Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@Deep AI Generation
cancer - FOTO: Freepik@Deep AI Generation

Un tip de cancer frecvent se poate dezvolta fără a prezenta simptome. De multe ori, este detectat în timpul unui examen fizic de rutină sau în urma investigațiilor medicale efectuate pentru alte afecțiuni.

Cancerul tiroidian este adesea dificil de detectat în stadiile incipiente, deoarece poate să nu producă simptome evidente în stadiile inițiale. Cancerul tiroidian este o afecțiune în care celulele canceroase se dezvoltă în glanda tiroidă. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată în partea frontală a gâtului, care produce hormoni care controlează metabolismul organismului.

Există mai multe tipuri de cancer tiroidian, iar prognosticul și tratamentul pot varia în funcție de tipul specific de cancer tiroidian diagnosticat.

Cancerul tiroidian, când apar simptomele

Dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală, a explicat care sunt simptomele cancerului tiroidian.

"În foarte multe situații acest tip de cancer nu are manifestări, motiv pentru care unii pacienți nu au semne sau simptome. Atunci când există, acestea pot fi anumite umflături la nivelul gâtului, care sunt reprezentate de tumoara tiroidiană, sau pacientul începe să răgușească, să simtă diverse modificări ale vocii, să aibă tulburări la înghițire, să se înece cu lichide sau alimente solide, să aibă tulburări de respirație la efort mai mare sau dacă se întinde, iar, cel mai rar, prezintă dureri la nivelul gâtului", a explicat dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, la Digi 24.

Vezi și: Insuficiența cardiacă, semne de avertizare. Fii atent la ce îți transmit picioarele

Cancerul tiroidian, diagnostic

Cancer tiroidian - FOTO: Freepik@stocky01

Prognosticul și managementul cancerului tiroidian sunt determinate de o serie de factori, inclusiv tipul și stadiul cancerului, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

”Diagnosticul de cancer tiroidian a devenit frecvent datorită faptului că pacienții ajung să se adreseze mai devreme și datorită faptului că investigațiile au devenit mai puțin invazive, mai ușor de efectuat și atunci analizăm formațiuni tumorale la un număr mai mare de pacienți. Acest tip de investigații care se fac pentru a pune diagnosticul constau în examene clinice pe care medicii le fac prin palparea gâtului, examinează laringele dacă apar modificări ale vocii sau investigații de sânge.

Vezi și: De ce transpirăm. Cauzele transpirației urât mirositoare

Trebuie să vedem care sunt valorile hormonilor tiroidieni sau anumiți markeri și investigațiile imagistice, ecografia tiroidiană care oferă într-un timp extrem de scurt informații valoroase despre existența unui nodul tiroidian. Apoi, putem să trecem la etapele ulterioare mai invazive, și anume la o biopsie, care va oferi care este natura celulelor din care nodulul suspect este alcătuit.

Există și alte investigații, precum tomografia, PET-CT, scintigrafia tiroidiană, dar acestea se efectuează în etape ulterioare”, a mai explicat dr. Roxana Boanță.

Vezi și: Inflamația, primul semn de avertizare al organismului. De câte feluri poate fi și ce înseamnă

Cancerul tiroidian, tratament chirugical

”Tratamentul chirurgical este prima etapă în cancerul tiroidian și presupune excizia glandei tiroide în totalitate. Rar se întâmplă ca să poată fi excizată o jumătate a glandei tiroide. Eventual se pot scoate și ganglionii în cazul în care acest cancer nu este localizat, ci s-a extins în regiunea gâtului. 

Se face sub anestezie generală. Este o operație care nu durează mult. Nici post-operator pacientul nu petrece mai mult de 24-48 de ore, în funcție de vârstă și de celelalte boli pe care le are, iar recuperarea este destul de rapidă, în câteva zile majoritatea își reiau stilul de viață de dinainte de operație. 

Pe termen mediu și lung este necesar, odată ce glanda tiroidă a fost scoasă din corp, să facem substituție hormonală. Medicația este necesară pentru a ține sub control eventualele recidive ale cancerului”, a mai subliniat dr. Roxana Boanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel