Ce înseamnă, de fapt, dacă oul fiert se decojește ușor. Ce impact are asupra sănătății

Curățarea ouălor fierte poate fi o provocare. Dar ce înseamnă, de fapt, dacă oul fiert se curăță perfect, iar odată cu coaja nu înlăturăm și albușul.
A curăța un ou fiert poate fi o provocare. Dar ce înseamnă atunci când oul fiert se decojește prea ușor. Ei bine, asta au explicat specialiștii. Cercetătorul în domeniul alimentației, Harold McGee, arată că "cea mai bună garanție pentru curățarea ușoară este să folosiți ouă vechi", potrivit Tasting Table.
Motivul pentru acest lucru este că albumina ouălor mai vechi are un pH mai ridicat, ceea ce face să se lipească mai puțin strâns de membrana cojii odată ce oul a fost fiert.
Asta înseamnă, de fapt, că oul care se curăță ușor de coajă nu este chiar proaspăt.
Vezi și: Vlad Ciurea, secretul unui creier sănătos: Sunt extrem de relaxat, indiferent câtă lume claxonează
Ce poți păți dacă ouăle nu sunt proaspete
Dacă consumi ouă care nu sunt proaspete, există câteva riscuri pentru sănătate, în funcție de gradul de proaspătate al ouălor și de condițiile de păstrare.
Ouăle care nu sunt proaspete sau care au fost păstrate în condiții necorespunzătoare pot fi contaminate cu bacterii cum ar fi Salmonella sau E. coli. Consumul de ouă contaminate poate duce la intoxicații alimentare, manifestate prin simptome precum greață, vărsături, diaree, febră și dureri abdominale.
Ouăle care nu sunt proaspete pot începe să-și schimbe gustul și să-și piardă textura. Ele pot deveni apoase sau să dezvolte un miros neplăcut. Deși acest lucru nu este neapărat dăunător pentru sănătate, poate afecta plăcerea de a mânca ouă.
Cum să cureți ouăle
În zilele noastre, putem găsi ouă proaspete pe rafturile supermarketurilor, astfel că atunci când le fierbem s-ar putea să ne confruntăm cu acea problemă enervantă: ca albușul fiert să se desprindă odată cu coaja.
Ei bine, experții ne împărtășesc câteva trucuri pentru a curăța ușor ouăle fierte. Din fericire, McGee are o soluție simplă pentru aceasta: el sugerează adăugarea unei jumătăți de linguriță de bicarbonat de sodiu pe litru de apă folosită pentru a fierbe ouăle, deși s-ar putea să le facă să aibă un gust puțin a sulfură. Ouăle sunt deja în zona sulfurică, totuși, deci este posibil să nu observați prea multă diferență în gust.
Vezi și: Boala gravă pe care o poți face din cauza colesterolului mărit. Se ajunge la colaps
Adăugă oțet
Ouă fierte - FOTO: Freepik@EyeEM
Singura problemă cu folosirea ouălor mai vechi pentru fierbere este că, în timp ce pH-ul lor mai mare, mai alcalin, le face mai ușor de curățat, ar putea, de asemenea, să le facă mai predispuse la crăpare. Cum puteți rezolva această problemă? Trebuie doar să adăugați o cantitate mică de oțet în apa de gătit.
Trebuie să se remarce că oțetul nu va împiedica de fapt coaja oului să se crăpească în timp ce fierbe. În schimb, va acționa asupra albuminei din interiorul cojii, întărind-o astfel încât, dacă coaja se crăpă, albușul va rămâne înăuntru în vezică în loc să se reverse în apa clocotită. Oțetul ajută și albușurile să se solidifice mai repede, iar un albuș solidificat nu este un albuș scurs.
Uleiul poate ajuta și la curățarea ouălor fierte
Conform Bowl of Delicious, dacă turnați o lingură sau două de ulei de gătit în oala în care fierbeți ouăle, acesta va reuși să pătrundă în cojile poroase și să formeze cumva un strat de lubrifiere între membrană și albuș. Acest lucru înseamnă că atunci când vine momentul să curățați ouăle, cojile vor aluneca doar.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
O nouă pandemie ne amenință. Medicii, îngrijorați
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Ce este, de fapt, boala X. Simpomele seamănă cu cele ale gripei
Autoritățile sanitare au aflat ce este, de fapt, boala X.
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Creștere cu 21% a cazurilor de COVID-19 în România. 58 de noi infectări în ultima săptămână, inclusiv reinfectări
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China. Nu discutăm de nimic special
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Ce sunt petele roz din baie, de pe cadă, chiuvetă sau duș. Bacteria îți poate ajunge în sânge
Infecția cu Helicobacter pylori, asociată cu un risc redus de esofagită eozinofilică
Infecția cu Helicobacter pylori are un efect major. Ce s-a aflat abia acum.
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.