Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă. Trei riscuri la care te supui. Cum trebuie să stai când înghiți medicamentele

Monika Baciu |
Data publicării:
ce se intampla daca inghiti pastilele fara apa - FOTO: Freepik@kues1
ce se intampla daca inghiti pastilele fara apa - FOTO: Freepik@kues1

Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă și care trebuie să fie poziția corectă a corpului atunci când iei medicamente.

Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă. Cei mai mulți dintre noi am luat la un moment dat o pastilă fără apă, fie pentru că ne grăbeam, fie pentru că ne era prea lene să ne ridicăm de la birou, fie pentru că nu aveam o băutură în apropiere. Dar iată de ce este de fapt destul de periculos. Adăugați acest lucru la lista greșelilor zilnice de sănătate pe care s-ar putea să le faceți.

De ce trebuie să înghiți pastilele cu apă

Înghițirea unei pastile cu apă este importantă nu doar pentru că ușurează înghițirea, ci și pentru că ajută la prevenirea blocării pastilei în esofag, ceea ce poate provoca mult mai mult decât disconfort.

”Medicamentele care sunt blocate în esofag sunt foarte susceptibile de a provoca inflamații și iritații. Acest lucru poate provoca o serie de simptome, de la arsuri la stomac și dureri toracice la esofagită, sau chiar sângerări și găuri”, spune Jennifer Caudle, DO, medic de medicină de familie certificat și profesor asistent în cadrul departamentului de medicină de familie de la Rowan University-School of Osteopathic Medicine.

Deoarece nu există nervi de durere în anumite părți ale esofagului, simptomele nu încep întotdeauna imediat, ceea ce poate face să vă fie greu să știți dacă o pastilă nu ajunge până la capăt. Unii oameni resimt dureri în piept sau o senzație similară cu arsurile la stomac, așa că ar putea să respingă senzația ca pe un disconfort temporar.

Cu toate acestea, în timp, pastilele care se blochează de-a lungul călătoriei lor se pot descompune și eroda țesutul delicat al esofagului, provocând sângerări și hemoragii dureroase sau deshidratare severă, toate acestea putând deveni destul de grave. Iată și alte semne că medicamentele dumneavoastră vă îmbolnăvesc, potrivit The Healthy.

Vezi și: Caviarul, o delicatesă a frumuseții. Ce beneficii are pentru sănătate

Medicamentele înghițite necorespunzător pot provoca ulcer

Un studiu din Jurnalul turcesc de gastroenterologie a constatat că aproape orice tip de medicament poate provoca un ulcer în esofag, dar, potrivit Dr. Caudle, câteva medicamente comune pot provoca daune semnificative atunci când se blochează, inclusiv medicamentele pentru tratarea osteoporozei, antibioticele și analgezicele eliberate fără prescripție medicală.

”Medicamentele analgezice sunt luate în mod obișnuit fără apă, iar această clasă de medicamente poate fi notorie problematică dacă se blochează în gât”, spune Caudle.

Pentru a evita complicațiile periculoase atunci când înghițiți pastile, este întotdeauna mai bine să le înghițiți cu câteva guri de apă, recomandă Caudle. De asemenea, ea recomandă să luați pastilele în picioare sau așezat, niciodată culcat. Acest lucru înseamnă că ar trebui să evitați să luați medicamente chiar înainte de culcare, sau cu cel puțin 15 minute înainte de culcare, pentru a da timp pastilei să se deplaseze în esofag.

”Asta nu înseamnă că, dacă nu bei nimic, pastila se va bloca întotdeauna. Dar riscul este mai mare dacă nu bei un pahar plin de apă”, spune Caudle.

Vezi și: Ce se întâmplă când nu mai întreții relații intime. 7 afecțiuni medicale pe care le riști

Te poți sufoca

Fără apă pentru a ajuta capsula să alunece fără probleme pe gât, este posibil ca o pastilă să se blocheze. Pastilele tind să rămână prinse în cricofaringe, un mușchi asemănător unui inel din partea superioară a esofagului, potrivit University of Rochester Medical Center. Iar atunci când se întâmplă acest lucru, poate fi un pericol de sufocare.

Riscul de sufocare este mai mare la anumite populații, inclusiv la persoanele în vârstă, persoanele cu probleme de înghițire (cum ar fi cele care se recuperează după un accident vascular cerebral) și persoanele cu probleme neurologice, cum ar fi boala Parkinson, spune Dr. Jose.

Dar chiar dacă sunteți în general sănătoși, pastilele de înghițit în sec pot declanșa anumite reflexe care împiedică înghițirea și duc la sufocare.

De exemplu, pentru a reuși să înghiți cu succes o pastilă, trebuie mai întâi să depășești reflexul de mestecare, care este provocat odată cu prezența a ceva pe limbă, spune Dr. Jose. Apoi, există reflexul de căscat. Acesta este activat atunci când baza limbii sau amigdalele sunt atinse, spune ea, potrivit Live Strong.

Vezi și: De ce să te clătești pe cap cu apa în care ai fiert pastele. Ce efecte are asupra părului. Alte 4 feluri în care o poți folosi

Pot lăsa un gust ciudat în gură

Înghițirea pastilelor fără apă poate aduce, de asemenea, un gust rău sau amar pe limba ta, spune Dr. Jose. Din nou, acest lucru se referă la ideea că medicamentul dvs. se poate topi puțin și poate lăsa în urmă un reziduu înainte de a face călătoria până în stomac.

Deși nu este dăunătoare în sine, o tabletă cu un gust groaznic poate afecta negativ experiența ta generală de înghițire a pastilelor. Iar acest lucru ar putea să vă descurajeze să vă luați pastilele așa cum v-a fost prescris, ceea ce poate fi potențial dăunător pentru sănătatea dumneavoastră.

Vezi și: De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare. Alin Gabor: Sunt un fel de combustibil, materia primă a bacteriilor

Sfaturi pentru înghițirea pastilelor

Încercați aceste sfaturi pentru a vă asigura că capsulele dvs. se înghit ușor de fiecare dată:

Beți puțină apă. Administrarea comprimatelor cu mult lichid vă va ajuta să vă pregătiți gâtul pentru a împinge o pastilă pe lângă esofag, potrivit University of Rochester Medical Center.

”Cantitatea minimă de apă pentru înghițirea pastilelor este de 50 până la 60 de mililitri. Cantități mai mici de 30 de mililitri pot împiedica transportul unei pastile, blocând-o în esofag”, spune Dr. Jose.

Mișcați-vă capul: Ajustarea poziției capului și a corpului poate ajuta la facilitarea procesului de înghițire a pastilei, spune Dr. Jose. Încercați poziția cu bărbia în jos: Puneți pastila pe limbă și luați o înghițitură de apă, apoi aplecați capul înainte, înclinând bărbia spre piept și înghițind pastila împreună cu apa. Sau, încercați poziția bărbie sus, punând pastila pe limbă, înclinând capul pe spate, luând o înghițitură de apă și apoi înghițind.

Luați tableta cu mâncare: Adăugarea unui pic de sos de mere la medicament poate ajuta mușchii de înghițire și face ca administrarea tabletelor să fie mai puțin problematică, conform University of Rochester Medical Center. Cu toate acestea, anumite medicamente sunt menite să fie luate pe stomacul gol. Astfel, amestecarea pastilelor cu alimente poate crește riscul unei interacțiuni între alimente și medicamente, spune Dr. Jose.

Acest lucru poate scădea potențial absorbția și efectul terapeutic al medicamentelor. Întotdeauna întrebați farmacistul sau furnizorul dvs. de servicii medicale ce puteți adăuga la medicamentele dvs., spune ea.

Zdrobiți pastila: Zdrobirea medicamentelor și administrarea lor cu apă poate fi, de asemenea, utilă. Din nou, consultați întotdeauna mai întâi farmacistul. Anumite pastile, cum ar fi medicamentele cu acțiune prelungită sau cu eliberare lentă, vor acționa mai puțin eficient atunci când sunt zdrobite, conform Centrului Medical al Universității din Rochester.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel