Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Ce ravagii se petrec în organism. Câte mese sunt indicate
Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Ce se întâmplă cu glicemia, colesterolul și toate funcțiile organismului.
Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Dacă alegi să mănânci o dată pe zi, ceea ce se numește și "One Meal a Day" (OMAD), există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare în ceea ce privește efectele asupra sănătății tale.
A mânca trei mese pe zi a fost înrădăcinat în mintea multor oameni de-a lungul anilor. Cu toate acestea, creșterea în popularitate a postului intermitent a perturbat această tradiție. Unele metode de post intermitent, cum ar fi metoda 18:6, ar putea să te facă să sari peste micul dejun, dar să mănânci mesele tale între 10 dimineața și 6 seara. Alte planuri pot restricționa caloriile sau pot implica postul complet în câteva zile pe săptămână, în timp ce mănânci normal în celelalte zile.
Vezi și: Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer. Ucide un român pe oră
Dieta OMAD, restrictivă
Unele tipuri de post intermitent sunt mai restrictive. Dieta One Meal a Day (OMAD) îți restricționează consumul la o singură masă pe zi, astfel încât corpul tău să recurgă la arderea grăsimilor în loc de alimente pentru combustibil. Deși acest tip de alimentație te poate face să pierzi puțin în greutate, poate fi dificil de menținut pe termen lung.
A mânca o singură dată pe zi nu ar putea fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, conform unui articol din 2007 din American Journal of Clinical Nutrition. Deși ai putea observa schimbări în compoziția corpului tău, cum ar fi pierderea de grăsime, vei vedea o creștere atât a nivelului de colesterol LDL, cât și a celui HDL, precum și o creștere a tensiunii arteriale, potrivit Health Digest.
Sănătatea inimii, afectată

Glicemie - FOTO: Freepik@xb100
Patru mese pe zi ar putea părea multe, dar ar putea fi benefice pentru anumite niveluri de colesterol, conform unui studiu din 2020 în Neuroendocrinology Letters. Menținând aceeași cantitate totală de calorii, studiul a avut oameni care au mâncat mai puțin de patru mese pe zi și alții care au mâncat patru sau mai multe.
Cei care au mâncat mese mai mici, dar mai frecvente, au avut trigliceride mai scăzute în post și concentrații mai mari de colesterol HDL în comparație cu cei care au consumat trei sau mai puține mese zilnice. Cu toate acestea, nu au existat diferențe în nivelurile de colesterol LDL și total.
Un articol din 2021 în Clinical Nutrition a combinat rezultatele a 21 de studii controlate randomizate privind efectul frecvenței meselor asupra factorilor de risc cardiometabolici, cum ar fi colesterolul și glucoza din sânge. O frecvență mai mare a meselor este asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol total și colesterol LDL.
A mânca o singură masă pe zi nu ar putea fi doar o veste proastă dacă ești sănătos, conform unui articol din 2022 în Frontiers in Physiology. Comparativ cu a mânca trei mese pe zi, a avea o singură masă seara a condus la o greutate corporală și masă grasă mai reduse, o ardere mai mare a grăsimilor în timpul exercițiilor fizice și un nivel mai scăzut al zahărului din sânge. A mânca o singură masă pe zi nu a afectat nici capacitatea aerobă, nici forța lor.
Vezi și: Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne
Când este indicat să iei micul-dejun
Micul dejun este o masă cheie, conform unei declarații din 2017 în Circulation de la American Heart Association. Sărirea micului dejun este de obicei asociată cu o calitate proastă a dietei, lipsind două treimi din nutrienții zilnici în timp ce consumi mai multe zaharuri adăugate. Cei care iau micul dejun tind să aibă mai puțini factori de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi colesterolul mare, colesterolul LDL ridicat și colesterolul HDL scăzut.
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
