Ce se întâmplă dacă bei apă înainte de a te culca. Ce efect are asupra somnului

Monika Baciu |
Data publicării:
apa - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
apa - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Ce se întâmplă dacă bei apă înainte de a te culca. Cu cât timp înainte de a te culca nu trebuie să mai bei apă. Ce efect are apa asupra modului în care dormim.

Apa este esențială pentru hidratare. Mulți dintre noi își pun un pahar cu apă pe noptieră pentru a fi la îndemână dacă li se face sete în timpul nopții.

Dar, te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile și dezavantajele ale consumului de apă chiar înainte de culcare? În timp ce este important să rămâi hidratat pe tot parcursul zilei din multe motive, există și moduri de a-ți gestiona corect consumul de apă.

Specialistul în tulburări de somn, Jessica Vensel Rundo, MD, MS, explică de ce ar trebui să fii atent la cantitatea de apă pe care o bei înainte de culcare.

"În general, nu recomandăm să bei o cantitate mare de apă înainte de culcare, dar o cantitate mică este benefică", spune Dr. Vensel Rundo, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, creșterea rapidă în greutate. Când să te îngrijorezi din cauza kilogramelor nedorite

Cu cât timp înainte de a te culca nu trebuie să mai bei apă

De obicei, se recomandă să încetezi să bei apă cu două ore înainte de a merge la culcare. În acest fel, nu inunzi organismul cu fluide suplimentare care ar putea duce la o vizită nedorită la toaletă în mijlocul nopții.

Dacă totuși ai nevoie să bei puțină apă înainte de culcare - fie pentru că simți gura uscată sau trebuie să iei medicamente în fiecare seară - puțină apă tot este în regulă.

"Ca regulă generală, bea mai puțin de un pahar de apă în acele ultime două ore înainte de culcare, dacă trebuie să o faci. Și bea înghițituri mici", sfătuiește dr. Vensel Rundo.

Acest lucru se aplică și altor băuturi consumate în ultimele două ore înainte de culcare. Încearcă să eviți lichidele precum alcoolul, sucul și ceaiul în acele ultime două ore înainte ca capul tău să atingă perna.

Vezi și: De ce unele amintiri sunt greu de uitat. Ce problemă indică

Ce efect are apa asupra somnului

Deși este important să rămâi hidratat, un somn odihnitor este la fel de crucial. Dar dacă somnul tău este în mod regulat întrerupt, ar putea fi momentul să-ți schimbi rutina de noapte.

"Aceasta poate începe să-ți perturbe somnul și să îți cauzeze dificultăți în a adormi din nou", spune dr. Vensel Rundo.

Dacă somnul tău este în mod constant întrerupt noapte după noapte, poate duce chiar la privarea de somn și să agraveze calitatea somnului.

"Sistemul tău imunitar nu este la fel de eficient după orice formă de privare de somn", explică dr. Vensel Rundo.

Vezi și: Cea mai mare greșeală pe care o fac blondele. Olga Barcari: Nu recomand!

Întreruperile constante ale somnului, generatoare de probleme

Urinare nocturnă - FOTO: Freepik@EyeEM

Întreruperile constante ale somnului pot duce la o varietate de probleme. Așadar, somnul este legat de totul, de la sistemul imunitar la sănătatea mintală. S-a arătat că privarea intensă de somn are legătură cu:

- Pierderea memoriei.

- Infecții.

- Tensiune arterială ridicată.

- Nivel ridicat de colesterol.

- Creștere în greutate.

- Cancer.

Afecțiunile renale și consumul de apă

Este, de asemenea, important să știi dacă ai afecțiuni care pot cauza urinare frecventă. În acest caz, s-ar putea să fii nevoit să reduci și mai devreme consumul de apă înainte de culcare. 

Vezi și: Marea greșeală pe care o facem cu antibioticul. Marinescu: Sunt frecție la picior de lemn! Ne punem probleme de vaccin, dar luăm antibiotice care au reacții adverse. Le luăm ca pe bomboane

Ce beneficii aduce consumul de apă înainte de culcare

În cantități moderate, consumul de apă seara poate fi totuși benefic. Apa este un nutrient esențial care menține organismul hidratat, lubrifiază articulațiile, descompune deșeurile și multe altele.

"Este doar o chestiune de echilibru și de a nu consuma cantități mari de apă chiar înainte de culcare", spune dr. Vensel Rundo. 

Iată câteva beneficii ale menținerii hidratării înainte de culcare:

- Curăță organismul. Menținerea hidratată pe tot parcursul zilei și noaptea poate ajuta la descompunerea deșeurilor din organism și la eliminarea toxinelor prin transpirație.

- Ajută la reglarea temperaturii corpului. Dacă te afli într-un mediu mai cald sau te simți deosebit de călduros, răcirea corpului cu puțină apă poate fi benefică înainte de culcare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel