindromul părului de nepieptănat. Și, deși părul poate părea imposibil de gestionat, acesta este încă sănătos și crește. De asemenea, nu este slab sau deteriorat.

Cu toate acestea, părul crește într-un ritm mult mai lent. Unii oameni au sugerat că administrarea de suplimente de biotină poate îmbunătăți aspectul părului și îl poate face mai ușor de gestionat, potrivit unei analize de cercetare din 2017. Dar, până în prezent, nu există suficiente studii pentru a confirma această teorie.

Experții recomandă să fiți blânzi cu părul și să evitați manipularea prea mult, cum ar fi periajul sau pieptănatul agresiv. De asemenea, se recomandă să se opteze pentru un styling cu căldură minimă (cum ar fi uscarea cu uscătorul).

Pentru majoritatea copiilor cu sindromul părului de nepieptănat, afecțiunea dispare așa cum a apărut la întâmplare .Pentru cei mai mulți, intrarea în pubertate declanșează o schimbare a părului, astfel încât acesta face tranziția spre a fi mai ușor de gestionat. Pentru multe persoane, părul revine în întregime la o textură diferită, astfel încât textura aspră revelatoare a sindromului părului de nepieptănat nu mai este vizibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel