Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măr. Ce este amigdalina, substanța otrăvitoare din semințe. Cum ai înghițit cianură fără să știi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măr - Foto: Freepick
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măr - Foto: Freepick

Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măr. Cum te-ai expus la cianură fără să știi. Efectele sunt letale.

Merele au proprietăți antioxidante care ajută la protejarea împotriva daunelor oxidative ce induc cancerul și care pot duce la diverse probleme de sănătate.

Vorba aceea că "un măr pe zi ține doctorul departe" a rezistat testului timpului datorită beneficiilor impresionante pe care merele le aduc pentru sănătate.

Poate că în rândul tinerilor merele nu mai sunt la așa mare căutare și nu mai fac parte din meniul lor zilnic, însă pentru părinții sau bunicii noștri acestea erau nelipsite. Și sigur îți aduci aminte cum le mâncau cu totul, cu tot cu semințe și cotor, în timp ce tu aruncai tot cotorul ronțăit pe margini.

Spre deosebire de gustul dulce al mărului, semințele din mijloc sunt o adevărată poveste. Acestea conțin amigdalină, o substanță care eliberează cianură atunci când intră în contact cu enzimele digestive umane. Dar toxicitatea acută este rară dacă mâncați accidental câteva dintre semințe.

Da, poate spui că "părinții și bunicii au mâncat cu totul și nu au pățit nimic", pentru că dezbaterile legate de semințele merelor nu s-au terminat. Unii cred că semințele de măr sunt otrăvitoare, în timp ce alții le consideră sănătoase.

Cei mai mulți oameni evită semințele, care au un gust amar, ceea ce, potrivit specialiștilor, este mult mai bine. 

Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măr

Ei bine, merele conțin o mulțime de compuși sănătoși, inclusiv antioxidanți, vitamine și fibre alimentare, însă amigdalina din semințe are un efect toxic despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Amigdalina este o parte a apărării chimice a semințelor. Este inofensivă atunci când o sămânță este intactă, dar atunci când o sămânță este mestecată sau deteriorată în alt mod, amigdalina se degradează în cianură de hidrogen. Aceasta este foarte otrăvitoare și chiar letală în doze mari.

Amigdalina există în cantități relativ mari în semințele fructelor din familia Rosaceae, adică: mere, migdale, caise, piersici și cireșe.

Oamenii au folosit cianura ca otravă de-a lungul istoriei. Aceasta acționează prin interferența cu rezervele de oxigen ale celulelor, iar dozele mari pot duce la moarte în câteva minute.

Potrivit Medical News Today, consumul sau băutul compușilor cianogeni din plante poate provoca otrăvirea cu cianură la om. Acești compuși există în semințele de caise, migdale, caise și semințe de mere.

Simptomele ușoare ale otrăvirii cu cianură pot include:

- anxietate

- dureri de cap

- amețeli

- confuzie

În timp ce otrăvirea acută poate duce la scăderea stării de conștiență, tensiune arterială ridicată, paralizie și comă. În unele cazuri, este fatală.

Câți sâmburi de măr sunt letali

Cantitatea exactă necesară pentru a îmbolnăvi pe cineva depinde de greutatea corporală a acestuia. Copiii mici prezintă un risc mai mare.

Pentru ca compușii toxici din semințele de măr să fie letali, numărul de semințe ar depinde de greutatea corporală a unei persoane, de toleranța acesteia și de tipul de măr.

Cantitatea de amigdalină dintr-un măr variază, în funcție de soiul de măr și de mediul de creștere al acestuia.

Deci, potrivit cercetărilor, mâncatul câtorva semințe de măr este sigur. Cu toate acestea, mâncatul sau băutul unor cantități mari de semințe măcinate sau zdrobite ar putea fi fatal.

Potrivit unei analize din 2015, conținutul de amigdalină din 1 gram de semințe de măr variază între 1-4 miligrame, în funcție de soiul de măr. Cu toate acestea, cantitatea de cianură derivată din semințe este mult mai mică.

O doză letală de cianură de hidrogen poate fi de aproximativ 50-300 mg.

Semințele de măr au potențialul de a elibera 0,6 mg de cianură de hidrogen pe gram. Acest lucru înseamnă că o persoană ar trebui să mănânce 83-500 de semințe de măr pentru a dezvolta o intoxicație acută cu cianură.

Cu alte cuvinte, consumul unor căni de semințe de mere măcinate ar putea fi fatal sau cel puțin să provoace boli. Cu toate acestea, consumul semințelor dintr-un singur măr nu ar reprezenta o problemă.

Acestea fiind spuse, cercetătorii recomandă evitarea consumului de semințe de mere și îndepărtarea acestora înainte de a face suc de mere, din cauza conținutului ridicat de amigdalină.

Totuși, specialiștii care au analizat semințele de măr spun că este puțin probabil ca înghițirea semințelor întregi de măr să provoace simptome, pentru că învelișul semințelor le protejează de enzimele digestive, iar semințele pot trece nestingherite prin sistemul digestiv.

Cu toate acestea, este mai bine să îndepărtați semințele înainte de a da merele copiilor mici sau animalelor de companie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel