Ce înseamnă când mâinile au aspect de hârtie. Ce trebuie să știi despre această schimbare

Monika Baciu |
Data publicării:
ce inseamna cand mainile au aspect de hartie - FOTO: Freepik@wirestock
ce inseamna cand mainile au aspect de hartie - FOTO: Freepik@wirestock

Ce înseamnă când mâinile au aspect de hârtie. Care este semnalul pe care ți-l transmite organismul.

Ce înseamnă când mâinile au aspect de hârtie. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră poate deveni treptat mai flască și mai moale. Dar atunci când pielea începe să se simtă subțire ca hârtia sau ca o creponată, cea mai frecventă cauză nu este vârsta, spune medicul dermatolog Amy Kassouf.

Spre deosebire de ridurile din jurul ochilor și al gurii (care rezultă din mișcări musculare repetate), pielea creponată poate fi de obicei urmărită de daunele provocate de soare. În timp, expunerea la soare distruge elastina, fibrele din piele care îi permit acesteia să se întindă și să revină la poziția normală.

Aceste fibre se pot vindeca, dar în cele din urmă își pierd capacitatea de a se repara complet după o expunere repetată în timp. Gândiți-vă la aceasta ca la o talie elastică care, odată cu uzura, devine mai laxă.

Pielea creponată începe să apară, de obicei, când ai în jur de 40 de ani. Dar poate apărea încă de la 20 de ani dacă sunteți un utilizator cronic de paturi de bronzat sau dacă ați câștigat și ați pierdut cantități substanțiale de greutate. Medicamentele sunt o altă cauză potențială a pielii creponate, cum ar fi prednisonul pe termen lung, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Toamna, sezonul carențelor. 5 vitamine și minerale care s-ar putea să vă lipsească în această toamnă

Cum poți preveni aspectul de hârtie

Din fericire, există modalități de a preveni pielea creponată - și chiar de a corecta unele aspecte ale acesteia, spune Dr. Kassouf.

Rămâi la umbră. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți, spune Dr. Kassouf, este să stați departe de soare cât mai mult posibil. De asemenea, protejează-ți pielea atunci când ești la soare.

Faceți din hidratarea pielii o prioritate. Păstrarea pielii bine hidratate cu o bună cremă hidratantă ajută la prevenirea leziunilor care creează sau agravează acest aspect.

Fiți atenți la ingrediente. Căutați creme hidratante care conțin ingrediente lubrifiante și hidratante, cum ar fi acizii alfa sau beta-hidroxi (cum ar fi acidul salicilic, acidul lactic sau acidul glicolic) - sau una care are o concentrație mare de cel mai nou și cel mai bun ingredient pentru a construi pielea uscată și creponată: acidul hialuronic.

Lasere fracționate. Aceste lasere creează găuri microscopice în piele (gândiți-vă la aerisirea gazonului). Aceste găuri se contractă pe măsură ce se vindecă și cresc piele proaspătă, nouă la suprafață.  Acest lucru vă uniformizează tonusul și textura pe față sau chiar pe zonele de piele mai groasă din alte părți.

Vezi și: De ce avem impresia că persoanele decedate zâmbesc. Ce este rigor mortis. Cristian Paparau: Este un semn al morții reale

Cum să-ți adaptezi rutina de îngrijire a pielii pe măsură ce îmbătrânești

Dacă ai trecut de 40 de ani sau mai mult, pielea ta nu mai produce uleiuri așa cum o făcea când erai mai tânără. Aceste uleiuri acționează ca o barieră, protejând pielea de substanțele chimice din mediul înconjurător care provoacă iritații și inflamații.

Adăugarea emolientelor și a substanțelor de curățare cu hidroxi-acizi la rutina de îngrijire a pielii nu numai că vă ajută să evitați ca pielea să devină creponată, dar ajută și la prevenirea unor daune suplimentare dacă pielea dvs. este deja laxă.

Dr. Kassouf recomandă cremele topice cu retinol pentru a ajuta la reducerea acelui aspect creponat. Retinolii ajută la restabilirea elasticității pielii și la îngroșarea colagenului (care dă structura pielii noastre), precum și a elastinei (care conferă pielii noastre elasticitatea).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel