De ce unele amintiri sunt greu de uitat. Ce problemă indică

Monika Baciu |
Data publicării:
amintiri - FOTO: Freepik@
amintiri - FOTO: Freepik@

Cu toții avem amintiri. Unele pot fi mai plăcute, altele neplăcute care ne stârnesc emoții puternice. De ce, totuși, unele amintiri sunt greu de uitat și de ce acest aspect reprezintă o problemă.

Unele amintiri ar trebui uitate, puse într-un cufăr bine închis. Dar nu mereu este posibil. Este natural ca mintea ta să aducă în prim-plan evenimente dureroase. Dar dacă aceste gânduri interferează cu viața ta de zi cu zi, există strategii care te pot ajuta.

Poate ai pierdut pe cineva drag, ai trecut printr-un divorț neașteptat sau ai fost concediat într-un mod dureros. Toate aceste amintiri stârnesc sentimente puterne. 

Există modalități susținute de experți care te pot ajuta să procesezi și să integrezi experiențele dureroase.

Represiunea vs. suprimarea amintirilor

Conceptul de suprimare și reprimare este unul controversat. Conform cercetărilor din 2021, reprimarea este un subiect controversat în domeniul psihologiei, fiind deosebit de important să nu fie confundată cu suprimarea.

Reprimare: Această teorie sugerează că creierul tău te poate proteja de evenimente dureroase sau traumatice ascunzându-le din mintea ta conștientă. Experții sunt încă împărțiți în ceea ce privește posibilitatea de a reprima traumele.

Suprimare: Actul de a reduce conștient sau evita emoțiile dificile pe măsură ce apar - cum ar fi furia, frica sau durerea - poate fi considerat suprimare a memoriei, conform unui studiu din 2015, potrivit Ppsych Central.

Amintirile pe care le evităm au o modalitate de a apărea în momente nepotrivite în viață dacă încercăm să le respingem, spune Heidi McBain, un terapeut licențiat în căsătorie și familie din Flower Mound, Texas.

"Un exemplu este atunci când oamenii devin părinți, care este adesea una dintre cele mai mari tranziții din viața noastră. Dacă tu sau partenerul tău aveți amintiri dureroase care nu au fost rezolvate, acestea pot fi redeclanșate atunci când deveniți părinți", spune McBain.

Din acest motiv, se recomandă să faci față sentimentelor pe măsură ce apar.

"Creează spațiu să simți emoțiile legate de aceste amintiri", sugerează McBain.

Vezi și: Marea greșeală pe care o facem cu antibioticul. Marinescu: Sunt frecție la picior de lemn! Ne punem probleme de vaccin, dar luăm antibiotice care au reacții adverse. Le luăm ca pe bomboane

Amintirile dureroase care revin constant, simptom al strestului posttraumatic

Dar dacă experimentezi flash-uri ale evenimentelor, ar putea fi un simptom al stresului posttraumaric. În acest caz, colaborarea cu un profesionist din domeniul sănătății sau al sănătății mintale te poate ajuta să gestionezi simptomele și să reglezi sistemul nervos până când poți procesa amintirile într-un mediu sigur.

De ce este dificil să treci peste amintirile dureroase

Creierul este un organ complex care lucrează din greu pentru a te menține în siguranță, stocând cu diligență informații care ar putea fi utile în viitor.

Cercetările din 2021 sugerează că ai mai multe șanse să-ți amintești un eveniment stresant decât, să zicem, ce ai comandat la prânz săptămâna trecută. Totul se reduce la neurobiologie.

În timpul unei experiențe încărcate emoțional, mai multe zone ale creierului tău devin active. Mult timp după ce experiența s-a încheiat, sistemul tău nervos poate găsi dificil să revină la o stare de odihnă și digestie.

Când trăiești cu traume, de exemplu, amigdala ("alarma de incendiu") din creierul tău nu poate face diferența între o amenințare de atunci și o amenințare chiar acum, conform unui studiu din 2018. Reluarea unei amintiri poate face ca aceasta să pară reală din nou.

Rememorarea experiențelor negative te poate menține într-o stare de hiper-vigilență sau distres emoțional, în special atunci când amintirile sunt dificil de controlat.

"Există multe motive diferite pentru care este dificil să uiți amintiri dureroase, iar acestea pot diferi foarte mult de la o persoană la alta în funcție de propriile lor experiențe de viață personale", spune McBain.

Vezi și: Cea mai mare greșeală pe care o fac blondele. Olga Barcari: Nu recomand!

Cum să trecem peste amintirile dureroase

Cercetătorii pot înțelege mai bine mecanismele neuronale care creează și stochează amintiri prin investigarea și studierea minții umane. În timp ce este necesară mai multă cercetare, neurologii și psihologii pot utiliza aceste informații pentru a ajuta oamenii să uite amintiri nedorite.

Există dovezi care susțin teoria uitării motivate. Această teorie sugerează că oamenii pot bloca amintiri neplăcute, dureroase sau traumatice dacă există o motivație în acest sens.

Amintiri - FOTO: Freepik@fnopporn

Înlocuirea amintirilor

Unii oameni pot considera utilizarea strategiilor de substituire a gândurilor sau amintirilor pentru a-i ajuta să suprime amintiri nedorite. Această tehnică sugerează că oamenii pot înlocui o amintire negativă redirecționându-și conștiința către o amintire alternativă. Experții descriu uneori această tehnică ca asemănătoare cu frânarea bruscă a unei mașini sau direcționarea pentru a evita un pericol.

Înțelegerea mai bună a modului în care oamenii pot substitui o amintire nedorită poate ajuta oamenii să evite reexperimentarea unui eveniment traumatic, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Antibioticele, la liber, sub incidența Codului Penal. Pot fi eliberate în regim de urgență, fără prescriptie medicală, pentru 72 de ore

Schimbarea contextelor

Contextul mental în care o persoană percepe un eveniment afectează modul în care mintea organizează amintirile acelui eveniment. Contextul poate fi orice asociat cu amintirea. Adesea, poate include indicii legate de simțuri, cum ar fi mirosul sau gustul, mediul extern și gândurile sau sentimentele pe care o persoană le experimentează în jurul evenimentului.

Un studiu din 2021 a descoperit că atribuirea unui sens pozitiv unei experiențe negative trecute poate avea un impact de lungă durată. Prin asocierea unei experiențe pozitive cu amintirea, o persoană poate schimba contextul evenimentului și poate induce o senzație pozitivă atunci când își amintește de eveniment în viitor.

Această strategie ar putea funcționa prin procesul de reglare cognitivă. Modificarea modului în care o persoană gândește despre o situație poate modifica modul în care ar putea simți despre aceasta.

În plus, un studiu din 2016 sugerează că schimbarea informațiilor contextuale despre un eveniment ar putea face posibil ca o persoană să uite intenționat o amintire nedorită.

Ce este stresul posttraumatic

Stresul posttraumatic (PTSD) este un tip de tulburare de anxietate care se poate dezvolta în urma unei experiențe traumatice sau a unui eveniment șocant. Persoanele care suferă de PTSD pot experimenta simptome intense și persistente care afectează semnificativ calitatea vieții lor și capacitatea de a funcționa în mod normal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel