Insuficiența cardiacă, semne de avertizare. Fii atent la ce îți transmit picioarele

Monika Baciu |
Data publicării:
insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik
insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik

Insuficiența cardiacă reprezintă o afecțiune în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface cerințele organismului. Acest lucru poate rezulta din diverse probleme care afectează capacitatea inimii de a funcționa eficient. Este o afecțiune gravă care pune viața în pericol.

Un cardiolog a avertizat că simptomele care afectează anumite părți ale corpului ar putea semnala faptul că inima ta nu funcționează așa cum ar trebui. Profesorul Anthony Mathur, cardiolog al Fundației Cellulelor Inimii, a explicat că atunci când inima devine prea slabă sau rigidă pentru a funcționa corespunzător, te confrunți cu o afecțiune cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă.

Insuficiența cardiacă înseamnă că inima nu poate să pompeze sânge în jurul corpului în mod corespunzător. Afecțiunea nu înseamnă că inima ta a încetat să funcționeze, ci înseamnă că inima ta are nevoie de sprijin pentru a o ajuta să funcționeze mai bine.

Insuficiența cardiacă, semne

"Un semn observabil este senzația de lipsă de aer, în special în timpul activității fizice, dar și în repaus. Un alt indicator cheie pentru posibila insuficiență cardiacă este un nivel neobișnuit de oboseală și slăbiciune", a spus prof. Anthony Mathur, potrivit Express.

În insuficiența cardiacă, inima poate întâmpina dificultăți în furnizarea de oxigen și nutrienți adecvați organismului, rezultând într-un aport insuficient de sânge către organele vitale și mușchi. Acest lucru poate duce la o senzație copleșitoare de oboseală

"În plus, umflarea este un semn timpuriu, deoarece organismul poate reține lichide, provocând umflarea picioarelor, gleznelor, picioarelor sau abdomenului. Un ritm cardiac neregulat sau rapid este un alt semn de avertizare timpurie de care să fii atent.

În cele din urmă, tusea persistentă cu sânge și șuieratul pot indica acumularea de lichid în plămâni. Recunoașterea acestor semne în stadiile incipiente este crucială pentru a căuta ajutor în timp util", a mai explicat medicul.

Vezi și: Norepinefrina: rolul dublu de neurotransmițător și hormon vital. Ce face mai exact

Semnale de alarmă

Deși aceste simptome pot fi asociate cu diverse probleme de sănătate, dacă persistă sau se înrăutățesc, este recomandabil să consulți un medic de familie.

"Dacă observi semne timpurii de insuficiență cardiacă, este crucial să iei măsuri. Contactează-ți medicul de familie sau sună la serviciile de urgență dacă simptomele sunt severe.

O consultare cu medicul de familie poate oferi informații valoroase cu privire la cauza simptomelor prin teste precum analizele de sânge sau scanările inimii", a mai spus prof. Mathur.

Vezi și: De ce transpirăm. Cauzele transpirației urât mirositoare

Insuficiența cardiacă, tratată cu celule stem

Retenție de apă - FOTO: Freepik@psodaz

Potrivit medicului, terapia cu celule stem ar putea fi folosită pentru a trata insuficiența cardiacă.

"Terapia cu celule stem pentru insuficiența cardiacă implică utilizarea celulelor stem ale unei persoane pentru a îmbunătăți funcționarea inimii. În această abordare, un cardiolog ar preleva celule stem din măduva osoasă sau țesuturile grase ale pacientului.

După procesarea acestor celule, acestea sunt reintroduse în inimă pentru a ajuta la repararea țesutului deteriorat și pentru a face ca inima să funcționeze la capacitatea normală. În cazul insuficienței cardiace, unde inima luptă să pompeze sânge corespunzător, utilizarea celulelor stem proprii ale unei persoane are diferite avantaje.

Vezi și: Inflamația, primul semn de avertizare al organismului. De câte feluri poate fi și ce înseamnă

Aceste celule stem pot deveni diferite tipuri, inclusiv celule musculare cardiace. Prin acest proces, ele încurajează inima să se repare singură și să crească noi vase de sânge. Celulele stem au și proprietăți antiinflamatorii, care pot calma inflamația adesea asociată cu insuficiența cardiacă.

Spre deosebire de transplantul de inimă, unde o inimă nouă de la un donator este implantată în corpul pacientului, terapia cu celule stem prezintă mai puține riscuri de respingere. Această abordare personalizată reduce necesitatea de medicamente imunosupresoare, făcând tratamentul potențial mai sigur și mai ușor de gestionat", a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel